De Gouden Boekenuil 2014, goed voor 25.000 euro, is dus voor 'De republiek' van de 31-jarige Joost de Vries. Ook trouwens een oorlogsboek waarin de zogenaamde Hitler-studie centraal staat. Stefan Hertmans moest vrede nemen met de symbolische prijs van de Lezersjury voor 'Oorlog en terpentijn'.

Tumultueus boekenjaar

Het juryverslag maakte gewag van een 'tumultueus boekenjaar' en was doorspekt van oorlogsmetaforen. Snel bleek echter dat niet de gedoodverfde Stefan Hertmans aan het feest zou zijn maar iemand die een boek geschreven had waarin 'ideeën botsen' en die 'de verwarring in dit tijdsgewricht thematiseert'. Joost de Vries was blij verrast dat hij met zijn tweede worp al onmiddellijk een grote commerciële prijs mocht scoren.

Verlies van een mentor en grote liefde

Toen hij in december 2013 in Brussel te gast was, interviewde boekensite-medewerker Michiel Leen De Vries over 'De republiek', een campusroman waarin twee assistenten azen op de job van hun mentor-professor in de (fictieve) Hitler-studies. De Vries gaf toen aan dat hij allesbehalve postmodernistisch was en de ironie voorbij schreef: 'De hoofdpersoon wijdt zich aan de fictionele Hitler, terwijl hij goed beseft dat die méér was dan een personage in een B-film. Gaandeweg probeert hij ook onder die ironie vandaan te komen. 'De republiek' is een roman over het verlies van een mentor, een vaderfiguur, om het verlies ook van een grote liefde. Ja, het verhaal wordt verteld vanuit een popcultureel referentiekader, maar voor mijn gevoel gaat het boek erg over enkele primaire, echte emoties'

Bij zijn debuut in 2010 met 'Clausewitz', eveneens een roman die zich afspeelt in een academisch midden met een protagonist die op zoek is naar een vaderfiguur-mentor, werd De Vries binnengehaald als de kroonprins van Harry Mulisch. De Vries is literatuurcriticus voor 'De Groene Amsterdammer' en occasioneel medewerker voor nrc.next.

Frank Hellemans

De Gouden Boekenuil 2014, goed voor 25.000 euro, is dus voor 'De republiek' van de 31-jarige Joost de Vries. Ook trouwens een oorlogsboek waarin de zogenaamde Hitler-studie centraal staat. Stefan Hertmans moest vrede nemen met de symbolische prijs van de Lezersjury voor 'Oorlog en terpentijn'.Tumultueus boekenjaarHet juryverslag maakte gewag van een 'tumultueus boekenjaar' en was doorspekt van oorlogsmetaforen. Snel bleek echter dat niet de gedoodverfde Stefan Hertmans aan het feest zou zijn maar iemand die een boek geschreven had waarin 'ideeën botsen' en die 'de verwarring in dit tijdsgewricht thematiseert'. Joost de Vries was blij verrast dat hij met zijn tweede worp al onmiddellijk een grote commerciële prijs mocht scoren.Verlies van een mentor en grote liefdeToen hij in december 2013 in Brussel te gast was, interviewde boekensite-medewerker Michiel Leen De Vries over 'De republiek', een campusroman waarin twee assistenten azen op de job van hun mentor-professor in de (fictieve) Hitler-studies. De Vries gaf toen aan dat hij allesbehalve postmodernistisch was en de ironie voorbij schreef: 'De hoofdpersoon wijdt zich aan de fictionele Hitler, terwijl hij goed beseft dat die méér was dan een personage in een B-film. Gaandeweg probeert hij ook onder die ironie vandaan te komen. 'De republiek' is een roman over het verlies van een mentor, een vaderfiguur, om het verlies ook van een grote liefde. Ja, het verhaal wordt verteld vanuit een popcultureel referentiekader, maar voor mijn gevoel gaat het boek erg over enkele primaire, echte emoties'Bij zijn debuut in 2010 met 'Clausewitz', eveneens een roman die zich afspeelt in een academisch midden met een protagonist die op zoek is naar een vaderfiguur-mentor, werd De Vries binnengehaald als de kroonprins van Harry Mulisch. De Vries is literatuurcriticus voor 'De Groene Amsterdammer' en occasioneel medewerker voor nrc.next.Frank Hellemans