Ze krijgen een recht van antwoord bij de uitgave: de strip krijgt een extra katern van tien pagina's. De Nederlandstalige editie ligt op 2 mei in de rekken.
Consensus

Beide partijen kwamen tot een consensus, waarbij de nabestaanden in een lijvig interview hun visie over de strip zullen geven. De kritiek zal gepaard gaan met stukken uit het familie-archief.

Protest tegen publicatie
Het dispuut ontsproot eerder dit jaar tussen de nabestaanden van Jijé en Franquin enerzijds en uitgeverij Dupuis anderzijds. Zowel Le Soir, de Gazet van Antwerpen als Het Belang van Limburg hadden een voorpublicatie van de strip midden januari gerealiseerd. Toen Jijé's kinderen het resultaat zagen, waren ze verontwaardigd.

Ze stelden vragen bij het verhaal en herkenden hun vader niet in de strip. Ze uitten dan ook protest tegen de publicatie ervan, iets waar uitgeverij Dupuis duidelijk niet op had gerekend, want op dat moment waren er al zo'n 35.000 exemplaren gedrukt. Dupuis stelde de uitgave toch uit, zowel in het Nederlands als in het Frans.

Interpretatie
Tom Vanhoren, persverantwoordelijke van Ballon Media vertelde destijds dat de erven veel moeite hadden met de interpretatie van de makers van de strip, Schwartz en Yann. Ballon Media staat in voor de commercialisatie van de publicaties van uitgeverij Dupuis op de Nederlandstalige markt.

Zinloos

Ook dochter Isabelle Franquin uitte haar ongenoegen in de krant Le Soir op 19 januari 2012. "De schade is toegebracht. De vraag is nu: hoe herstellen we dat?", aldus Franquin. Toch zou een verbod op publicatie naar eigen zeggen zinloos geweest zijn.

Sollicitaties
'Gringos locos' gaat over het verhaal van drie jonge striptekenaars die in 1948 naar de VS afreisden. Jijé (Jerry Spring, Blondie en Blinkie), Maurice de Bevere (Lucky Luke) en André Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot) wilden een job bij studiogigant Walt Disney. Jijé was de enige die zijn vrouw en kinderen meenam. Sneu voor hen had Disney, door een tegenvallend Bambi, zojuist driehonderd man ontslagen. De tekenstudio weigerde dan ook elke sollicitatie.

Scenaristen
Olivier Schwartz en Yann zijn de drijvende krachten achter de strip. De twee creatievelingen zijn duidelijk niet aan hun proefstuk toe in de striptekenaarswereld. Zo schreef Yann, met meer dan dertig jaar ervaring scenario's voor onder andere Franquin en Morris (Maurice de Bevere). (SDG)

Ze krijgen een recht van antwoord bij de uitgave: de strip krijgt een extra katern van tien pagina's. De Nederlandstalige editie ligt op 2 mei in de rekken. Consensus Beide partijen kwamen tot een consensus, waarbij de nabestaanden in een lijvig interview hun visie over de strip zullen geven. De kritiek zal gepaard gaan met stukken uit het familie-archief. Protest tegen publicatie Het dispuut ontsproot eerder dit jaar tussen de nabestaanden van Jijé en Franquin enerzijds en uitgeverij Dupuis anderzijds. Zowel Le Soir, de Gazet van Antwerpen als Het Belang van Limburg hadden een voorpublicatie van de strip midden januari gerealiseerd. Toen Jijé's kinderen het resultaat zagen, waren ze verontwaardigd. Ze stelden vragen bij het verhaal en herkenden hun vader niet in de strip. Ze uitten dan ook protest tegen de publicatie ervan, iets waar uitgeverij Dupuis duidelijk niet op had gerekend, want op dat moment waren er al zo'n 35.000 exemplaren gedrukt. Dupuis stelde de uitgave toch uit, zowel in het Nederlands als in het Frans. Interpretatie Tom Vanhoren, persverantwoordelijke van Ballon Media vertelde destijds dat de erven veel moeite hadden met de interpretatie van de makers van de strip, Schwartz en Yann. Ballon Media staat in voor de commercialisatie van de publicaties van uitgeverij Dupuis op de Nederlandstalige markt. Zinloos Ook dochter Isabelle Franquin uitte haar ongenoegen in de krant Le Soir op 19 januari 2012. "De schade is toegebracht. De vraag is nu: hoe herstellen we dat?", aldus Franquin. Toch zou een verbod op publicatie naar eigen zeggen zinloos geweest zijn. Sollicitaties 'Gringos locos' gaat over het verhaal van drie jonge striptekenaars die in 1948 naar de VS afreisden. Jijé (Jerry Spring, Blondie en Blinkie), Maurice de Bevere (Lucky Luke) en André Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot) wilden een job bij studiogigant Walt Disney. Jijé was de enige die zijn vrouw en kinderen meenam. Sneu voor hen had Disney, door een tegenvallend Bambi, zojuist driehonderd man ontslagen. De tekenstudio weigerde dan ook elke sollicitatie. Scenaristen Olivier Schwartz en Yann zijn de drijvende krachten achter de strip. De twee creatievelingen zijn duidelijk niet aan hun proefstuk toe in de striptekenaarswereld. Zo schreef Yann, met meer dan dertig jaar ervaring scenario's voor onder andere Franquin en Morris (Maurice de Bevere). (SDG)