'Nachtleven', de tiende misdaadroman van Dennis Lehane, brengt ons naar de periode van de drooglegging in de Verenigde Staten. De Volsdtead-wet verbiedt alcohol, maar de vraag is groot. Gangsters kunnen veel en gemakkelijk geld verdienen. Joe Coughlin belandt na een mislukte bankoverval in de gevangenis van Boston. Hij leert er strategisch denken. 'Een paar jaar later, op een sleepboot in de Golf van Mexico, werd Joe Coughlin met zijn voeten in een kuip met cement gezet. Om hem heen stonden twaalf gewapende mannen te wachten tot ze ver genoeg uit de kust waren om hem overboord te gooien [...] En op dat moment drong het tot hem door dat bijna al het opmerkelijke in zijn leven - goed of kwaad - in gang was gezet de ochtend waarop hij Emma Gould ontmoette." Een topthriller van een topauteur.

Als talentvol thrillerschrijver heeft de Australiër Michael Robotham terecht al heel wat lof gekregen. Voor zijn psychologische misdaadromans, maar ook voor zijn verhalen vol actie. Typisch voor Robotham is dat hij vaak dezelfde figuren opvoert, al is het maar in een bijrol. Bijvoorbeeld de mooi getypeerde Britse gewezen politieman Ruiz en psycholoog O'Loughlin. 'Zeg dat het je spijt' is opnieuw een meer dan uitstekende misdaadroman, met passie en empathie geschreven. Een echtpaar wordt tijdens een sneeuwstorm bruut vermoord in een boerderij. Daar woonde ooit Tash, een van de twee meisjes die drie jaar geleden spoorloos verdwenen. Een verwarde jongen die stemmen meent te horen wordt opgepakt door de politie. Hij vertelt dat hij die nacht een meisje heeft gezien dat achtervolgd werd door een sneeuwman. O'Loughlin, hij lijdt aan Parkinson, aarzelt nog eens binnen te dringen in de huiveringwekkende gedachtewereld van een crimineel.

Harry Bosch denkt er weer eens aan met pensioen te gaan. Maar intussen krijgt hij in 'De val' toch weer twee zaken op te lossen. Hij werkt aan een 'cold case' die meer dan twintig jaar oud is en heeft intussen de opdracht de zelfmoord van de oudste zoon van een stadsraadslid te onderzoeken. Dat laatste is tegen zijn zin. Maar opdracht is opdracht, ook voor een veteraan bij de politie van Los Angeles. Twintig jaar geleden schreef Michael Connelly zijn eerste Bosch-roman. Sindsdien heeft de grimmige detective niet anders dan fervente lezers gekregen. Ook de andere thrillers van Connelly werden een groot succes. Denk aan de onlangs verfilmde 'De Lincoln-advocaat'. In 'De val' vertelt Connelly een subtiel verhaal met meer onderzoek in dossiers dan ruwe achtervolgingen. Of Harry Bosch nu echt met pensioen gaat, blijft een vraagteken. Maar wat zijn tienerdochter Maddie later zal worden, is al min of meer duidelijk. Ze schiet nu al perfect met een Glock.

Fred Braeckman

Dennis Lehane, Nachtleven, Anthos, 416p., 19,95 euro, ISBN 978 90 414 2215 6

Michael Robotham, Zeg dat het je spijt, Cargo, 432p., 19,90 euro, ISBN 978 90 234 7487 6

Michael Connelly, De val, De Boekerij, 352p., 19,95 euro, ISBN 978 90 225 6410 3

'Nachtleven', de tiende misdaadroman van Dennis Lehane, brengt ons naar de periode van de drooglegging in de Verenigde Staten. De Volsdtead-wet verbiedt alcohol, maar de vraag is groot. Gangsters kunnen veel en gemakkelijk geld verdienen. Joe Coughlin belandt na een mislukte bankoverval in de gevangenis van Boston. Hij leert er strategisch denken. 'Een paar jaar later, op een sleepboot in de Golf van Mexico, werd Joe Coughlin met zijn voeten in een kuip met cement gezet. Om hem heen stonden twaalf gewapende mannen te wachten tot ze ver genoeg uit de kust waren om hem overboord te gooien [...] En op dat moment drong het tot hem door dat bijna al het opmerkelijke in zijn leven - goed of kwaad - in gang was gezet de ochtend waarop hij Emma Gould ontmoette." Een topthriller van een topauteur.Als talentvol thrillerschrijver heeft de Australiër Michael Robotham terecht al heel wat lof gekregen. Voor zijn psychologische misdaadromans, maar ook voor zijn verhalen vol actie. Typisch voor Robotham is dat hij vaak dezelfde figuren opvoert, al is het maar in een bijrol. Bijvoorbeeld de mooi getypeerde Britse gewezen politieman Ruiz en psycholoog O'Loughlin. 'Zeg dat het je spijt' is opnieuw een meer dan uitstekende misdaadroman, met passie en empathie geschreven. Een echtpaar wordt tijdens een sneeuwstorm bruut vermoord in een boerderij. Daar woonde ooit Tash, een van de twee meisjes die drie jaar geleden spoorloos verdwenen. Een verwarde jongen die stemmen meent te horen wordt opgepakt door de politie. Hij vertelt dat hij die nacht een meisje heeft gezien dat achtervolgd werd door een sneeuwman. O'Loughlin, hij lijdt aan Parkinson, aarzelt nog eens binnen te dringen in de huiveringwekkende gedachtewereld van een crimineel. Harry Bosch denkt er weer eens aan met pensioen te gaan. Maar intussen krijgt hij in 'De val' toch weer twee zaken op te lossen. Hij werkt aan een 'cold case' die meer dan twintig jaar oud is en heeft intussen de opdracht de zelfmoord van de oudste zoon van een stadsraadslid te onderzoeken. Dat laatste is tegen zijn zin. Maar opdracht is opdracht, ook voor een veteraan bij de politie van Los Angeles. Twintig jaar geleden schreef Michael Connelly zijn eerste Bosch-roman. Sindsdien heeft de grimmige detective niet anders dan fervente lezers gekregen. Ook de andere thrillers van Connelly werden een groot succes. Denk aan de onlangs verfilmde 'De Lincoln-advocaat'. In 'De val' vertelt Connelly een subtiel verhaal met meer onderzoek in dossiers dan ruwe achtervolgingen. Of Harry Bosch nu echt met pensioen gaat, blijft een vraagteken. Maar wat zijn tienerdochter Maddie later zal worden, is al min of meer duidelijk. Ze schiet nu al perfect met een Glock. Fred Braeckman