Toen Leonard Nolens onlangs de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren kreeg overhandigd, zong zijn naam onder de statige gewelven van het Amsterdamse koninklijke paleis al rond als volgende laureaat voor deze prijs. Zo lang heeft A.Th. van der Heijden echter niet hoeven wachten. Hij krijgt nu al de P.C.Hooftprijs voor zijn proza-oeuvre.

De 61-jarige A.F.Th.van der Heijden raakte bekend met zijn nog altijd niet afgewerkte romancyclus 'De tandeloze tijd'. Met zijn jongste roman 'Tonio', over zijn verongelukte zoon, scoorde Van der Heijden bij kritiek en publiek: zowel de Libris Literatuur Prijs als de NS Publieksprijs viel hem voor deze roman ten deel. Geen wonder dus dat hij nu ook de P.C.Hooftprijs krijgt voor zijn hele oeuvre.

De P.C.Hooftprijs -goed voor 60.000 euro - wordt beurtelings uitgereikt voor poëzie, essay en nu dus proza. De P.C. Hooftprijs werd in het leven geroepen in 1947, het driehonderdste sterfjaar van de dichter en geschiedschrijver Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647). Vorig jaar was dichter Tonnus Oosterhoff de gelukkige.

Frank Hellemans

Toen Leonard Nolens onlangs de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren kreeg overhandigd, zong zijn naam onder de statige gewelven van het Amsterdamse koninklijke paleis al rond als volgende laureaat voor deze prijs. Zo lang heeft A.Th. van der Heijden echter niet hoeven wachten. Hij krijgt nu al de P.C.Hooftprijs voor zijn proza-oeuvre.De 61-jarige A.F.Th.van der Heijden raakte bekend met zijn nog altijd niet afgewerkte romancyclus 'De tandeloze tijd'. Met zijn jongste roman 'Tonio', over zijn verongelukte zoon, scoorde Van der Heijden bij kritiek en publiek: zowel de Libris Literatuur Prijs als de NS Publieksprijs viel hem voor deze roman ten deel. Geen wonder dus dat hij nu ook de P.C.Hooftprijs krijgt voor zijn hele oeuvre.De P.C.Hooftprijs -goed voor 60.000 euro - wordt beurtelings uitgereikt voor poëzie, essay en nu dus proza. De P.C. Hooftprijs werd in het leven geroepen in 1947, het driehonderdste sterfjaar van de dichter en geschiedschrijver Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647). Vorig jaar was dichter Tonnus Oosterhoff de gelukkige.Frank Hellemans