Vermist tienermeisje

Twee jongeren ontwaken uit een zuipcoma en ontdekken aan de Main nabij Frankfurt het lijk van een jong meisje. Hoofdcommissaris Oliver von Bodenstein en assistente Pia Kirchhoff onderzoeken de zaak en stellen vast dat het dode meisje fel mishandeld werd en waarschijnlijk een hele periode in duisternis gevangen werd gehouden. Niemand lijkt de tiener te missen. De twee politiemensen staan voor een raadsel. De tijd dat Nele Neuhaus zelf haar boeken uitgaf en aan de man bracht, is al lang voorbij. Terecht is ze nu een van de best verkochte Duitse misdaadauteurs met spannende en soms ontroerende thrillers. 'Boze wolf' is er zo een.

Nele Neuhaus, 'Boze wolf', Q, 384p., 19,99 euro

Erfenis

32 jaar geleden leek het een onmogelijke uitdaging. Sue Grafton, toen 42, zou een 'moordalfabet schrijven rond de vrouwelijke privédetective Kinsey Millhone. Ze begon met 'A staat voor Alibi'. Nu is ze bij 'W staat voor Wild'. Het alfabet loopt naar het einde toe, het talent van Grafton (74) niet. 'De dood van twee mannen gaf mijn leven die herfst een andere loop. De ene kende ik; de andere leerde ik pas in het mortuarium kennen', zo begint 'W...'. Die andere blijkt een briefje met Kinsey's naam en adres op zak te hebben. En hij laat haar 600.000 dollar na. Grafton blijft fris, Millhone jong.

Sue Grafton, 'W staat voor Wild', Boekerij, 431p., 22,50 euro

Syndroom van Asperger

De Britse Belinda Bauer kreeg in 2010 de Gold Dagger voor haar debuut 'Rusteloos land', een pakkend verhaal van een arme, disfunctionele familie en meteen een fijngevoelige bildungsroman. Dat de jury een debuut als beste misdaadroman van het jaar bekroonde, was een grote uitzondering. Met 'Wat dood is', is Bauer nu aan haar vierde thriller toe. Niet langer Exmoor is het decor, ook de vertrouwde personages zijn er niet meer. Centraal staat Patrick Fort, een jongeman met Asperger. Gefascineerd door de dood gaat hij anatomie studeren en komt bij een lijkschouwing tot een vreemde conclusie. Weer een originele thriller van Bauer die dit keer wat laat echt spannend wordt.

Belinda Bauer, 'Wat dood is', A.W. Bruna, 310p., 19,95 euro

Seksisme

Met 'Veroordeeld' heeft Karin Slaughter een standalone geschreven die speelt in het midden van de jaren zeventig. Ongewoon voor de Amerikaanse schrijfster die het in de eerste plaats van series moet hebben en ook niet vaak in het (nabije) verleden duikt. Wel vertrouwd is de setting: Atlanta. Kate Murphy maakt haar eerste dag als flik mee. De macho-wereld ligt haar niet meteen. Maar ze krijgt de steun van een andere jonge collega, Maggie Lawson, die ook de pesterijen beu is. Beiden geraken betrokken bij het onderzoek naar de moord op een cop. Achtergrond van het spannend verhaal: racisme, discriminatie, seksisme, armoe.

Karin Slaughter, 'Veroordeeld', Cargo, 477p., 19,90 euro

Fred Braeckman

Vermist tienermeisjeTwee jongeren ontwaken uit een zuipcoma en ontdekken aan de Main nabij Frankfurt het lijk van een jong meisje. Hoofdcommissaris Oliver von Bodenstein en assistente Pia Kirchhoff onderzoeken de zaak en stellen vast dat het dode meisje fel mishandeld werd en waarschijnlijk een hele periode in duisternis gevangen werd gehouden. Niemand lijkt de tiener te missen. De twee politiemensen staan voor een raadsel. De tijd dat Nele Neuhaus zelf haar boeken uitgaf en aan de man bracht, is al lang voorbij. Terecht is ze nu een van de best verkochte Duitse misdaadauteurs met spannende en soms ontroerende thrillers. 'Boze wolf' is er zo een. Nele Neuhaus, 'Boze wolf', Q, 384p., 19,99 euroErfenis 32 jaar geleden leek het een onmogelijke uitdaging. Sue Grafton, toen 42, zou een 'moordalfabet schrijven rond de vrouwelijke privédetective Kinsey Millhone. Ze begon met 'A staat voor Alibi'. Nu is ze bij 'W staat voor Wild'. Het alfabet loopt naar het einde toe, het talent van Grafton (74) niet. 'De dood van twee mannen gaf mijn leven die herfst een andere loop. De ene kende ik; de andere leerde ik pas in het mortuarium kennen', zo begint 'W...'. Die andere blijkt een briefje met Kinsey's naam en adres op zak te hebben. En hij laat haar 600.000 dollar na. Grafton blijft fris, Millhone jong. Sue Grafton, 'W staat voor Wild', Boekerij, 431p., 22,50 euroSyndroom van Asperger De Britse Belinda Bauer kreeg in 2010 de Gold Dagger voor haar debuut 'Rusteloos land', een pakkend verhaal van een arme, disfunctionele familie en meteen een fijngevoelige bildungsroman. Dat de jury een debuut als beste misdaadroman van het jaar bekroonde, was een grote uitzondering. Met 'Wat dood is', is Bauer nu aan haar vierde thriller toe. Niet langer Exmoor is het decor, ook de vertrouwde personages zijn er niet meer. Centraal staat Patrick Fort, een jongeman met Asperger. Gefascineerd door de dood gaat hij anatomie studeren en komt bij een lijkschouwing tot een vreemde conclusie. Weer een originele thriller van Bauer die dit keer wat laat echt spannend wordt.Belinda Bauer, 'Wat dood is', A.W. Bruna, 310p., 19,95 euro Seksisme Met 'Veroordeeld' heeft Karin Slaughter een standalone geschreven die speelt in het midden van de jaren zeventig. Ongewoon voor de Amerikaanse schrijfster die het in de eerste plaats van series moet hebben en ook niet vaak in het (nabije) verleden duikt. Wel vertrouwd is de setting: Atlanta. Kate Murphy maakt haar eerste dag als flik mee. De macho-wereld ligt haar niet meteen. Maar ze krijgt de steun van een andere jonge collega, Maggie Lawson, die ook de pesterijen beu is. Beiden geraken betrokken bij het onderzoek naar de moord op een cop. Achtergrond van het spannend verhaal: racisme, discriminatie, seksisme, armoe.Karin Slaughter, 'Veroordeeld', Cargo, 477p., 19,90 euro Fred Braeckman