Drie jaar is er aan gewerkt. Nu woensdag 20 oktober gaat een permanente expositie rond alle mogelijke facetten van het boek en het geschrift van start in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel. Librarium heet de nieuwste aanwinst en er zijn kosten noch moeite gespaard om met de rijke collectie van de bibliotheek in de coulissen een multimediale, interactieve opstelling te maken doorheen een vijftal kleine zalen.

De eerste zaal is gewijd aan de opkomst van de verschillende schriftculturen overal ter wereld.In de volgende zaal komt de grote verscheidenheid aan geschriften zelf aan bod. De rijke collectie van de Koninklijke Bibliotheek biedt daarvoor genoeg illustratiemateriaal. De verschillende vormen van het boek - van grote middeleeuwse antifonaria tot het kleinste boek ter wereld - zijn het thema van de derde zaal.

De volgende zaal behandelt de relatie tussen tekst en beeld vanaf de miniatuurkunst tot de reclameaffiche of het stripverhaal. Zaal nummer vijf stelt de verschillende levens van het boek voor, vanaf het bedenken ervan tot zijn bewerking. Manuscripten van vermaarde auteurs, maquettes van beroemde boeken en verschillende voorbeelden van boekbanden worden er tentoongesteld.Tot slot stelt een audiovisuele opstelling de bibliotheken als oorden van herinnering, bewaring en reflectie ter discussie.

Elke drie maanden worden er nieuwe documenten aangevoerd om de permanente opstelling van fris bloed te voorzien en natuurlijk zal er ingespeeld worden op de actualiteit om specifieke boekexposities te organiseren. Er zijn educatieve rondleidingen voorzien voor scholieren van het basis en van het secundair onderwijs. Specifieke workshops rond belangrijke facetten van het boek - hoe maak je een boekband bijvoorbeeld? - staan eveneens op het programma. En de toegang is gratis.

Frank Hellemans

LIBRARIUM is vanaf 20 oktober open van maandag tot en met zaterdag van 10 uur tot 17 uur. De toegang is via de Kunstberg of Keizerslaan 2. De inkom is gratis.

Drie jaar is er aan gewerkt. Nu woensdag 20 oktober gaat een permanente expositie rond alle mogelijke facetten van het boek en het geschrift van start in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel. Librarium heet de nieuwste aanwinst en er zijn kosten noch moeite gespaard om met de rijke collectie van de bibliotheek in de coulissen een multimediale, interactieve opstelling te maken doorheen een vijftal kleine zalen. De eerste zaal is gewijd aan de opkomst van de verschillende schriftculturen overal ter wereld.In de volgende zaal komt de grote verscheidenheid aan geschriften zelf aan bod. De rijke collectie van de Koninklijke Bibliotheek biedt daarvoor genoeg illustratiemateriaal. De verschillende vormen van het boek - van grote middeleeuwse antifonaria tot het kleinste boek ter wereld - zijn het thema van de derde zaal. De volgende zaal behandelt de relatie tussen tekst en beeld vanaf de miniatuurkunst tot de reclameaffiche of het stripverhaal. Zaal nummer vijf stelt de verschillende levens van het boek voor, vanaf het bedenken ervan tot zijn bewerking. Manuscripten van vermaarde auteurs, maquettes van beroemde boeken en verschillende voorbeelden van boekbanden worden er tentoongesteld.Tot slot stelt een audiovisuele opstelling de bibliotheken als oorden van herinnering, bewaring en reflectie ter discussie. Elke drie maanden worden er nieuwe documenten aangevoerd om de permanente opstelling van fris bloed te voorzien en natuurlijk zal er ingespeeld worden op de actualiteit om specifieke boekexposities te organiseren. Er zijn educatieve rondleidingen voorzien voor scholieren van het basis en van het secundair onderwijs. Specifieke workshops rond belangrijke facetten van het boek - hoe maak je een boekband bijvoorbeeld? - staan eveneens op het programma. En de toegang is gratis. Frank Hellemans