Nieuwe media verdringen het lezen niet

Een boekenjournaal met weerbare lezers, de Literaire Lente-oogst en schrijvende professoren.

Nieuwe media zijn niet leesvijandig

De nieuwe media verdringen het lezen niet, dat blijkt uit de Participatiesurvey 2009 die woensdag in Gent werd voorgesteld. Integendeel: een hoog internetgebruik stimuleert net om een boek vast te nemen, zeggen de wetenschappers. Onderzoek van de VUB wees uit dat televisie en internet niet concurreren met het lezen. Toch merken de onderzoekers een lichte afname in bezoeken aan literaire evenementen. Ze stellen voor om op jonge leeftijd te beginnen met leesbevordering en -stimulering. Volgens de onderzoekers ligt de sleutel tot het bezoeken van een openbare bibliotheek bij het lezen zelf. Wat een vicieuze cirkel inhoudt voor de beleidsmakers: “Lezen stimuleert om naar de bibliotheek te gaan, en bibliotheekbezoek stimuleert om aan te zetten tot lezen.” Toch zeggen de onderzoekers dat lezen steeds meer een sociaal karakter lijkt te krijgen, onder meer door een toename aan boeken- en leesclubs.

Literaire Lente van 1 tot 30 april 2011

Voor de Literaire Lente selecteren boekhandels en uitgeverijen 30 nieuwe en eigentijdse romans. Verschillende van die jonge, en volgens hen beloftevolle, auteurs uit binnen- en buitenland gaan op stap om bij de boekhandels over hun werk te praten. Wie die auteurs zijn, valt te lezen op de website van Boek.be. Vanaf maart wordt het programma van de Literaire Lentetournee bekend gemaakt. De Literaire Lente is een initiatief van Boek.be, Radio 1 en De Standaard.

Schrijvende professoren in Uitgesproken

Uitgesproken, een evenement in het kader van het August Vermeylenjaar, geeft dinsdag 22 februari in de Gentse Vooruit het woord aan schrijvende professoren. Geert Buelens, Eric de Kuyper, Erik Spinoy, Miriam Van hee nemen hun eigen werk mee en zullen het hebben over de prozaïsche aspecten van het leven als academicus: is het academische inspirerend of beknottend? Brengt het rust in het chaotische schrijversbestaan? Maakt het schrijven van hen betere literatuurdocenten? Ten slotte krijgen ze ook de mening van de jonge August Vermeylen, de Gentse socialistische voorman, voor de voeten geworpen die ooit noteerde dat ‘een echt en goed literair werk zekerder invloed heeft dan een hogeschool’.

(Bron: persberichten)

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content