Terwijl iedereen uitkijkt naar 'Kwaadschiks', het zesde deel in de 'De tandeloze tijd'-cyclus van A.F.Th. van der Heijden dat normaliter volgende maand zou verschijnen, blijkt dat de grootmeester van het leven én schrijven in de breedte eerst nog een historische roman in december zal uitbrengen. 'Kwaadschiks' komt dan ergens in het voorjaar van 2016 pas uit.

Vrede van Nijmegen

GF
© GF

Het heeft lang geduurd voor Van der Heijden deze historische roman heeft afgerond. Al in 2009 betaalde de stad Nijmegen de helft van het voorschot van 30.000 euro om hem een gelegenheidsnovelle van een 100-tal bladzijden te plegen die zich afspeelt ten tijde van de Vrede van Nijmegen in 1678.

Van der Heijden ging graag in op de bestelling van de Nijmegense vroede vaderen maar de omstandigheden - onder ander de dood van zijn zoon Tonio in 2010 - brachten het project op de helling. Nijmegen insisteerde echter bij Van der Heijden om de klus te klaren want de helft van het voorschot was reeds gestort, toch?

Van der Heijden nam de draad een tijdje terug weer op en verloor zich naar eigen zeggen in de historische vergezichten die de schrijfopdracht met zich meebracht: het was immers de bloeiperiode van Le Roi Soleil die heel West-Europa aan het veroveren was, en nauwelijks kon worden gestopt.

Van novelle tot kloeke roman

Van der Heijden beet zich vast in de 17e-eeuwse historische coulissen en schreef een kloeke roman van 600 bladzijden, zoals hij het graag doet. 'De ochtendgave' verschijnt dus nu op 8 december bij Querido en wordt die dag feestelijk gepresenteerd in Nijmegen.

Het persbericht van Van der Heijdens uitgeverij geeft nog mee dat 'De ochtendgave' draait om spionage en vernedering, om liefde en overspel: 'Het is 9 juli 1672. Op de dag dat de troepen van Lodewijk XIV Nijmegen belegeren, verdwijnt de jonge bruid van Caspar Sonmans. Zes jaar later, op de dag dat de Vrede van Nijmegen wordt getekend, vindt hij haar terug in de tijdelijke Franse ambassade, waar zij als maîtresse van markies Caloyanni spioneerde voor de Hollandse Staten-Generaal. Zij wil, nu de vrede een feit is, zo snel mogelijk de ambassade ontvluchten. Maar of de bedrogen Caloyanni dit over zijn kant zal laten gaan?'

Frank Hellemans

Terwijl iedereen uitkijkt naar 'Kwaadschiks', het zesde deel in de 'De tandeloze tijd'-cyclus van A.F.Th. van der Heijden dat normaliter volgende maand zou verschijnen, blijkt dat de grootmeester van het leven én schrijven in de breedte eerst nog een historische roman in december zal uitbrengen. 'Kwaadschiks' komt dan ergens in het voorjaar van 2016 pas uit.Vrede van NijmegenHet heeft lang geduurd voor Van der Heijden deze historische roman heeft afgerond. Al in 2009 betaalde de stad Nijmegen de helft van het voorschot van 30.000 euro om hem een gelegenheidsnovelle van een 100-tal bladzijden te plegen die zich afspeelt ten tijde van de Vrede van Nijmegen in 1678.Van der Heijden ging graag in op de bestelling van de Nijmegense vroede vaderen maar de omstandigheden - onder ander de dood van zijn zoon Tonio in 2010 - brachten het project op de helling. Nijmegen insisteerde echter bij Van der Heijden om de klus te klaren want de helft van het voorschot was reeds gestort, toch?Van der Heijden nam de draad een tijdje terug weer op en verloor zich naar eigen zeggen in de historische vergezichten die de schrijfopdracht met zich meebracht: het was immers de bloeiperiode van Le Roi Soleil die heel West-Europa aan het veroveren was, en nauwelijks kon worden gestopt.Van novelle tot kloeke romanVan der Heijden beet zich vast in de 17e-eeuwse historische coulissen en schreef een kloeke roman van 600 bladzijden, zoals hij het graag doet. 'De ochtendgave' verschijnt dus nu op 8 december bij Querido en wordt die dag feestelijk gepresenteerd in Nijmegen.Het persbericht van Van der Heijdens uitgeverij geeft nog mee dat 'De ochtendgave' draait om spionage en vernedering, om liefde en overspel: 'Het is 9 juli 1672. Op de dag dat de troepen van Lodewijk XIV Nijmegen belegeren, verdwijnt de jonge bruid van Caspar Sonmans. Zes jaar later, op de dag dat de Vrede van Nijmegen wordt getekend, vindt hij haar terug in de tijdelijke Franse ambassade, waar zij als maîtresse van markies Caloyanni spioneerde voor de Hollandse Staten-Generaal. Zij wil, nu de vrede een feit is, zo snel mogelijk de ambassade ontvluchten. Maar of de bedrogen Caloyanni dit over zijn kant zal laten gaan?' Frank Hellemans