John le Carré mag dan op 19 oktober zijn 81ste verjaardag vieren, hij blijft een actief schrijver. Gelukkig maar. In mei van volgend jaar verschijnt bij Penguin zijn nieuwe spionageroman, 'A Delicate Truth'. De Nederlandse vertaling, 'Een broze waarheid' komt uit bij Luitingh-Sijthoff. Volgens L-S de enige uitgeverij ter wereld waaraan le Carré vanaf zijn debuut trouw is gebleven. Opvallend is dat over de nieuwe roman op zijn officiële website geen woord wordt gezegd. Des te meer over de verfilming van 'A Most Wanted Man' ('Aangeschoten wild'), een roman die vier jaar geleden verscheen en waarvan de filmversie in het najaar wordt verwacht.

Zoals gewoonlijk laat le Carré maar weinig los over zijn nieuw boek. In 2008 wordt een antiterrorisme-operatie met de codenaam 'Wildlife' op de Rots van Gibraltar in gang gezet. Drie jaar later bezorgt een in ongenade gevallen Engelse beroepsmilitair die bij de operatie 'Wildlife' betrokken was, een boodschap uit het dodenrijk. Oudgediende bij Buitenlandse Zaken Kit Probyn zal samen met de jonge diplomaat Toby Bell, persoonlijk assistent van de minister, proberen om zo niet de wereld, dan toch hun eigen land en ziel te redden. Niets doen is voor de triomf van het kwade zorgen.

Ook Hanca Leppink, 30 jaar le Carré's uitgever, is niet erg concreet: 'Meer dan ooit zie je de hand van de meester: uitgediepte karakters, trefzekere dialogen, humor en mededogen in een spannend en actueel verhaal. Le Carré is griezelig goed op de hoogte van wat er speelt in de achterkamers van de zogenaamd verlichte en open westerse politiek.'

Volgend jaar is het meteen vijftig jaar geleden dat 'The Spy Who Came in from the Cold' verscheen, de eerste spionageroman met de legendarische Smiley als spilfiguur. De roman maakte van le Carré zo niet de eerste, dan toch de beste romancier van de Koude Oorlog. Later vond hij zonder moeite inspiratie in andere conflicten en focuste hij op bijvoorbeeld het Midden-Oosten, de vroegere Sovjetstaten, Afrika, Centraal-Amerika.

'A Most Wanted Man' waarvan de verfilming ook volgend jaar is te zien, speelt in Hamburg. De stad waar le Carré even Brits consul was. Achtergrond is de oorlog tegen het terrorisme, Amerikaanse stijl. De jonge Tsjetsjeen Issa belandt illegaal in de stad. Juriste Annabel, die voor een organisatie werkt die asielzoekers bijstaat, trekt zich zijn lot persoonlijk aan. Issa heeft een vodje papier bij zich waarmee hij contact moet zoeken met private banker Brue. Er blijkt een fortuin op Issa te wachten. Maar een duistere illegale moslim op wie een fortuin wacht, dat moet met terrorisme te maken hebben. Dat denkt men toch bij de Duitse Inlichtingendienst. Rachel McAdams, Oscar-winnaar Philip Seymour Hoffman en Grigoriy Dobrygin hebben hoofdrollen in de film van regisseur Anton Corbijn.

Fred Braeckman

John le Carré mag dan op 19 oktober zijn 81ste verjaardag vieren, hij blijft een actief schrijver. Gelukkig maar. In mei van volgend jaar verschijnt bij Penguin zijn nieuwe spionageroman, 'A Delicate Truth'. De Nederlandse vertaling, 'Een broze waarheid' komt uit bij Luitingh-Sijthoff. Volgens L-S de enige uitgeverij ter wereld waaraan le Carré vanaf zijn debuut trouw is gebleven. Opvallend is dat over de nieuwe roman op zijn officiële website geen woord wordt gezegd. Des te meer over de verfilming van 'A Most Wanted Man' ('Aangeschoten wild'), een roman die vier jaar geleden verscheen en waarvan de filmversie in het najaar wordt verwacht. Zoals gewoonlijk laat le Carré maar weinig los over zijn nieuw boek. In 2008 wordt een antiterrorisme-operatie met de codenaam 'Wildlife' op de Rots van Gibraltar in gang gezet. Drie jaar later bezorgt een in ongenade gevallen Engelse beroepsmilitair die bij de operatie 'Wildlife' betrokken was, een boodschap uit het dodenrijk. Oudgediende bij Buitenlandse Zaken Kit Probyn zal samen met de jonge diplomaat Toby Bell, persoonlijk assistent van de minister, proberen om zo niet de wereld, dan toch hun eigen land en ziel te redden. Niets doen is voor de triomf van het kwade zorgen. Ook Hanca Leppink, 30 jaar le Carré's uitgever, is niet erg concreet: 'Meer dan ooit zie je de hand van de meester: uitgediepte karakters, trefzekere dialogen, humor en mededogen in een spannend en actueel verhaal. Le Carré is griezelig goed op de hoogte van wat er speelt in de achterkamers van de zogenaamd verlichte en open westerse politiek.' Volgend jaar is het meteen vijftig jaar geleden dat 'The Spy Who Came in from the Cold' verscheen, de eerste spionageroman met de legendarische Smiley als spilfiguur. De roman maakte van le Carré zo niet de eerste, dan toch de beste romancier van de Koude Oorlog. Later vond hij zonder moeite inspiratie in andere conflicten en focuste hij op bijvoorbeeld het Midden-Oosten, de vroegere Sovjetstaten, Afrika, Centraal-Amerika. 'A Most Wanted Man' waarvan de verfilming ook volgend jaar is te zien, speelt in Hamburg. De stad waar le Carré even Brits consul was. Achtergrond is de oorlog tegen het terrorisme, Amerikaanse stijl. De jonge Tsjetsjeen Issa belandt illegaal in de stad. Juriste Annabel, die voor een organisatie werkt die asielzoekers bijstaat, trekt zich zijn lot persoonlijk aan. Issa heeft een vodje papier bij zich waarmee hij contact moet zoeken met private banker Brue. Er blijkt een fortuin op Issa te wachten. Maar een duistere illegale moslim op wie een fortuin wacht, dat moet met terrorisme te maken hebben. Dat denkt men toch bij de Duitse Inlichtingendienst. Rachel McAdams, Oscar-winnaar Philip Seymour Hoffman en Grigoriy Dobrygin hebben hoofdrollen in de film van regisseur Anton Corbijn. Fred Braeckman