Elke maandag, gedurende de twaalf weken van de Culturele Olympiade ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Londen, zullen gelauwerde en opkomende kinderboekenauteurs, illustratoren maar ook vier kinderen uit de buurt van de Olympische site in het oosten van Londen, in totaal twaalf verhalen de wereld insturen.
StoryCloud is een initiatief van het Discover Children's Story Centre in Londen, een plek -- naar eigen zeggen het enige kindermuseum in de Britse hoofdstad -- waar kinderen van 0 tot 11 en hun ouders worden uitgedaagd om via spel verhalen te ontdekken en zelf te vertellen.

Het museum wil zich met de online bibliotheek StoryCloud ook op het terrein van de nieuwste media begeven. In het kader van de Olympische Spelen wordt nu begonnen met twaalf verhalen die de volgende weken online beschikbaar zullen zijn, downloadbaar als pdf, maar ook voorgelezen door hun auteurs. De bijhorende illustratie is interactief en kinderen worden ook uitgenodigd om de verhalen aan te vullen met eigen tekeningen.

Michael Rosen, een voormalige Britse Children's Laureate (de kinderauteur des vaderlands, zeg maar) en meervoudig eredoctor aan verschillende Engelse universiteiten, is alvast bijzonder enthousiast: "StoryCloud stopt verhalen, die zo oud zijn als de mens zelf, op een moderne manier in de handen van lezers. We gebruiken moderne magie om oude magie over te brengen." Zijn verhalend gedicht 'The Talent Show', over de verrassende winnaar van een talentenjacht en geïllustreerd door Kristyna Litten, was maandag de eerste publicatie uit de reeks.

De volgende weken is het ook de beurt aan ander schoon volk. Andy Stanton -- niet te verwarren met Pixarregisseur Andrew Stanton -- is de bedenker van de degoutant, vetcoole Mr. Gum. Hij schreef trouw aan zijn motto 'hoe vettiger, hoe prettiger' het verhaal 'Down on the Beach', het tweede in de reeks dat volgende week maandag verschijnt.

Malorie Blackman publiceert op 2 juli 'Strange Things Happen'. Deze Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) is vooral bekend van haar bejubelde jeugdromanreeks 'Noughts & Crosses', een alternatieve geschiedenis waarin Europeanen de slaven zijn van Afrikanen.

Ook David Almond, in 2010 laureaat van de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, en Philip Ardagh, die met Paul McCartney het kinderboek 'High in the Clouds' schreef en zelf vooral bekend is van de Eddie Dickensreeks, zijn van de partij.

StoryCloud is een van de vele culturele projecten die onder de paraplu van deCulturele Olympiade in de marge van de Olympische Spelen plaatsvinden. Volgens de organisatoren is dit het grootste Olympische cultuurevenement uit de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen. Het project loopt al sinds het afronden van de vorige Olympische Spelen en moet culmineren in het London 2012 Festival, dat loopt van 21 juni tot 9 september en zowel de reguliere Olympische Spelen als de Paralympische Spelen omvat.

Jeroen Bert

Elke maandag, gedurende de twaalf weken van de Culturele Olympiade ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Londen, zullen gelauwerde en opkomende kinderboekenauteurs, illustratoren maar ook vier kinderen uit de buurt van de Olympische site in het oosten van Londen, in totaal twaalf verhalen de wereld insturen. StoryCloud is een initiatief van het Discover Children's Story Centre in Londen, een plek -- naar eigen zeggen het enige kindermuseum in de Britse hoofdstad -- waar kinderen van 0 tot 11 en hun ouders worden uitgedaagd om via spel verhalen te ontdekken en zelf te vertellen. Het museum wil zich met de online bibliotheek StoryCloud ook op het terrein van de nieuwste media begeven. In het kader van de Olympische Spelen wordt nu begonnen met twaalf verhalen die de volgende weken online beschikbaar zullen zijn, downloadbaar als pdf, maar ook voorgelezen door hun auteurs. De bijhorende illustratie is interactief en kinderen worden ook uitgenodigd om de verhalen aan te vullen met eigen tekeningen. Michael Rosen, een voormalige Britse Children's Laureate (de kinderauteur des vaderlands, zeg maar) en meervoudig eredoctor aan verschillende Engelse universiteiten, is alvast bijzonder enthousiast: "StoryCloud stopt verhalen, die zo oud zijn als de mens zelf, op een moderne manier in de handen van lezers. We gebruiken moderne magie om oude magie over te brengen." Zijn verhalend gedicht 'The Talent Show', over de verrassende winnaar van een talentenjacht en geïllustreerd door Kristyna Litten, was maandag de eerste publicatie uit de reeks. De volgende weken is het ook de beurt aan ander schoon volk. Andy Stanton -- niet te verwarren met Pixarregisseur Andrew Stanton -- is de bedenker van de degoutant, vetcoole Mr. Gum. Hij schreef trouw aan zijn motto 'hoe vettiger, hoe prettiger' het verhaal 'Down on the Beach', het tweede in de reeks dat volgende week maandag verschijnt. Malorie Blackman publiceert op 2 juli 'Strange Things Happen'. Deze Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) is vooral bekend van haar bejubelde jeugdromanreeks 'Noughts & Crosses', een alternatieve geschiedenis waarin Europeanen de slaven zijn van Afrikanen. Ook David Almond, in 2010 laureaat van de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, en Philip Ardagh, die met Paul McCartney het kinderboek 'High in the Clouds' schreef en zelf vooral bekend is van de Eddie Dickensreeks, zijn van de partij. StoryCloud is een van de vele culturele projecten die onder de paraplu van deCulturele Olympiade in de marge van de Olympische Spelen plaatsvinden. Volgens de organisatoren is dit het grootste Olympische cultuurevenement uit de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen. Het project loopt al sinds het afronden van de vorige Olympische Spelen en moet culmineren in het London 2012 Festival, dat loopt van 21 juni tot 9 september en zowel de reguliere Olympische Spelen als de Paralympische Spelen omvat. Jeroen Bert