Nieuw Brussels Letterenmuseum opent met Georges Simenon

Op 23 september opent het Museum der letteren en manuscripten, een privémuseum, in Brussel zijn deuren met een expositie rond Georges Simenon.

‘Georges Simenon, parcours van een Belgische schrijver’ heet de literaire tentoonstelling die op 23 september in de Brusselse Koningsgalerij te zien zal zijn. Maar opmerkelijker dan deze expositie is de organisator ervan. De Franse bibliofiel en privéverzamelaar Gérard Lhéritier geeft al onmiddellijk mee dat deze tentoonstelling de opmaat vormt van de opening van een nieuw literair Belgisch privémuseum.

Lhéritier wil – zo meldt de persmap – in Brussel een filiaal beginnen van zijn moederhuis in Parijs. In 2004 begon hij er met een Museum der letteren en manuscripten dat gewijd was aan de groten van de Franse literatuur en cultuur. En nu is het zijn bedoeling om ook in Brussel hetzelfde te doen.

Opvallend is de Belgische, Franstalige agenda van dit museum. In het perscommuniqué heet het dat het erom gaat om ‘de grote Belgische mannen en kunstenaars in de bloemetjes te zetten’. In het begeleidend woordje van Lhéretier zelf bij de eerste tentoonstelling over Simenon luidt het in schabouwelijk vertaald Nederlands, inclusief d/t-fout: ‘Onder de befaamde Belgen, zijn er drie wereldwijd bijzonder bekent: Hergé, Jacques Brel en Georges Simenon.’

Lhéritier, een privéverzamelaar van manuscripten, kwam in het nieuws toen hij in 2008 voor meer dan drie miljoen euro het manuscript van André Bretons manifest van het surrealisme aankocht. Ook honderden brieven van Napoleon en krabbels van Marcel Proust behoren tot zijn backlist. Onlangs presenteerde hij het werkcahier van Honoré de Balzac dat een nieuw licht werpt op diens monumentale romancyclus ‘Comédie humaine’ en dat aan de basis lag van een nieuwe biografie van Balzac.

Lhéritier belooft dat hij in Brussel een permanente opstelling zal maken waarin schatten uit zijn Parijse collectie te zien zullen zijn, aangevuld met Belgische gelegenheidstentoonstellingen, zoals die over Simenon binnenkort.

Wat het Belgische permanente luik van dit privémuseum betreft, stelt hij vitrines in het verschiet over ‘België, ballingschapsgebied’ rond Victor Hugo en Charles Baudelaire die in de 19e eeuw in Brussel een tijdje onderdoken, het Belgische symbolisme (Maurice Maeterlinck en Emile Verhaeren), het Belgische surrealisme (André Breton en Paul Eluard), de leden van de Koninklijke Academie van de Franse taal en literatuur in België (met onder andere Marguerite Yourcenar) en striptalent Hergé. Ook van Hugo Claus worden er tekeningen en manuscripten getoond. Hij is de flamend de service, zo lijkt het, want voor de rest gaat het uitsluitend om het Franstalige literaire erfgoed.

Mark Eyskens tekent als peter van het museum en de eerste Simenon-tentoonstelling kon Prinses Alexandre van België als patronne binnenhalen.

Frank Hellemans

‘Georges Simenon, parcours van een Belgische schrijver’, in: Museum der letteren en manuscripten, Koningsgalerij 3, 1000, Brussel vanaf 23 september 2011 tot 24 februari 2012 (op maandagen gesloten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content