Nooteboom bij beste reisschrijvers ter wereld Het Amerikaanse blad Newsweek heeft de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom opgenomen in een erelijst van de beste reisschrijvers van de laatste 100 jaar. Dat meldt onder meer het vaktijdschrift Boekblad. In het artikel "Traveling the Globe Page by Page" wordt Nooteboom genoemd naast gerenommeerde auteurs als de Brit V.S. Naipaul en de Amerikaan Paul Theroux.

Volgens Newsweek is 'De omweg naar Santiago' Nootebooms beste reisboek. Het tijdschrift roemt Nootebooms als "de ultieme stylist van het genre" en beschrijft hem als "zelfbewust, gevat en onvoorspelbaar". Ook bewondert het Nootebooms "verbluffende originaliteit" in zijn observaties.

Het is niet de eerste keer dat Nooteboom wordt geprezen voor zijn werk. Zo kreeg hij onder meer de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese literatuur, de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren. Onlangs ontving hij voor zijn boek 'Scheepsjournaal' nog de Bob den Uyl Prijs voor het beste journalistieke reisverhaal.

Provoosts 'De Arkvaarders' naar Afrika De roman 'De Arkvaarders' van de Vlaamse schrijfster Anne Provoost krijgt er twee nieuwe vertalingen bij. De Ethiopische uitgeverij Qirtas zal het boek, samen met enkele werken van Hugo Claus, in het Amhaars op de markt brengen. De Zuid-Afrikaanse uitgeverij Protea zal een Afrikaanse versie verzorgen. Die vertaling zal worden gemaakt door Daniel Hugo, die eerder al werk van onder meer Tom Lanoye, Herman de Coninck en Harry Mulisch naar het Afrikaans omzette. 'De Arkvaarders' heeft al versies in het Engels, het Pools, het Turks, het Zweeds en het Deens.

Maar er staat nog meer op til voor 'De Arkvaarders'. Behalve twee nieuwe vertalingen, krijgt de roman ook twee e-bookversies. De New Yorkse uitgever Arthur A. Levine Books brengt binnenkort het Engelstalige e-book uit. Bij uitgeverij Querido verschijnt eerstdaags de Nederlandstalige e-bookversie.

J. Bernlef derde gast 'In Memoriam' Op zondag 5 juni is de Nederlandse schrijver J. Bernlef de derde gast in de 'In Memoriam'-reeks van het kunsthuis Vrijstaat O. en het Vlaams-Nederlandse huis deBuren. In die reeks polst journaliste en schrijfster Anna Luyten tijdens een intiem gesprek bij een centrale gast hoe hij of zij herdacht wil worden. Eerdere gasten waren de Belgische kunstpaus Jan Hoet en de Nederlandse striptekenaar Dick Matena. Meer informatie: Vrijstaat O.

Henri-Floris Jespers: 'Herinneringen uit het kunstleven' Op uitnodiging van de culturele kring Ex Libris geeft de Belgische schrijver Henri-Floris Jespers op woensdag 1 juni om 20.30 uur in het Ex Libris lokaal de lezing 'Herinneringen uit het kunstleven'. De titel van zijn lezing is een zijdelingse hommage aan de Belgische schrijver Roger Avermaete. Meer informatie: Mededelingen-over-blog.

(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Nooteboom bij beste reisschrijvers ter wereld Het Amerikaanse blad Newsweek heeft de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom opgenomen in een erelijst van de beste reisschrijvers van de laatste 100 jaar. Dat meldt onder meer het vaktijdschrift Boekblad. In het artikel "Traveling the Globe Page by Page" wordt Nooteboom genoemd naast gerenommeerde auteurs als de Brit V.S. Naipaul en de Amerikaan Paul Theroux. Volgens Newsweek is 'De omweg naar Santiago' Nootebooms beste reisboek. Het tijdschrift roemt Nootebooms als "de ultieme stylist van het genre" en beschrijft hem als "zelfbewust, gevat en onvoorspelbaar". Ook bewondert het Nootebooms "verbluffende originaliteit" in zijn observaties. Het is niet de eerste keer dat Nooteboom wordt geprezen voor zijn werk. Zo kreeg hij onder meer de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese literatuur, de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren. Onlangs ontving hij voor zijn boek 'Scheepsjournaal' nog de Bob den Uyl Prijs voor het beste journalistieke reisverhaal. Provoosts 'De Arkvaarders' naar Afrika De roman 'De Arkvaarders' van de Vlaamse schrijfster Anne Provoost krijgt er twee nieuwe vertalingen bij. De Ethiopische uitgeverij Qirtas zal het boek, samen met enkele werken van Hugo Claus, in het Amhaars op de markt brengen. De Zuid-Afrikaanse uitgeverij Protea zal een Afrikaanse versie verzorgen. Die vertaling zal worden gemaakt door Daniel Hugo, die eerder al werk van onder meer Tom Lanoye, Herman de Coninck en Harry Mulisch naar het Afrikaans omzette. 'De Arkvaarders' heeft al versies in het Engels, het Pools, het Turks, het Zweeds en het Deens. Maar er staat nog meer op til voor 'De Arkvaarders'. Behalve twee nieuwe vertalingen, krijgt de roman ook twee e-bookversies. De New Yorkse uitgever Arthur A. Levine Books brengt binnenkort het Engelstalige e-book uit. Bij uitgeverij Querido verschijnt eerstdaags de Nederlandstalige e-bookversie. J. Bernlef derde gast 'In Memoriam' Op zondag 5 juni is de Nederlandse schrijver J. Bernlef de derde gast in de 'In Memoriam'-reeks van het kunsthuis Vrijstaat O. en het Vlaams-Nederlandse huis deBuren. In die reeks polst journaliste en schrijfster Anna Luyten tijdens een intiem gesprek bij een centrale gast hoe hij of zij herdacht wil worden. Eerdere gasten waren de Belgische kunstpaus Jan Hoet en de Nederlandse striptekenaar Dick Matena. Meer informatie: Vrijstaat O. Henri-Floris Jespers: 'Herinneringen uit het kunstleven' Op uitnodiging van de culturele kring Ex Libris geeft de Belgische schrijver Henri-Floris Jespers op woensdag 1 juni om 20.30 uur in het Ex Libris lokaal de lezing 'Herinneringen uit het kunstleven'. De titel van zijn lezing is een zijdelingse hommage aan de Belgische schrijver Roger Avermaete. Meer informatie: Mededelingen-over-blog. (Bron: persberichten) Liesbeth Vanderveken