Gaimans jongste boek haalde het overtuigend van 'Ik ben Malala' van het Pakistaanse Taliban-slachtoffer Malala Yousafzai, 'An Officer and a Spy' van Robert Harris, het alom geprezen 'Leven na leven' van Kate Atkinson en 'Demon Dentist' van Little Britain-acteur David Walliams.

Tot nog toe was Neil Gaiman vooral populair onder fantasyliefhebbers en bekend dankzij de verfilmingen van jeugdromans als Stardust (2007) en Coraline (2009). Met 'De oceaan aan het einde van het pad' (oorspronkelijke titel: 'The Ocean at the End of the Lane') bereikt de veelschrijver nu echt het brede publiek. Daarmee zet Gaiman de kers op de taart die 2013 voor hem was.

Achtbaan

Sinds februari zit Gaiman op een achtbaan. Toen bracht hij samen met illustrator Adam Rex het prentenboek 'Chu's Day' uit. In maart ging de hoorspelbewerking van zijn roman 'Neverwhere' de ether in op de BBC radio. In april gaf Gaiman de keynote speech op de Digital Minds Conference van de London Book Fair. Mei was de maand waarin zijn Doctor Who-episode 'Nightmare in Silver' op tv te zien was.

September was goed voor drie releases: het prentenboek 'Fortunately, The Milk' (samen met illustrator Chris Riddell), de jubileumuitgave van 'Coraline' naar aanleiding van de tiende verjaardag van dat boek, en een nieuwe episode van 'The Sandman' ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de stripreeks waarmee Gaiman een cultauteur werd.

Langverwachte verfilming

Deze zomer kwam aan dat overweldigende lijstje dus ook nog 'De oceaan aan het einde van het pad' bij. Het is de eerste roman voor volwassenen die Gaiman schreef sinds 'De bende van Anansi' uit 2005. Al zijn de hoofdpersonages ook in dit boek kinderen (via de herinneringen van de oude protagonist), die net als hun schepper beschikken over een grenzeloze, wat donkere fantasie die vijvers in gulzige oceanen kan omtoveren. Kortom, alle Gaimaningrediënten zijn aanwezig.

Het einde van succesjaar 2013 is voor Gaiman meteen ook het begin van een veelbelovend 2014. In oktober raakte namelijk bekend dat een paar sterke schouders zich onder de verfilming van 'The Sandman' zullen zetten: naast Gaiman zelf, die scenarist en producer zal zijn, zullen ook David S. Goyer, scenarist van onder andere 'Batman Begins', en acteur-regisseur Joseph Gordon-Levitt een vinger in de pap hebben. Na twintig jaar van pogingen om 'The Sandman' op het witte doek te krijgen, ziet het er naar uit dat het dit keer niet alleen bij vage plannen zal blijven.

In afwachting van die langverwachte verfilming is 2013 voor Gaiman, onder meer dankzij de bekroning van 'De oceaan aan het einde van het pad' tot Specsavers Book of the Year, alvast een grandcrujaar.

Jeroen Bert

Gaimans jongste boek haalde het overtuigend van 'Ik ben Malala' van het Pakistaanse Taliban-slachtoffer Malala Yousafzai, 'An Officer and a Spy' van Robert Harris, het alom geprezen 'Leven na leven' van Kate Atkinson en 'Demon Dentist' van Little Britain-acteur David Walliams.Tot nog toe was Neil Gaiman vooral populair onder fantasyliefhebbers en bekend dankzij de verfilmingen van jeugdromans als Stardust (2007) en Coraline (2009). Met 'De oceaan aan het einde van het pad' (oorspronkelijke titel: 'The Ocean at the End of the Lane') bereikt de veelschrijver nu echt het brede publiek. Daarmee zet Gaiman de kers op de taart die 2013 voor hem was. AchtbaanSinds februari zit Gaiman op een achtbaan. Toen bracht hij samen met illustrator Adam Rex het prentenboek 'Chu's Day' uit. In maart ging de hoorspelbewerking van zijn roman 'Neverwhere' de ether in op de BBC radio. In april gaf Gaiman de keynote speech op de Digital Minds Conference van de London Book Fair. Mei was de maand waarin zijn Doctor Who-episode 'Nightmare in Silver' op tv te zien was. September was goed voor drie releases: het prentenboek 'Fortunately, The Milk' (samen met illustrator Chris Riddell), de jubileumuitgave van 'Coraline' naar aanleiding van de tiende verjaardag van dat boek, en een nieuwe episode van 'The Sandman' ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de stripreeks waarmee Gaiman een cultauteur werd. Langverwachte verfilmingDeze zomer kwam aan dat overweldigende lijstje dus ook nog 'De oceaan aan het einde van het pad' bij. Het is de eerste roman voor volwassenen die Gaiman schreef sinds 'De bende van Anansi' uit 2005. Al zijn de hoofdpersonages ook in dit boek kinderen (via de herinneringen van de oude protagonist), die net als hun schepper beschikken over een grenzeloze, wat donkere fantasie die vijvers in gulzige oceanen kan omtoveren. Kortom, alle Gaimaningrediënten zijn aanwezig.Het einde van succesjaar 2013 is voor Gaiman meteen ook het begin van een veelbelovend 2014. In oktober raakte namelijk bekend dat een paar sterke schouders zich onder de verfilming van 'The Sandman' zullen zetten: naast Gaiman zelf, die scenarist en producer zal zijn, zullen ook David S. Goyer, scenarist van onder andere 'Batman Begins', en acteur-regisseur Joseph Gordon-Levitt een vinger in de pap hebben. Na twintig jaar van pogingen om 'The Sandman' op het witte doek te krijgen, ziet het er naar uit dat het dit keer niet alleen bij vage plannen zal blijven.In afwachting van die langverwachte verfilming is 2013 voor Gaiman, onder meer dankzij de bekroning van 'De oceaan aan het einde van het pad' tot Specsavers Book of the Year, alvast een grandcrujaar.Jeroen Bert