Nieuwe Brakke Hond met ambitie

Johan Vandenbroucke herlanceert het literaire tijdschrift De Brakke Hond als literair magazine én huisorgaan van zijn boekhandels De Zondvloed.

Wie zei er ook weer dat literaire tijdschriften hun beste tijd hebben gehad? Johan Vandenbroucke, ex-literair journalist van De Morgen en nu voltijds boekhandelaar van De Zondvloed in Mechelen en Roeselare, gelooft blijkbaar nog in de (wervende) kracht van een literair blad. Het nieuwste nummer van De Brakke Hond (DBH), waar hij hoofdredacteur van is, kreeg immers niet alleen een totaal andere opmaak mee, die herinnert aan De Nieuwe Maand zaliger, maar ook de verzekering dat het vanaf 2011 tweemaandelijks zal verschijnen. Van bij zijn oprichting nu al in september 1983 verscheen DBH driemaandelijks. Als statement kan dit tellen maar ook het blad zelf ziet er helemaal anders uit.

Publiekstrekker is ongetwijfeld ‘BDE’, een kortverhaal van Jeroen Brouwers en dat is allesbehalve toevallig. Vandenbrouckes boekhandel is immers genoemd naar één van de romans van Brouwers, voor wie Vandenbroucke een boontje heeft. Het verhaal van Brouwers gaat over een bijna-dood-ervaring en lijkt een voorstudie tot of is een voorpublicatie uit zijn in december te verschijnen nieuwe roman ‘Bittere bloemen’. In ‘BDE’ krijgt de verteller Fred Beaumors een auto-ongeluk en een flashback die hem terugvoert naar zijn eerste 17-jarige liefde Tecla.

Verder in het nummer brengt Mark Schaevers zijn openingsspeech voor ‘Dieperik’ van Leo Pleysier en herdenkt Vandenbroucke zelf het overlijden van wielrenner Jempi Monseré. Er wordt ook een flard uit ‘Aleksej’ gepubliceerd, het monumentale theaterwerk van Frank Adam en het feuilleton van Chrétien Breukers over de (on)mogelijkheid van Vlaamse poëzie is aan zijn tweede aflevering toe. Breukers trekt in zijn kroniek van leer tegen de poëzie-opvattingen van Dirk van Bastelaere, zoals die in de poëziebloemlezing ‘Hotel New Flandres’ (HNF) tot uiting komen. Breukers: ‘Als sinds de Oude Belgen is een (al te) sterke betrokkenheid op de eigen navel dé wezenstrek van de Vlaamse poëzie.’ Bij wijze van provocerende oplossing tegenover zoveel navelstaarderij schreef Breukers een brief aan Willy Tibergien, directeur van het Gentse Poëziecentrum (en uitgever van HNF) om hem voor te stellen ook in Utrecht een Nederlands Poëziecentrum op te richten.

Doorheen het magazine staan advertenties voor het literaire assortiment van De Zondvloed waar abonnees van DBH hun voordeel mee kunnen doen. Het lijkt er dus op dat Vandenbroucke nadat hij met zijn spraakmakende literaire vernissages zijn beide kwaliteitsboekhandels een boost heeft gegeven, nu ook via DBH een nieuw kanaal heeft gevonden om de lezers van kwaliteitsliteratuur te fideliseren. Over synergie gesproken. Geeft Vandenbroucke hiermee een mogelijke voorzet om het literaire tijdschrift, dat de laatste tijd vooral in het verdomhoekje zat, een nieuwe dynamiek te geven?

Frank Hellemans


Ook dit jaar organiseert DBH een verhalenwedstrijd. Insturen voor 30 november via Redactiesecretariaat / postbus 388 / 2800 Mechelen of via mail naar redactiesecretariaat@brakkehond.be

De eerste prijs bedraagt 1.250 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content