Ivo MIchiels, die in oktober van 2012 overleed, zou op 8 januari van dit jaar 90 jaar zijn geworden. De postume publicatie van nieuw werk van hem ('Maya, Maya') en een bundeling kritische opstellen over Michiels die Lukas De Vos verzamelde ('Poortwachter, woordwachter') zijn aanleidingen genoeg om de meester te eren. In het Antwerpse Letterenhuis wordt op zondag 13 januari om 15u een hommage gebracht aan Michiels door onder anderen Christiane Faes, Michiels' echtgenote, en Tom Lanoye.

Heel wat schoon volk verzamelt zich zondag in het Antwerpse Letterenhuis dat trouwens ook Michiels' archief bezit: van Peter Verhelst en Tom Lanoye tot Michiels-expert Hugo Bousset, Filip Rogiers en Michiels' eega Christiane Faes. Zij zullen het hebben over het werk van Michiels en diens laatste, postuum gepubliceerde werk 'Maya, Maya'.

Daarnaast wordt een bundeling kritische opstellen boven de doopvont gehouden die Knack-medewerker en Michiels-kenner Lukas De Vos bij elkaar bracht. 'Poortwachter, woordwachter' heet deze reader die op zoek gaat naar "een betekenis", zoals het bescheiden heet, van Michiels' oeuvre.

De Vos werkte met Michiels samen bij het 'Nieuw Vlaams Tijdschrift' en bestudeerde Michiels' filmische inbreng bij Roland Verhavert en André Delvaux.' Poortwachter, Woordwachter' bevat kritische bijdragen en gesprekken met kenners als Jan M. Maes, Roland Verhavert en Yves T'Sjoen over het vroege werk van Michiels, over de 'Alfa'-cyclus, de 'Journal Brut'-cyclus,' Maya, Maya', zijn filmactiviteiten en zijn betrokkenheid in de kunststromingen van de jaren zestig.

Persoonlijke foto's geven een menselijk inzicht in zijn levensloop. Een lang interview met Ivo Michiels ontrafelt ten slotte zijn historische ontwikkelingsgang.

Frank Hellemans

Lukas De Vos (samensteller), 'Poortwachter, woordwachter. Een betekenis van Ivo Michiels (1923-2012)', ASP, 212 blz., 22,50 euro (bestellen kan hier)

Ivo MIchiels, die in oktober van 2012 overleed, zou op 8 januari van dit jaar 90 jaar zijn geworden. De postume publicatie van nieuw werk van hem ('Maya, Maya') en een bundeling kritische opstellen over Michiels die Lukas De Vos verzamelde ('Poortwachter, woordwachter') zijn aanleidingen genoeg om de meester te eren. In het Antwerpse Letterenhuis wordt op zondag 13 januari om 15u een hommage gebracht aan Michiels door onder anderen Christiane Faes, Michiels' echtgenote, en Tom Lanoye.Heel wat schoon volk verzamelt zich zondag in het Antwerpse Letterenhuis dat trouwens ook Michiels' archief bezit: van Peter Verhelst en Tom Lanoye tot Michiels-expert Hugo Bousset, Filip Rogiers en Michiels' eega Christiane Faes. Zij zullen het hebben over het werk van Michiels en diens laatste, postuum gepubliceerde werk 'Maya, Maya'.Daarnaast wordt een bundeling kritische opstellen boven de doopvont gehouden die Knack-medewerker en Michiels-kenner Lukas De Vos bij elkaar bracht. 'Poortwachter, woordwachter' heet deze reader die op zoek gaat naar "een betekenis", zoals het bescheiden heet, van Michiels' oeuvre.De Vos werkte met Michiels samen bij het 'Nieuw Vlaams Tijdschrift' en bestudeerde Michiels' filmische inbreng bij Roland Verhavert en André Delvaux.' Poortwachter, Woordwachter' bevat kritische bijdragen en gesprekken met kenners als Jan M. Maes, Roland Verhavert en Yves T'Sjoen over het vroege werk van Michiels, over de 'Alfa'-cyclus, de 'Journal Brut'-cyclus,' Maya, Maya', zijn filmactiviteiten en zijn betrokkenheid in de kunststromingen van de jaren zestig. Persoonlijke foto's geven een menselijk inzicht in zijn levensloop. Een lang interview met Ivo Michiels ontrafelt ten slotte zijn historische ontwikkelingsgang.Frank Hellemans