De echte lente moet nog beginnen maar de voorjaarsaanbiedingen van de uitgeverijen beloven ondertussen al veel verfrissends, en vernieuwends.

Menselijke driften

Verfrissend zal zeker de kijk van Erwin Mortier op de controverse rond het 19e-eeuwse beeldhouwwerk 'Les passions humaines' van Jef Lambeaux zijn. In het gelijknamige toneelstuk 'Passions humaines. De menselijke driften' onderzoekt Mortier hoe de controverse is kunnen ontstaan in het fin-de-siècle toen vrijzinnigen en katholieken met elkaar in de clinch raakten over zoveel erotische vrijpostigheid. Het toneelstuk gaat al op 21 april in première te Bergen maar begint pas aan een Vlaamse tournee op 11 mei in het Antwerpse Toneelhuis. De Bezige Bij publiceert in april de tekst ervan.

Tegelijkertijd komt in april ook nog een andere theatertekst van Mortier uit: 'Verboden gebied. Vrouw in niemandsland'. Literair WO I-expert Mortier maakte op basis van getuigenissen van Engelse verpleegsters een monoloog over een oorlogsvrijwilligster die zich na de eerste gasaanval in Ieper in 1915 aanmeldt om gewonden te verzorgen.

Requiem

Joris Note is terug van weggeweest. Esssayist Note bewees zich reeds als verhalenverteller en romancier. Zoals hij in 'Timmerwerk' leven en tijd van zijn overleden vader meticuleus-meevoelend in beeld bracht, maakte hij nu met 'Van de wereld' een requiem voor zijn overleden broer en zus. 'Van de wereld' komt uit in september.

Titel eigenhandig geschreven

Uitkijken wordt het naar nog eens een jong, fris debuut. Twintiger Willem Frederik Daem viel al op door zijn kortverhalen in onder andere het literaire tijdschrift 'Das Magazin'. Daem, medeoprichter en artistiek leider van het pas van start gegane kunstijdschrift 'Oogst', krijgt de kans om zich met 'Zelfs de vogels vallen', een verhalenbundel, in augustus te bewijzen. In het prospectus belooft hij op alle exemplaren van dit debuut niet alleen eigenhandig zijn naam maar ook de titel neer te pennen.

Vijf in één

Goed nieuws tenslotte voor de fans van Leo Pleysier die in mei zeventig wordt. Vijf van zijn beste familieromans, waaronder het onsterfelijke 'Wit is altijd schoon', worden in 'Famielie-album' gebundeld. Speciaal voor deze verjaardagseditie schreef Pleysier een nawoord warin hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de onderlinge samenhang van deze verhalen.

Frank Hellemans

De echte lente moet nog beginnen maar de voorjaarsaanbiedingen van de uitgeverijen beloven ondertussen al veel verfrissends, en vernieuwends.Menselijke driftenVerfrissend zal zeker de kijk van Erwin Mortier op de controverse rond het 19e-eeuwse beeldhouwwerk 'Les passions humaines' van Jef Lambeaux zijn. In het gelijknamige toneelstuk 'Passions humaines. De menselijke driften' onderzoekt Mortier hoe de controverse is kunnen ontstaan in het fin-de-siècle toen vrijzinnigen en katholieken met elkaar in de clinch raakten over zoveel erotische vrijpostigheid. Het toneelstuk gaat al op 21 april in première te Bergen maar begint pas aan een Vlaamse tournee op 11 mei in het Antwerpse Toneelhuis. De Bezige Bij publiceert in april de tekst ervan.Tegelijkertijd komt in april ook nog een andere theatertekst van Mortier uit: 'Verboden gebied. Vrouw in niemandsland'. Literair WO I-expert Mortier maakte op basis van getuigenissen van Engelse verpleegsters een monoloog over een oorlogsvrijwilligster die zich na de eerste gasaanval in Ieper in 1915 aanmeldt om gewonden te verzorgen.RequiemJoris Note is terug van weggeweest. Esssayist Note bewees zich reeds als verhalenverteller en romancier. Zoals hij in 'Timmerwerk' leven en tijd van zijn overleden vader meticuleus-meevoelend in beeld bracht, maakte hij nu met 'Van de wereld' een requiem voor zijn overleden broer en zus. 'Van de wereld' komt uit in september.Titel eigenhandig geschrevenUitkijken wordt het naar nog eens een jong, fris debuut. Twintiger Willem Frederik Daem viel al op door zijn kortverhalen in onder andere het literaire tijdschrift 'Das Magazin'. Daem, medeoprichter en artistiek leider van het pas van start gegane kunstijdschrift 'Oogst', krijgt de kans om zich met 'Zelfs de vogels vallen', een verhalenbundel, in augustus te bewijzen. In het prospectus belooft hij op alle exemplaren van dit debuut niet alleen eigenhandig zijn naam maar ook de titel neer te pennen. Vijf in éénGoed nieuws tenslotte voor de fans van Leo Pleysier die in mei zeventig wordt. Vijf van zijn beste familieromans, waaronder het onsterfelijke 'Wit is altijd schoon', worden in 'Famielie-album' gebundeld. Speciaal voor deze verjaardagseditie schreef Pleysier een nawoord warin hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de onderlinge samenhang van deze verhalen.Frank Hellemans