Orlando Figes’ wanhoopsdans

De Britse historicus Orlando Figes was zelf de anonieme auteur van recensies waarin hij de boeken van zijn collega’s kraakte. Maar Figes liet er zijn eigen vrouw voor opdraaien.

De zaak van de bekende schrijver, historicus en Rusland-expert Orlando Figes heeft een wending genomen. Op 20 april schreven we dat Stephanie Palmer, de vrouw Figes, in anonieme recensies voor de website van online-boekhandelaar Amazon de concurrenten van haar man neergesabeld zou hebben Nu blijkt dat de anonieme schrijver van die stukken niemand anders dan Figes zelf was.

Orlando Figes is de auteur van bekende en gewaardeerde studies over Rusland en de Sovjet-Unie. Hij schreef ondermeer ‘Natasja’s dans’, een cultuurgeschiedenis van Rusland, en ‘Fluisteraars’, een boek over verklikkerspraktijken onder Stalin.

Nu bleek op de website van Amazon al jarenlang een anonieme criticus (‘historian’) te werken die zowat alle nieuwe studies van Britse historici over Rusland kraakte. Alleen voor de boeken van Figes maakte de anonieme recensent een uitzondering.

Die praktijk frappeerde Rachel Polonsky, een Rusland-experte van wie het overal geprezen ‘Molotov’s Magic Lantern’ ook door ‘historian’ in de vernieling werd geschreven. Polonsky kwam erachter dat het IP-adres van ‘historian’ correspondeerde met het profiel van ‘orlando-birbeck’. En Orlando Figes doceert aan het Birbeck College van de universiteit van Londen.

Nu mengde ook Robert Service zich in het debat. Service is een Rusland-kenner en biograaf van Lenin, Stalin en Trotski. Ook Service was talloze keren het slachtoffer van de giftige pen van ‘historian’. Service stuurde een aantal mails naar collega’s en maakte attent op het merkwaardige IP-adres van ‘historian’. Ook Orlando Figes kreeg deze mail.

Figes voelde zichzelf daarbij aangesproken. Hij wees erop dat iedereen van het orlando-birbeck IP-adres gebruik kon maken. En als hij snode plannen had gehad, dan had hij wel een ander IP-adres gekozen, aldus Figes te zijner verdediging.

Figes schakelde een advocaat in. Hij dreigde met gerechtelijke stappen tegen ‘Times Literary Supplement’ omdat dit blad kort over de affaire had bericht. Omdat zijn naam werd genoemd eiste Figes een rechtzetting en dreigde met een vordering tot schadevergoeding tegen het magazine.

Daarna liet Figes via zijn advocaat echter meedelen dat zijn eigen vrouw, de juriste Nathalie Palmer, zich achter het pseudoniem ‘historian’ verborg en dat ze de recensies voor Amazon zonder zijn medeweten had geschreven.

Nu blijkt ook deze versie een leugen. Helemaal in het nauw gedreven heeft Orlando Figes nu bekend dat hijzelf de anonieme auteur was van de recensies waarin hij zijn collega-schrijvers bekladde. Figes had zijn vrouw, een docente aan de rechtsfaculteit van Cambridge (specialiteit mensenrechten) als auteur naar voren geschoven om zichzelf uit de wind te zetten. Figes zei dat hij zijn vrouw had gebruikt ‘om zijn gezin te beschermen in een fase van intensieve druk’.

Orlando Figes heeft zich nu bij Polonsky, Service en de anderen verontschuldigd voor zijn gedrag. Hij noemt zijn eigen recensies kleinzielig en beweert niet te weten waarom hij zo gehandeld heeft. Het was niet zijn bedoeling om iemand te beschadigen, aldus een plots wel heel naïeve Figes. Figes beweert dat hij in paniek begon te handelen zodra hij de mail van Service in zijn box vond.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content