De Prix Goncourt, Frankrijks meest prestigieuze literatuuronderscheiding, gaat dit jaar naar Pierre Lemaitre (°1951) voor zijn oorlogsroman 'Au revoir là-haut'. De Belgische auteur Jean-Philippe Toussaint was bij de laatse vier genomineerden met zijn roman 'Nue' maar zal dus nog even moeten wachten op Franse lauweren.

Uiterst klassieke roman

Lemaitre is in Frankrijk vooral bekend voor zijn thrillers. In deze roman 'Au revoir là-haut' vertelt hij in een rechtaan rechttoe stijl over de lotgevallen van twee oud-strijders die het na de oorlog ieder op hun manier proberen te rooien. NRC-recensente Margot Dijkgraaf typeerde de roman als volgt: 'Aan de hand van het lot van twee soldaten laat Lemaitre zien dat Frankrijk vlak na de oorlog geen idee had hoe het met zijn ex-soldaten moest omgaan. Het is een verhaal over fraude en bedrog en over overleven in een maatschappij die niet terug wil kijken naar doorstane misère. Bij Lemaitre zijn de goeden goed en blijven de slechten slecht.Hij bespaart de lezer al te veel grijstinten en moeilijke morele dilemma's.' De jury koos dus voor een lekker weg lezende, uiterst klassieke roman.

Verleden jaar was Jérôme Ferrari aan het feest met 'Le sermon sur la chute de Rome' dat ondertussen al in het Nederlands werd vertaald ('De preek over de val van Rome'). De Prix Goncourt is met zijn 10 euro prijsgeld een symbolische prijs die de winnaar ervan echter op langere termijn wel enig financieel gewin garandeert. Lemaitres onderscheiden roman zal de komende maanden immers overal ter wereld worden vertaald én gelezen.

Frank Hellemans

De Prix Goncourt, Frankrijks meest prestigieuze literatuuronderscheiding, gaat dit jaar naar Pierre Lemaitre (°1951) voor zijn oorlogsroman 'Au revoir là-haut'. De Belgische auteur Jean-Philippe Toussaint was bij de laatse vier genomineerden met zijn roman 'Nue' maar zal dus nog even moeten wachten op Franse lauweren.Uiterst klassieke romanLemaitre is in Frankrijk vooral bekend voor zijn thrillers. In deze roman 'Au revoir là-haut' vertelt hij in een rechtaan rechttoe stijl over de lotgevallen van twee oud-strijders die het na de oorlog ieder op hun manier proberen te rooien. NRC-recensente Margot Dijkgraaf typeerde de roman als volgt: 'Aan de hand van het lot van twee soldaten laat Lemaitre zien dat Frankrijk vlak na de oorlog geen idee had hoe het met zijn ex-soldaten moest omgaan. Het is een verhaal over fraude en bedrog en over overleven in een maatschappij die niet terug wil kijken naar doorstane misère. Bij Lemaitre zijn de goeden goed en blijven de slechten slecht.Hij bespaart de lezer al te veel grijstinten en moeilijke morele dilemma's.' De jury koos dus voor een lekker weg lezende, uiterst klassieke roman.Verleden jaar was Jérôme Ferrari aan het feest met 'Le sermon sur la chute de Rome' dat ondertussen al in het Nederlands werd vertaald ('De preek over de val van Rome'). De Prix Goncourt is met zijn 10 euro prijsgeld een symbolische prijs die de winnaar ervan echter op langere termijn wel enig financieel gewin garandeert. Lemaitres onderscheiden roman zal de komende maanden immers overal ter wereld worden vertaald én gelezen.Frank Hellemans