De release van het jaar wist naast de verwachte media-aandacht gisteren ook nog een kleine mediarel te veroorzaken, nadat recensenten van Associated Press en de New York Daily News proefversies van het boek in handen hadden gekregen en op basis daarvan recensies publiceerden en passages uit het boek lekten.

Het lanceren en uitbrengen van Rowlings langverwachte boek was nochtans tot in de puntjes gepland en ging gepaard met de nodige geheimdoenerij. Journalisten die het boek wilden inkijken, konden dat na het tekenen van een geheimhoudingsverklaring op de kantoren van Rowlings uitgeverij Little, Brown. Rowling gaf in de aanloop naar de release ook weinig interviews. En de exemplaren van het boek werden pas gisteren in boekhandels afgeleverd in verzegelde dozen die pas deze morgen mochten worden geopend.

Een maat voor niets bleek eerder deze week. Al zal het tipje van de sluier dat Associated Press en de New York Daily News oplichtten de verwachte miljoenenverkoop uiteraard op geen enkele manier beïnvloeden.

Rowling en haar uitgeverij zijn niettemin verveeld. Ze hadden graag gewild dat de fans het boek onbevangen konden lezen (nadat ze het eerst onbevangen en en masse zouden kopen), maar daar werd dus een stokje voor gestoken. De partypoopers van dienst doorbraken niet alleen het embargo, ze waren ook niet onverdeeld enthousiast over Rowlings eerste roman voor volwassenen.

Associated Press vond het verhaal over het fictieve Engelse middenklassestadje Pagford, waar de plaatselijke gemeenteraadsleden met elkaar in de clinch gaan over een omstreden sociaal woonproject, best een aanrader. "Ondanks een trage start en te veel beschrijvingen en adjectieven die Harry Potter tot leven brachten maar J.K. Rowling hier afremmen," is het volgens AP toch een roman die beklijft.

De New York Daily News liet een veel kritischer geluid horen. Het verhaal heeft "de aantrekkingskracht van gegevens in een planningsschema." En, alluderend op een uitspraak van Rowling over haar grootste angst omtrent het boek - dat mensen het afschuwelijk zouden vinden - gaat de krant genadeloos verder: "'The Casual Vacancy', waarvan een boekhandelaar voorspelde dat het de belangrijkste roman van het jaar zal zijn, is niet afschuwelijk. Het is gewoon saai."

De fans zullen het niet aan hun hart laten komen. Verwacht wordt dat de verkoop van 'The Casual Vacancy' een vliegende start neemt. Maar de records uit de Harry Potter-tijd zal Rowling niet breken en ook de spectaculaire recordverkoop van Dan Browns 'Het verloren symbool' - goed voor bijna 551.000 exemplaren in één week in Groot-Brittannië alleen al - behoort niet tot de verwachtingen. Het is wel zeer waarschijnlijk dat het boek binnenkort op nummer één in de verkooplijsten zal staan.

Jeroen Bert

De release van het jaar wist naast de verwachte media-aandacht gisteren ook nog een kleine mediarel te veroorzaken, nadat recensenten van Associated Press en de New York Daily News proefversies van het boek in handen hadden gekregen en op basis daarvan recensies publiceerden en passages uit het boek lekten. Het lanceren en uitbrengen van Rowlings langverwachte boek was nochtans tot in de puntjes gepland en ging gepaard met de nodige geheimdoenerij. Journalisten die het boek wilden inkijken, konden dat na het tekenen van een geheimhoudingsverklaring op de kantoren van Rowlings uitgeverij Little, Brown. Rowling gaf in de aanloop naar de release ook weinig interviews. En de exemplaren van het boek werden pas gisteren in boekhandels afgeleverd in verzegelde dozen die pas deze morgen mochten worden geopend. Een maat voor niets bleek eerder deze week. Al zal het tipje van de sluier dat Associated Press en de New York Daily News oplichtten de verwachte miljoenenverkoop uiteraard op geen enkele manier beïnvloeden. Rowling en haar uitgeverij zijn niettemin verveeld. Ze hadden graag gewild dat de fans het boek onbevangen konden lezen (nadat ze het eerst onbevangen en en masse zouden kopen), maar daar werd dus een stokje voor gestoken. De partypoopers van dienst doorbraken niet alleen het embargo, ze waren ook niet onverdeeld enthousiast over Rowlings eerste roman voor volwassenen. Associated Press vond het verhaal over het fictieve Engelse middenklassestadje Pagford, waar de plaatselijke gemeenteraadsleden met elkaar in de clinch gaan over een omstreden sociaal woonproject, best een aanrader. "Ondanks een trage start en te veel beschrijvingen en adjectieven die Harry Potter tot leven brachten maar J.K. Rowling hier afremmen," is het volgens AP toch een roman die beklijft. De New York Daily News liet een veel kritischer geluid horen. Het verhaal heeft "de aantrekkingskracht van gegevens in een planningsschema." En, alluderend op een uitspraak van Rowling over haar grootste angst omtrent het boek - dat mensen het afschuwelijk zouden vinden - gaat de krant genadeloos verder: "'The Casual Vacancy', waarvan een boekhandelaar voorspelde dat het de belangrijkste roman van het jaar zal zijn, is niet afschuwelijk. Het is gewoon saai." De fans zullen het niet aan hun hart laten komen. Verwacht wordt dat de verkoop van 'The Casual Vacancy' een vliegende start neemt. Maar de records uit de Harry Potter-tijd zal Rowling niet breken en ook de spectaculaire recordverkoop van Dan Browns 'Het verloren symbool' - goed voor bijna 551.000 exemplaren in één week in Groot-Brittannië alleen al - behoort niet tot de verwachtingen. Het is wel zeer waarschijnlijk dat het boek binnenkort op nummer één in de verkooplijsten zal staan. Jeroen Bert