Nieuwe Herman Koch verschijnt vandaag

© Vara

‘Geachte heer M.’, de nieuwste van Herman Koch, werd al voor publicatie verkocht aan de Duitse uitgever Kiepenheuer & Witsch die het origineel in het Nederlands las en verrukt was.

Sinds Herman Kochs roman ‘Het diner’ (2009) een megasucces werd – in 37 landen uitgebracht en wekenlang op de bestsellerlijsten van The New York Times – is elke nieuwe roman van hem een gebeurtenis. ‘Zomerhuis met zwembad’ (2011) bevestigde zijn naam en faam en het is te verwachten dat ‘Geachte heer M.’, dat vandaag verschijnt, hem ook geen windeieren zal leggen.

Koch heeft een vlijmscherpe, sarcastische pen. In ‘Het diner’ moest de culinaire wereld er aan geloven en in ‘Zomerhuis met zwembad’ werd het medische milieu uitgekleed. ‘Geachte heer M.’, een roman over een ouder wordende schrijver in verval die ooit scoorde met een roman over een leraar en diens amour fou voor een schoolmeisje, belooft de mores van het literaire en lerarenwereldje op de hak te nemen. Te oordelen naar de voorpublicatie die Atheneaum ten beste geeft – uit het hoofdstuk ‘Lerarensterfte’ – snijdt Kochs satirisch pennetje ook hier weer wonderwel.

Beperkt vrouwelijk gedachtegoed

Kochs verteller doet in dit fragment zijn reputatie van allesbehalve politiek correcte auteur alle eer aan als hij het heeft over de muze van de doorsneeschrijver die vooral gedienstig moet wezen als manlief aan het werk is: ‘Een schrijver moet natuurlijk helemaal niets. Een schrijver moet boeken schrijven. Maar een mooie en jonge vrouw kan hem daarbij helpen. Vooral als het een vrouw is die zichzelf volledig wegcijfert; die als een moederkloek op zijn talent zit als een vogel op haar eieren, en eenieder wegjaagt die het nest te dicht nadert; die op haar tenen door het huis loopt wanneer hij in zijn werkkamer zit en alleen op gezette tijden een kopje thee en een schaaltje met chocolaatjes door de kier van de deur naar binnen schuift; die aan tafel genoegen neemt met half gemompelde antwoorden op haar vragen; die weet dat zij misschien maar beter helemaal niks tegen hem kan zeggen, ook niet wanneer ze uit eten gaan in een restaurant om de hoek van hun huis, omdat zich in zijn hoofd immers zaken afspelen waar zij met haar beperkte gedachtegoed – met haar beperkte vrouwelijke gedachtegoed – toch nooit bij zal kunnen.’

Kerstin Gleba, Kochs Duitse uitgeefster, heeft de roman al in het Nederlands kunnen lezen en was er zo verrukt over dat ze hem onmiddellijk in het Duits heeft laten verhalen, aldus de betaalsite ‘Boekblad’: ”Toegegeven, toen ik aan ‘Geachte heer M.’ begon verwachtte ik niet minder dan een meesterwerk, maar dat het zó goed zou zijn kon ik bijna niet geloven.’

Koch komt op woensdag 14 mei zijn roman in de Gentse Vooruit voorstellen. Toegang is gratis maar er wordt wel gevraagd om een zitje op voorhand te reserveren.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content