Nico Dijkshoorn - Nooit ziek geweest

26/01/12 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:33

Over de relatie tussen een zoon en zijn vader zijn al bibliotheken geschreven. Toch blijft ieder nieuw boek boeien - tenminste áls het zoals Nooit ziek geweest goed geschreven is.

Nico Dijkshoorn - Nooit ziek geweest

Uitgeverij: Contact

Aantal pagina's: 305

Prijs: 18,95 euro

ISBN: 978-90-254-3585-1

Het boek gaat over Nico, die in zijn kindertijd door zijn vader zowel gepest als geprezen werd. Klaas, zoals de man heet, wil dat zijn zoon net als hij vroeger honkbal speelt, staat tegen zijn zin toe dat het voetbal wordt, maar neemt wraak door op een zaterdagochtend de klok twee uur vooruit te zetten zodat de jongen veel te vroeg en met de slaap nog in de ogen op het wedstrijdveld staat.

Dat is het soort man dat Klaas is, een gewezen automonteur die opeens antiekhandelaar wil worden en vol lof is over de Spaanse schilder Piet Kasso. In korte, veelzeggende zinnen die samengebald worden in al even korte hoofdstukken - Nico Dijkshoorn is vooreerst een blogger en columnist - krijgen we hier een pakkend, tegelijkertijd vilein en teder portret van een onbeholpen man.

Je zou zijn zoon niet willen zijn, zeker niet wanneer hij bekvecht met zijn vrouw Nel - wat overigens hilarische scènes oplevert. Ook Nico wil dat niet, maar uiteindelijk blijft Klaas toch altijd zijn vader.

Marnix Verplancke

Onze partners