Elk jaar reikt het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs, met literator Henri-Floris Jespers als drijvende kracht, de Diamanten Kogel uit voor beste Nederlandstalige thriller. Gisteren werd in het Antwerps Stadhuis de 74-jarige Nederlandse misdaadauteur Jacob Vis met de onderscheiding bekroond voor diens misdaadroman 'De zwarte duivel' (2014).

Jacob Vis heet eigenlijk Job Vis en is een late roeping als misdaadauteur. Hij debuteerde in 1987 met 'Prins Desi' en schreef vervolgens een tiental crimi's met commissaris Ben van Arkel in de hoofdrol. Hij staat erom bekend dat hij de maatschappelijke actualiteit in zijn boeken verwerkt. In Vlaanderen is Vis niet zo bekend terwijl hij in Nederland wel een naam is. Hij werd er trouwens al vijf keer genomineerd voor De Gouden Strop, de belangrijkste Nederlandstalige thrillerprijs.

Zwarte missen en orgieën

'De zwarte duivel', zijn bekroonde boek, heette oorspronkelijk 'Het ronde huis' omdat een huis clos met die naam de hoofdrol speelt in het boek. In het Nederlandse landgoed in kwestie zouden in 1913 allerlei zwarte missen en orgieën zijn doorgegaan.

Vis publiceerde ondertussen met 'De professor' (2015) al een nieuwe thriller. Nadat hij diverse keren was genomineerd voor De Diamanten Kogel heeft hij hem nu eindelijk beet.

Pittig detail: Laura de Coninck, dochter van, maakte speciaal voor deze editie een nieuw en passend kunstwerk.

Frank Hellemans

Elk jaar reikt het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs, met literator Henri-Floris Jespers als drijvende kracht, de Diamanten Kogel uit voor beste Nederlandstalige thriller. Gisteren werd in het Antwerps Stadhuis de 74-jarige Nederlandse misdaadauteur Jacob Vis met de onderscheiding bekroond voor diens misdaadroman 'De zwarte duivel' (2014).Jacob Vis heet eigenlijk Job Vis en is een late roeping als misdaadauteur. Hij debuteerde in 1987 met 'Prins Desi' en schreef vervolgens een tiental crimi's met commissaris Ben van Arkel in de hoofdrol. Hij staat erom bekend dat hij de maatschappelijke actualiteit in zijn boeken verwerkt. In Vlaanderen is Vis niet zo bekend terwijl hij in Nederland wel een naam is. Hij werd er trouwens al vijf keer genomineerd voor De Gouden Strop, de belangrijkste Nederlandstalige thrillerprijs.Zwarte missen en orgieën'De zwarte duivel', zijn bekroonde boek, heette oorspronkelijk 'Het ronde huis' omdat een huis clos met die naam de hoofdrol speelt in het boek. In het Nederlandse landgoed in kwestie zouden in 1913 allerlei zwarte missen en orgieën zijn doorgegaan. Vis publiceerde ondertussen met 'De professor' (2015) al een nieuwe thriller. Nadat hij diverse keren was genomineerd voor De Diamanten Kogel heeft hij hem nu eindelijk beet. Pittig detail: Laura de Coninck, dochter van, maakte speciaal voor deze editie een nieuw en passend kunstwerk.Frank Hellemans