'Een broze waarheid', het 23ste boek van de 81-jarige Le Carré, wordt in het Verenigd Koninkrijk beschouwd als één van de belangrijke romans van 2013. Ook bij ons is het een belangrijke literaire gebeurtenisin de misdaadliteratuur. In Nederland en Vlaanderen verschijnt het boek zelfs eerder dan in Engeland en Amerika (25 april).

De intrige van 'Een broze waarheid' strekt zich uit over een periode van drie jaar. Een Britse diplomaat wordt naar Gibraltar gezonden, waar een uiterst geheime antiterroristische operatie (codenaam Wildlife) wordt voorbereid. Hij is gestuurd door een onderminister van Buitenlandse Zaken, die hem vraagt zijn ogen en oren in het veld te zijn. De missie ligt zo gevoelig dat zelfs Toby Bell, de privésecretaris van de minister, niet van het plan in kennis wordt gesteld. De operatie verloopt vlekkeloos. Of toch niet?

Drie jaar later geniet Sir Christopher 'Kit' Probyn, een voormalig diplomaat, van zijn welverdiende pensioen. Wanneer hij plotseling wordt geconfronteerd met een levende geest uit zijn verleden, wendt hij zich in opperste verwarring en radeloosheid om opheldering tot Toby. Met de heimelijke hulp van Kits dochter Emily proberen twee mannen van twee verschillende generaties, beiden loyale dienaren van de Kroon, er los van elkaar achter te komen of Wildlife inderdaad, zoals wordt uitgedragen, een doorslaand succes was, of juist een rampzalig drama dat genadeloos onder de mat is geveegd door hetzelfde ministerie van Buitenlandse Zaken waaraan zij trouw hebben gezworen.

(Bron: persbericht) FH

John le Carré, 'Een broze waarheid', € 19,95 , 352 blz., ISBN 978 90 218 0870 3, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

'Een broze waarheid', het 23ste boek van de 81-jarige Le Carré, wordt in het Verenigd Koninkrijk beschouwd als één van de belangrijke romans van 2013. Ook bij ons is het een belangrijke literaire gebeurtenisin de misdaadliteratuur. In Nederland en Vlaanderen verschijnt het boek zelfs eerder dan in Engeland en Amerika (25 april). De intrige van 'Een broze waarheid' strekt zich uit over een periode van drie jaar. Een Britse diplomaat wordt naar Gibraltar gezonden, waar een uiterst geheime antiterroristische operatie (codenaam Wildlife) wordt voorbereid. Hij is gestuurd door een onderminister van Buitenlandse Zaken, die hem vraagt zijn ogen en oren in het veld te zijn. De missie ligt zo gevoelig dat zelfs Toby Bell, de privésecretaris van de minister, niet van het plan in kennis wordt gesteld. De operatie verloopt vlekkeloos. Of toch niet? Drie jaar later geniet Sir Christopher 'Kit' Probyn, een voormalig diplomaat, van zijn welverdiende pensioen. Wanneer hij plotseling wordt geconfronteerd met een levende geest uit zijn verleden, wendt hij zich in opperste verwarring en radeloosheid om opheldering tot Toby. Met de heimelijke hulp van Kits dochter Emily proberen twee mannen van twee verschillende generaties, beiden loyale dienaren van de Kroon, er los van elkaar achter te komen of Wildlife inderdaad, zoals wordt uitgedragen, een doorslaand succes was, of juist een rampzalig drama dat genadeloos onder de mat is geveegd door hetzelfde ministerie van Buitenlandse Zaken waaraan zij trouw hebben gezworen. (Bron: persbericht) FH