Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten organiseert op donderdag 3 mei een debatavond rond 'Norwegian Wood' van Haruki Murakami. Aanleiding is de vertoning van de gelijknamige film door de Frans-Viëtnamese filmmaker Tran Anh Hung. De avant-première wordt omkaderd door een gesprek met onder andere schrijfster Saskia De Coster en occasioneel Murakami-vertaler Luk Van Haute.

Murakami die onlangs nog een bescheiden bestseller scoorde met het derde en finale luik van '1Q84' in Nederlandse vertaling, brak bij het grote publiek door met de roman 'Norwegian wood'. Logisch dus dat er een verfilming van kwam die al in januari 2011 te zien was in de Nederlandse bioscopen en vanaf 4 mei ook bij ons.

In de Brusselse Bozar wordt de Belgische avant-première van de film voorafgegaan door een panelgesprek om 20u dat focust op de schrijver Murakami. Saskia De Coster, fan van het eerste uur van het werk van de Japanner, licht haar passie voor diens werk toe. Ook japanoloog Luk Van Haute die twee boeken van de meester in het Nederlands vertaalde en die in die hoedanigheid ook een gesprek had met Murakami, is van de partij.

Na het gesprek wordt het publiek uitgenodigd om de Belgische première van de film 'Norwegian Wood' bij te wonen. De film speelt zich af in Tokio in 1969. Toru Watanabe is een jonge student die toegewijd is aan zijn vriendin Naoko, een knappe en zelfbewuste studente. De passie die ze delen is ontstaan door de tragische dood van hun vrienden enkele jaren voordien. Het leven van Watanabe wordt beheerst door de dood en Naoko voelt dat er een deel van zichzelf verloren is gegaan. Op de nacht van haar twintigste verjaardag delen ze eindelijk hun liefde, maar kort nadien leert Watanabe Midori kennen. Midori is de complete tegenpool van Naoko, ze is levendig en zelfzeker. Watanabe wordt gedwongen te kiezen tussen beide meisjes.

(Bron: persbericht)

Frank Hellemans

Haruki Murakami , Everything you always wanted to know...
Gesprek & Première van de film " NORWEGIAN WOOD " van Tran Anh Hung
Dinsdag 03.05.2011
20:00 Gesprek over Haruki Murakami
Met: Saskia De Coster, Jean-François Pluijgers, Luk Van Haute, Alok Nandi
Moderator: Niels Ruëll

21:00 Avant-première van Norwegian Wood
Een film van Tran Anh Hung
Met: Rinko Kikuchi, Ken'ichi Matsuyama, Reika Kirishima

Plaats
Paleis voor Schone Kunsten | Zaal M
Ravensteinsteinstraat 23
1000 Brussel

Prijs
€ 10,00

Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten organiseert op donderdag 3 mei een debatavond rond 'Norwegian Wood' van Haruki Murakami. Aanleiding is de vertoning van de gelijknamige film door de Frans-Viëtnamese filmmaker Tran Anh Hung. De avant-première wordt omkaderd door een gesprek met onder andere schrijfster Saskia De Coster en occasioneel Murakami-vertaler Luk Van Haute. Murakami die onlangs nog een bescheiden bestseller scoorde met het derde en finale luik van '1Q84' in Nederlandse vertaling, brak bij het grote publiek door met de roman 'Norwegian wood'. Logisch dus dat er een verfilming van kwam die al in januari 2011 te zien was in de Nederlandse bioscopen en vanaf 4 mei ook bij ons.In de Brusselse Bozar wordt de Belgische avant-première van de film voorafgegaan door een panelgesprek om 20u dat focust op de schrijver Murakami. Saskia De Coster, fan van het eerste uur van het werk van de Japanner, licht haar passie voor diens werk toe. Ook japanoloog Luk Van Haute die twee boeken van de meester in het Nederlands vertaalde en die in die hoedanigheid ook een gesprek had met Murakami, is van de partij.Na het gesprek wordt het publiek uitgenodigd om de Belgische première van de film 'Norwegian Wood' bij te wonen. De film speelt zich af in Tokio in 1969. Toru Watanabe is een jonge student die toegewijd is aan zijn vriendin Naoko, een knappe en zelfbewuste studente. De passie die ze delen is ontstaan door de tragische dood van hun vrienden enkele jaren voordien. Het leven van Watanabe wordt beheerst door de dood en Naoko voelt dat er een deel van zichzelf verloren is gegaan. Op de nacht van haar twintigste verjaardag delen ze eindelijk hun liefde, maar kort nadien leert Watanabe Midori kennen. Midori is de complete tegenpool van Naoko, ze is levendig en zelfzeker. Watanabe wordt gedwongen te kiezen tussen beide meisjes. (Bron: persbericht)Frank Hellemans