Nieuwe Hercule Poirot wereldwijd op 8 september

Hercule Poirot © Reuters

Dat er na bijna veertig jaar werd gewerkt aan een ‘nieuwe’ Agatha Christie was al van vorig jaar bekend. Intussen zijn er meer details bekendgemaakt.

Zo zal de nieuwe Poirot op 8 september tegelijk in meer dan vijftig landen wereldwijd voorgesteld worden. Voorlopig blijft de whodunit nog zonder titel. Wel staat vast dat Uitgeverij Mistral de nieuwe Christie uitbrengt en niet Luitingh-Sijthoff, de traditionele uitgever van de Poirot-verhalen in het Nederlands.

Mistral heeft een gevarieerd aanbod van fictie en focust op goede verhalen. De uitgeverij verwierf samen met de rechten van het nieuwe Poirot-mysterie ook de rechten van alle reeds verschenen Agatha Christie titels. In Boekblad zegt Harold de Croon van Mistral dat de bekende titels opnieuw worden vertaald en dat voor de rest nog gekeken moet worden wat met de vertalingen gebeurt.

Grijze cellen

Het is de Britse auteur Sophie Hannah (43) die de schoenen van Agatha Christie aantrok en de nieuwe Poirot heeft geschreven. Ze publiceerde al een achttal psychologische thrillers naast poëzie, literaire romans en horror. Een paar thrillers zijn ook in het Nederlands vertaald. Vooral ‘Verloren gebreken’ kreeg unaniem lovende kritiek.

Hannah zegt dat ze al een paar jaar rondliep met een plot die ze maar niet kwijt kon in een hedendaagse thriller maar die wel paste in een Poirot-detective. Toen besloten werd een nieuwe Poirot te brengen, stuurde ze de uitgever en de Erven Christie een gedetailleerde schets. Over hoe Hercule Poirot dit keer zijn grijze cellen zal gebruiken is nog weinig geweten. In de roman die speelt eind jaren twintig van de vorige eeuw, is alvast geen plaats voor Arthur Hastings, de beste vriend van de Belgische speurder.

Ook Miss Marple?

Agatha Christie schreef 33 detectives met Poirot in de hoofdrol. Haar laatste boek, ‘Curtain’ (‘Het doek valt’), verscheen in 1975 kort voor haar dood in januari 1976. Het manuscript werd wel al jaren eerder geschreven, tijdens de Tweede Wereldoorlog, en lag klaar in de kluis.

Overigens was het Christies gewoonte om wat reserve te hebben voor mocht ze ziek worden of sterven. De cijfers variëren, maar meestal wordt aangenomen dat er zo’n twee miljard boeken van Christie zijn verkocht. De helft daarvan in het Engels, de andere helft in meer dan honderd verschillende talen. Alleen de Bijbel en Shakespeare zouden het beter hebben gedaan.

Een andere populaire en vaak verfilmde serie is de reeks met Miss Marple in de hoofdrol. Of die ook een vervolg krijgt weet de kleinzoon van Christie niet. Ook blijft het afwachten of er een tweede nieuwe Poirot komt.

Bewonderd en verguisd

‘De lieve oma met de roze wangetjes’ zoals Agatha Christie wel eens werd genoemd, was niet door iedereen even geliefd. Ze werd verdacht van antisemitisme, van plagiaat, van leugen, van pogingen tot belastingontduiking. En er is ook gezegd dat ze een moeilijke vrouw was, een moeder die zich niet erg bekommerde om haar enig kind. Bovendien werd ze verdacht van een smakeloze publiciteitsstunt toen ze in 1926 elf dagen spoorloos was en men dacht dat ze zelfmoord had gepleegd of vermoord was. Het mysterie is nooit echt opgelost.

Als schrijfster werd ze verguisd om haar kneuterige, onrealistische verhalen. P.D. James had begrip voor de karakters in haar boeken. Eliot, Houellebecq en Chabrol waren ook bewonderaars.

Haar geliefde kleinzoon, Mathew Prichard, vertelt tijdens de openingsavond van de Maand van het spannende boek op 29 mei in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam meer over het nieuwe boek en het werk van zijn grootmoeder.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content