'Kaddisj voor een kut' van Dimitri Verhulst bundelt twee verhalen. Het eerste is een eerbetoon aan Gianna, een meisje uit een jeugdinstelling die zelfmoord pleegt en de verteller tijdens haar begrafenis doet terugdenken aan zijn eigen jeugd toen hij zelf in een instelling was geplaatst. In een tweede luik willen twee ondertussen getrouwde ex-instellingskinderen de eigen kroost behouden voor plaatsing en grijpen dan maar biezonder drastisch in.

Medialieveling

Verhulst is een medialieveling. Het begon al medio augustus wanneer zijn huisblad Humo voor hem de loper uitrolde met een exclusief mega-interview waarin hij zijn verhuis vanuit Zweden naar Vlaanderen in primeur aankondigde. Ondertussen is hij al in menige VRT-praatshow en op de Nederlandse tv te gast geweest om er zijn licht te laten schijnen over de wereld van de jeugdinstellingen, waar hij zelf als tiener mee te maken kreeg. Dat hij smeuïg kan vertellen over taferelen van groepsseks en de aangename lamlendigheid van het instellingsleven, was natuurlijk mooi meegenomen.

Lauwe ontvangst

Het boek zelf werd in de Vlaamse en Nederlandse pers echter lauw ontvangen. Het gevaar dreigt dat Verhulst in literair miserabilisme blijft steken, aldus Dirk Leyman in De Morgen. Arjen Fortuin ging er in NRC het hardst tegenaan: 'Het eerste deel is het beste, het tweede deel het slechtste dat hij ooit schreef.'

Het zal Verhulst allicht worst wezen want nu hij zijn Vlaamse roots herontdekt, is hij creatiever dan ooit. Binnenkort mag hij het Boekenweekgeschenk uitbrengen dat op honderdduizenden exemplaren wordt verspreid in Vlaanderen en Nederland, en hij heeft naar eigen zeggen nog heel wat lekkers in de schuiven liggen. Afijn, het ziet er dus naar uit dat Verhulst de komende maanden niet uit de media zal weg te branden zijn. U bent gewaarschuwd!

Verhulst wordt op zondag 14 september tijdens het Antwerpse Eilandfestival door Piet Piryns geïnterviewd op de Letterenboot om 15u.

Frank Hellemans

'Kaddisj voor een kut' van Dimitri Verhulst bundelt twee verhalen. Het eerste is een eerbetoon aan Gianna, een meisje uit een jeugdinstelling die zelfmoord pleegt en de verteller tijdens haar begrafenis doet terugdenken aan zijn eigen jeugd toen hij zelf in een instelling was geplaatst. In een tweede luik willen twee ondertussen getrouwde ex-instellingskinderen de eigen kroost behouden voor plaatsing en grijpen dan maar biezonder drastisch in.MedialievelingVerhulst is een medialieveling. Het begon al medio augustus wanneer zijn huisblad Humo voor hem de loper uitrolde met een exclusief mega-interview waarin hij zijn verhuis vanuit Zweden naar Vlaanderen in primeur aankondigde. Ondertussen is hij al in menige VRT-praatshow en op de Nederlandse tv te gast geweest om er zijn licht te laten schijnen over de wereld van de jeugdinstellingen, waar hij zelf als tiener mee te maken kreeg. Dat hij smeuïg kan vertellen over taferelen van groepsseks en de aangename lamlendigheid van het instellingsleven, was natuurlijk mooi meegenomen.Lauwe ontvangstHet boek zelf werd in de Vlaamse en Nederlandse pers echter lauw ontvangen. Het gevaar dreigt dat Verhulst in literair miserabilisme blijft steken, aldus Dirk Leyman in De Morgen. Arjen Fortuin ging er in NRC het hardst tegenaan: 'Het eerste deel is het beste, het tweede deel het slechtste dat hij ooit schreef.'Het zal Verhulst allicht worst wezen want nu hij zijn Vlaamse roots herontdekt, is hij creatiever dan ooit. Binnenkort mag hij het Boekenweekgeschenk uitbrengen dat op honderdduizenden exemplaren wordt verspreid in Vlaanderen en Nederland, en hij heeft naar eigen zeggen nog heel wat lekkers in de schuiven liggen. Afijn, het ziet er dus naar uit dat Verhulst de komende maanden niet uit de media zal weg te branden zijn. U bent gewaarschuwd!Verhulst wordt op zondag 14 september tijdens het Antwerpse Eilandfestival door Piet Piryns geïnterviewd op de Letterenboot om 15u.Frank Hellemans