Ondanks de buzz over e-literatuur en e-readers is de impact van het net op de literatuur in het algemeen en op de literaire verkoop meer in het bijzonder nog vrij klein. Ook voor de Vlaamse e-literatuur - zowel wat literaire recensiesites als nieuwsblogs betreft - gaat die stelling op. Dat betoogt literatuurwetenschapper Kevin Absillis in een stevig doortimmerde terugblik op vijf jaar 'Volksverheffing 2.0' over literatuurnieuws en - kritiek op internet in het meinummer van Ons Erfdeel.

Natuurlijk, zo Absillis, zijn er sinds 2005 heel wat verdienstelijke initiatieven qua e-literaire beschouwingen te bespeuren. Van de Contrabas Blog - de oudste but still going strong - en De Papieren Man - zeer degelijk - tot Knacks Boekenburen - commentaar overbodig... - en De Reactor - vooralsnog weinig echt reactief, laat staan innovatief . Kortom, de sector staat in de kinderschoenen en voorlopig zijn we in het stadium van 'laat duizend bloemen bloeien'.

Absillis besluit dat de grote doorbraak van e-literatuur nog niet voor morgen is: 'De online boekenverkoop blijft bijvoorbeeld marginaal in de Lage Landen. Het e-book zou weliswaar aan de rand van de doorbraak staan, maar in 2009 werden er in Vlaanderen nog altijd maar enkele honderden van verkocht. In Nederland gingen er in hetzelfde jaar wél al 60.000 e-books virtueel over de toonbank (net als, niet op virtuele wijze, 10.000 e-readers), maar dat zijn pindanoten in het licht van de totale omzet van de boekenmarkt. Bovendien lijkt niemand in de bedrijfstak te geloven dat het aandeel van het e-book de eerstkomende vijf jaar meer dan vijf à zeven procent zal bedragen. '

Het meinummer van Ons Erfdeel opent met een opvallende bijdrage van Zuid-Afrikaganger Tom Lanoye over de taaldiversiteit in zijn tweede vaderland. Piet Gerbrandy schrijft een weerwoord op het dagboek van Leonard Nolens, Ruben Mantels evalueert vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid, terwijl Wim Rutgers en Eric Mijts de verzelfstandiging van de Nederlandse Antillen belichten. Verder schetst Paul Demets het oeuvre van Jan Decorte en ontleedt Kees 't Hart het Nederlands van de rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig.

Frank Hellemans

Ondanks de buzz over e-literatuur en e-readers is de impact van het net op de literatuur in het algemeen en op de literaire verkoop meer in het bijzonder nog vrij klein. Ook voor de Vlaamse e-literatuur - zowel wat literaire recensiesites als nieuwsblogs betreft - gaat die stelling op. Dat betoogt literatuurwetenschapper Kevin Absillis in een stevig doortimmerde terugblik op vijf jaar 'Volksverheffing 2.0' over literatuurnieuws en - kritiek op internet in het meinummer van Ons Erfdeel. Natuurlijk, zo Absillis, zijn er sinds 2005 heel wat verdienstelijke initiatieven qua e-literaire beschouwingen te bespeuren. Van de Contrabas Blog - de oudste but still going strong - en De Papieren Man - zeer degelijk - tot Knacks Boekenburen - commentaar overbodig... - en De Reactor - vooralsnog weinig echt reactief, laat staan innovatief . Kortom, de sector staat in de kinderschoenen en voorlopig zijn we in het stadium van 'laat duizend bloemen bloeien'. Absillis besluit dat de grote doorbraak van e-literatuur nog niet voor morgen is: 'De online boekenverkoop blijft bijvoorbeeld marginaal in de Lage Landen. Het e-book zou weliswaar aan de rand van de doorbraak staan, maar in 2009 werden er in Vlaanderen nog altijd maar enkele honderden van verkocht. In Nederland gingen er in hetzelfde jaar wél al 60.000 e-books virtueel over de toonbank (net als, niet op virtuele wijze, 10.000 e-readers), maar dat zijn pindanoten in het licht van de totale omzet van de boekenmarkt. Bovendien lijkt niemand in de bedrijfstak te geloven dat het aandeel van het e-book de eerstkomende vijf jaar meer dan vijf à zeven procent zal bedragen. ' Het meinummer van Ons Erfdeel opent met een opvallende bijdrage van Zuid-Afrikaganger Tom Lanoye over de taaldiversiteit in zijn tweede vaderland. Piet Gerbrandy schrijft een weerwoord op het dagboek van Leonard Nolens, Ruben Mantels evalueert vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid, terwijl Wim Rutgers en Eric Mijts de verzelfstandiging van de Nederlandse Antillen belichten. Verder schetst Paul Demets het oeuvre van Jan Decorte en ontleedt Kees 't Hart het Nederlands van de rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig. Frank Hellemans