'Jongens waren we - maar aardige jongens. Al zeg ik 't zelf.' Deze beide eerste zinnen uit het misschien wel beste Nederlandstalige kortverhaal ever 'Titaantjes' van Nescio zullen binnenkort dus ook in het Duits weerklinken. Uitgeverij Suhrkamp vroeg aan vertaalster Christiane Kuby om de klus te klaren.

Nederlandse Tsjechov

'Titaantjes' is het titelverhaal van 'Titaantjes - De uitvreter - Dichtertje', de verhalenomnibus van Nescio uit 1918 die hem meteen als Nederlandse Tsjechov op de kaart zette. Jan Hendrik Frederik Grönloh (1882-1961), alias 'ik weet niet'-Nescio, blikt er melancholisch terug op wat het betekende jong te zijn en de hemel te bestormen. De openingszin is legendarisch maar ook de slotzin verdient die status: 'En zo gaat alles z'n gangetje en wee hem die vraagt: Waarom?'

Dat die Duitse vertaling net nu wordt aangekondigd heeft alles te maken met de Frankfurter Buchmesse van volgend jaar waar de Vlaamse én Nederlandse literatuur een centrale rol krijgen toebedeeld. De afgelopen maanden waren in Antwerpen en Amsterdam de Duitse uitgevers en vertalers op bezoek. Ook 'Magdalena', de moederroman van Maarten 't Hart, en 'Sleuteloog', een roman van Hella Haasse, zullen in het Duits verschijnen.

Cheese

Nescio's 'Titaantjes'-omnibus kreeg onlangs dus ook een Amerikaanse vertaling (bij NewYork Review of Books Classics) én een Italiaanse versie. Met de London Book Fair van 14 tot 16 april in het verschiet raakte ook nog bekend dat de jonge Britse uitgeverij Alma Books de Engelse vertaalrechten op 'Kaas' van Willem Elsschot binnenreef. Binnenkort valt dus eveneens een nieuwe 'Cheese' van de Antwerpse grootmeester te verwachten.

Frank Hellemans

'Jongens waren we - maar aardige jongens. Al zeg ik 't zelf.' Deze beide eerste zinnen uit het misschien wel beste Nederlandstalige kortverhaal ever 'Titaantjes' van Nescio zullen binnenkort dus ook in het Duits weerklinken. Uitgeverij Suhrkamp vroeg aan vertaalster Christiane Kuby om de klus te klaren.Nederlandse Tsjechov'Titaantjes' is het titelverhaal van 'Titaantjes - De uitvreter - Dichtertje', de verhalenomnibus van Nescio uit 1918 die hem meteen als Nederlandse Tsjechov op de kaart zette. Jan Hendrik Frederik Grönloh (1882-1961), alias 'ik weet niet'-Nescio, blikt er melancholisch terug op wat het betekende jong te zijn en de hemel te bestormen. De openingszin is legendarisch maar ook de slotzin verdient die status: 'En zo gaat alles z'n gangetje en wee hem die vraagt: Waarom?' Dat die Duitse vertaling net nu wordt aangekondigd heeft alles te maken met de Frankfurter Buchmesse van volgend jaar waar de Vlaamse én Nederlandse literatuur een centrale rol krijgen toebedeeld. De afgelopen maanden waren in Antwerpen en Amsterdam de Duitse uitgevers en vertalers op bezoek. Ook 'Magdalena', de moederroman van Maarten 't Hart, en 'Sleuteloog', een roman van Hella Haasse, zullen in het Duits verschijnen.CheeseNescio's 'Titaantjes'-omnibus kreeg onlangs dus ook een Amerikaanse vertaling (bij NewYork Review of Books Classics) én een Italiaanse versie. Met de London Book Fair van 14 tot 16 april in het verschiet raakte ook nog bekend dat de jonge Britse uitgeverij Alma Books de Engelse vertaalrechten op 'Kaas' van Willem Elsschot binnenreef. Binnenkort valt dus eveneens een nieuwe 'Cheese' van de Antwerpse grootmeester te verwachten.Frank Hellemans