Het meest kijk ik uit naar 'Ons soort verrader', de nieuwe John le Carré. Meteen de 22ste roman van de beste Britse spionageschrijver ooit. Veel over 'Our Kind of Traitor' is nog niet bekend. Behalve dan dat de plot draait rond een machtige Russische witwasser die in ruil voor amnestie wil getuigen over hoe corrupt de zogenaamde legitieme financiële wereld wel is. Een argeloos Brits koppel geraakt tijdens een vakantie op Antigua bij de zaak betrokken. Verraad, bedrog, dubbel bedrog. Het zijn de thema's die alleen le Carré, net geen tachtig, al vijftig jaar als geen ander zo meesterlijk subtiel behandelt.

Malcolm Fox is de centrale figuur in een nieuwe serie van Ian Rankin. De Schot werd bekend met zijn schitterende politieromans rond John Rebus die ook voor televisie zijn bewerkt. De nieuwe reeks speelt rond de afdeling interne zaken, de flikken van de flikken. Net als Rebus is Fox in 'Interne zaken' een compleet integer man. Dat is zowat de enige gelijkenis tussen de twee. Theedrinker Fox onderzoekt klachten over een politieman van wie iedereen weet dat hij niet deugt, maar nooit is betrapt. Setting blijft Rankins biotoop Edinburgh.

Meer dan twintig jaar geleden raakte jurist Scott Turow wereldberoemd met zijn debuut 'Presumed Innocent'. De verfilming met Harrison Ford maakte niet alleen schrijver en boek, ook de rechtbankthriller populair als genre. Bijna een kwarteeuw later komt Turow nu uit met een vervolg: 'The Innocent' ('Onschuldig'). Rusty Sabich, de officier van justitie uit Turows debuut, is opnieuw het hoofdpersonage. Hij is nu opperrechter bij het hof van beroep. Op een dag wordt hij wakker met zijn vrouw dood naast zich in bed. Rusty wordt opnieuw verdacht van moord. En Molto, de aanklager van twintig jaar geleden, ziet een kans revanche te nemen.

Een hele tijd is Austin Wright van het literaire radarscherm verdwenen. Maar de zeven jaar geleden overleden Amerikaanse romanschrijver, criticus en professor blijkt internationaal weer terecht bon ton te zijn. Zijn meesterwerk 'Tony & Susan' komt in een nieuwe Nederlandse vertaling en is een literaire thriller avant la lettre. Geroemd door Saul Bellow, maar ook door misdaadschrijvers als Donna Leon en Ruth Rendell. Een vrouw krijgt van haar ex van wie ze twintig jaar niet meer hoorde het manuscript van zijn nog niet gepubliceerde roman 'Nachtdieren' toegestuurd. Hij vraagt haar mening. Zo ontstaat een superspannende roman-in-de-roman. Met tussendoor beschouwingen over schrijven, huwelijk, herinneringen.

Fred Braeckman

John le Carré, Ons soort verrader, Sijthoff, ISBN, 978-90-245-3271-1. In het Engels komt de roman op 16 september uit.

Scott Turow, Onschuldig, Luitingh, ISBN 978-90-245-3246-9

Ian Rankin, Interne zaken, Luitingh, ISBN, 978-90-245-3271-1

Austin Wright, Tony & Susan, De Arbeiderspers, ISBN 978-90-295-7380-1

Alle titels verschijnen in september.

Het meest kijk ik uit naar 'Ons soort verrader', de nieuwe John le Carré. Meteen de 22ste roman van de beste Britse spionageschrijver ooit. Veel over 'Our Kind of Traitor' is nog niet bekend. Behalve dan dat de plot draait rond een machtige Russische witwasser die in ruil voor amnestie wil getuigen over hoe corrupt de zogenaamde legitieme financiële wereld wel is. Een argeloos Brits koppel geraakt tijdens een vakantie op Antigua bij de zaak betrokken. Verraad, bedrog, dubbel bedrog. Het zijn de thema's die alleen le Carré, net geen tachtig, al vijftig jaar als geen ander zo meesterlijk subtiel behandelt. Malcolm Fox is de centrale figuur in een nieuwe serie van Ian Rankin. De Schot werd bekend met zijn schitterende politieromans rond John Rebus die ook voor televisie zijn bewerkt. De nieuwe reeks speelt rond de afdeling interne zaken, de flikken van de flikken. Net als Rebus is Fox in 'Interne zaken' een compleet integer man. Dat is zowat de enige gelijkenis tussen de twee. Theedrinker Fox onderzoekt klachten over een politieman van wie iedereen weet dat hij niet deugt, maar nooit is betrapt. Setting blijft Rankins biotoop Edinburgh. Meer dan twintig jaar geleden raakte jurist Scott Turow wereldberoemd met zijn debuut 'Presumed Innocent'. De verfilming met Harrison Ford maakte niet alleen schrijver en boek, ook de rechtbankthriller populair als genre. Bijna een kwarteeuw later komt Turow nu uit met een vervolg: 'The Innocent' ('Onschuldig'). Rusty Sabich, de officier van justitie uit Turows debuut, is opnieuw het hoofdpersonage. Hij is nu opperrechter bij het hof van beroep. Op een dag wordt hij wakker met zijn vrouw dood naast zich in bed. Rusty wordt opnieuw verdacht van moord. En Molto, de aanklager van twintig jaar geleden, ziet een kans revanche te nemen. Een hele tijd is Austin Wright van het literaire radarscherm verdwenen. Maar de zeven jaar geleden overleden Amerikaanse romanschrijver, criticus en professor blijkt internationaal weer terecht bon ton te zijn. Zijn meesterwerk 'Tony & Susan' komt in een nieuwe Nederlandse vertaling en is een literaire thriller avant la lettre. Geroemd door Saul Bellow, maar ook door misdaadschrijvers als Donna Leon en Ruth Rendell. Een vrouw krijgt van haar ex van wie ze twintig jaar niet meer hoorde het manuscript van zijn nog niet gepubliceerde roman 'Nachtdieren' toegestuurd. Hij vraagt haar mening. Zo ontstaat een superspannende roman-in-de-roman. Met tussendoor beschouwingen over schrijven, huwelijk, herinneringen. Fred Braeckman