Online verkoop van het papieren boek verdubbeld

© Belga

In het Boekenjournaal van vandaag: de online verkoop van papieren boeken, een op inclusie gerichte overeenkomst, De Best Vormgegeven Boeken 2011 en het Felix Poetry Festival.

Boekenverkoop via internet verdubbeld

De verkoop van papieren boeken via het internet is vorig jaar in Vlaanderen zo goed als verdubbeld. Dat melden onderzoeksbureau GfK Retail and Technology Benelux (GfK) en vakvereniging Boek.be naar aanleiding van het boekenevenement ‘De Staat van het Boek’. De online verkoop maakt vandaag vier procent uit van de totale boekenverkoop. Uit onderzoek blijkt dat in de zoektocht naar het juiste boek ongeveer de helft van de mensen online op zoek gaat naar informatie. In 63 procent van de gevallen gebeurt dat in een webwinkel. Dat desondanks de meeste boeken nog steeds in de boekhandel worden gekocht, is volgens GfK te wijten aan de sterke fysieke aanwezigheid van de boekhandel in Vlaanderen. Toch blijkt uit de cijfers dat de internetverkoop van boeken in volle ontwikkeling is. Zo waren vorig jaar 50.000 titels enkel via het internet te verkrijgen. Het gaat hier om zogenaamde ‘long tail’, boeken die al langer op de markt zijn en via specifieke kanalen hun weg blijven vinden naar het publiek. Op die manier krijgen webwinkels een eigen functie die anders is dan die van de fysieke boekhandel.

Vlaamse Uitgevers Vereniging en Luisterpunt ondertekenen op inclusie gerichte overeenkomst Gisteren hebben de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV) en Luisterpunt, de bibliotheek voor personen met een leesbeperking, een overeenkomst getekend die moet zorgen voor een betere en snellere toegang tot lectuur in aangepaste formaten voor personen met een leesbeperking. Behalve blinden en slechtzienden kunnen nu ook personen met dyslexie, afasie en multiple sclerose boeken uitlenen bij Luisterpunt. Daarnaast zullen de uitgevers van de VUV ook een digitaal bestand van het boek leveren aan de bibliotheek. Zo kan Luisterpunt de boeken sneller en makkelijker leesklaar maken voor mensen met een leesbeperking. Nu moeten zij vaak nog enkele maanden wachten vooraleer ze het laatste nieuwe boek van hun favoriete auteur kunnen lezen.

Katleen Miller wint ‘Publieksprijs voor het Beste Boekomslag’ Gisteren heeft Katleen Miller tijdens het boekenevenement ‘De Staat van het Boek’ de ‘Publieksprijs voor het Beste Boekomslag 2011’ gekregen voor de cover van ‘Brooddoos. Een verhaal in veertien sneetjes’. Daarnaast werden nog achttien andere boeken uit verschillende categorieën door een vakjury bekroond als ‘Best Vormgegeven Boeken 2011’. Voor een overzicht van alle winnaars: De Best Vormgegeven Boeken.

Felix Poetry Festival zoekt talent via Facebook

Naar aanleiding van zijn derde editie is het Felix Poetry Festival op zoek naar dichtend talent op Facebook. Het festival spoort mensen aan om een gedicht achter te laten op zijn Facebookpagina. Op 15 juni, de eerste dag van het Felix Poetry Festival worden de drie dichtwerken met de meeste ‘likes’ bekend gemaakt. De winnaars krijgen onder meer een duoticket voor het festival en een boekenpakket. De winnende gedichten worden op postkaarten verspreid op literaire locaties in het Antwerpse.

(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content