Naar bed met Nijntje

Een tentoonstelling rond Dick Bruna’s Nijntje, oude albums van Willy Vandersteen en treinverhalen van Geert Van Istendael en Luc Devoldere.

Nijntje op stap in Mechelen

Dit jaar wordt Nijntjes geestelijke vader Dick Bruna 85 jaar oud en ter ere daarvan pakt de (kinder)stad Mechelen uit met een overzichtstentoonstelling rond de Nederlandse tekenaar. Van 18 februari tot 3 juli huist ’s werelds meest bekende konijntje in het Cultuurcentrum van Mechelen. De expo brengt voor het eerst Bruna’s origineel werk naar België en belicht Bruna als grafisch vormgever, tekenaar, schrijver en illustrator van kinderboeken. En je ontdekt er hoe Nijntje ontstond, van manuscript tot tekening. Dick Bruna schreef zijn eerste Nijntjeboek in 1950 en ondertussen leest heel de wereld zijn heerlijke prentenboeken.

Voor de bezoekers van de expo is een interactief en educatief aanbod ontwikkeld. In maart kunnen jong en oud genieten van de première van ‘Nijntje, de musical’ en in april kunnen bezoekers ‘Naar bed met Nijntje’. Muzikanten brengen dan liedjes en verhaaltjes voor het slapengaan. Bovendien gaat Nijntje ook op stap in Mechelen: her en der zullen Nijntjesfiguren verstopt worden. Informatie over de expo zelf of de randactiviteiten vindt u hier.

Schrijver Paul Baeten Gronda te gast bij Fien Sabbe

Op zaterdag 26 februari is schrijver Paul Baeten Gronda te gast bij Fien Sabbe in Vrijstaat O. Sabbe ontvangt de schrijver en huiscolumnist van Focus Knack voor een aperitiefje en een gesprek. Nadien leest Baeten Gronda voor uit zijn recentste werk, ‘Onder vrienden’. Om zijn dertigste verjaardag te vieren heeft een schrijver lekker eten en voldoende wijn in huis gehaald. Het zou gezellig worden, want zo hoort dat onder dertigers. Maar wat gebeurt als het plots te gezellig wordt? De Nederlandse krant NRC Handelsblad omschreef ‘Onder vrienden’ als Baeten Gronda’s ‘beste boek tot nu toe’. In 2008 verscheen Baeten Gronda’s debuutroman ‘Nemen wij dan samen afscheid van de liefde’,over een jongeman uit een gemankeerd gezin, die in het reine probeert te komen met het verleden. Het boek kreeg lovende kritieken en haalde de shortlist voor de Academica Debutantenprijs in 2010. Praktische informatie vindt u hier.

Oude albums van Willy Vandersteen heruitgegeven

Vanaf vrijdag 24 februari liggen vijf oude strips van Willy Vandersteen, de man achter ‘Suske en Wiske’, opnieuw in de winkel. Uitgeverij Adhemar heeft een nieuwe reeks opgezet onder de titel ‘Uit de archieven van Willy Vandersteen’. Het gaat om de volgende albums: ‘Ridder Gloriant’, ‘Het Roode Masker’, ‘De Heldentocht Der Bataven’, ‘De zwarte Luipaard’ en ‘De Blauwe Kreeft’. Ze worden voor het eerst uitgegeven in hun oorspronkelijke kleuren en elk album wordt aangevuld met begeleidende teksten, vergelijkbaar werk van Vandersteen en gagstrips. ‘Uit het archief van Willy Vandersteen’, waarvan elke zes maanden vijf albums zullen verschijnen, zal alle niet eerder in album gepubliceerde strips omvatten die Willy Vandersteen heeft getekend tussen 1940 en 1951. De boeken verschijnen in hardcover met linnen rug, met op de zijkant een goudopdruk, zoals ook de klassieke verhalen van Suske en Wiske zijn verschenen bij de Standaard Uitgeverij.

Ons Erfdeel vzw presenteert treinverhalen in ‘Het juiste spoor’

De trein is behalve een beetje reizen ook altijd een beetje schrijven. Dat blijkt uit ‘Het juiste spoor’, een nieuwe uitgave van de Vlaams-Nederlandse culturele organisatie Ons Erfdeel vzw. Het boek bevat vier treinverhalen die zijn geschreven door Geert Van Istendael, Michel Quint, Luc Devoldere en Cyrille Offermans. De auteurs reizen van noord naar zuid, van west naar oost, maar sporen telkens door het Nederlandse en het Franse taalgebied. Fotograaf Jonas Lampens legde hun tocht vast op foto. De treinverhalen worden afgewisseld met gedichten en proza van schrijvers als Joke van Leeuwen, Louis Paul Boon, Hugo Claus, Willem Elsschot, Jacques Brel en nog vele anderen. Het boek ‘Het juiste spoor’ verschijnt in een Nederlands- en een Franstalige editie en telt 150 pagina’s. Meer informatie vindt u hier.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content