De jury motiveerde haar beslissing in het Noord-Spaanse Oviedo met de diepgang van de werken en de briljante schrijfstijl van de 57-jarige auteur. Muñoz Molina slaagt erin belangrijke momenten uit de Spaanse geschiedenis met fictieve hedendaagse gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen op bewonderenswaardige wijze te vervlechten.

Naar de onderscheiding solliciteerden 18 kandidaten uit elf landen. Muñoz Molina is de eerste Spaanstalige schrijver in 13 jaar, die de prijs krijgt toegekend. De veelvuldig gelauwerde auteur is een van de belangrijkste Spaanse literatoren van het ogenblik. Zijn romans werden in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans en het Portugees vertaald.

De Prins van Asturië-prijs wordt beschouwd als de "Spaanse versie van de Nobelprijs". Hij wordt in acht takken uitgereikt en is met elk 50.000 euro gedoteerd. De onderscheidingen worden in oktober aan de laureaten overhandigd door de Spaanse kroonprins, die drager is van de titel Prins van Asturië.

De in 1956 in Ubeda in de Zuid-Spaanse provincie Jean geboren Muñoz Molina studeerde journalistiek in Madrid en kunstgeschiedenis in Granada. Hij begon zijn carrière bij de lokale krant Diario de Granada. Hij is sinds 1995 lid van de Real Academia Española en leidde van 2004 tot midden 2006 het Cervantes Instituut in New York.

Zijn oeuvre omvat een twintigtal romans, acht essaybundels en zes verzamelingen van artikelen. Een aantal van zijn werken zijn ook verfilmd. Zijn debuutroman "Beatus Ille" (1986) werd bekroond.

Andere bekende en in het Nederlands vertaalde romans zijn onder meer "Carlota's minnaar" (1999 - "Carlota Fainberg"), "De nacht der tijden" (2009 - "La noche de los tiempos"), "Prins der duisternis" (1989 - "Beltenebros"), "Ruiter in de storm" (1991 - "El jinete polaco"), "Winter in Lissabon" (1987 - "El invierno en Lisboa") en "Zonder Blanca" (2000 - "En ausencia de Blanca"). (Belga/MS)

De jury motiveerde haar beslissing in het Noord-Spaanse Oviedo met de diepgang van de werken en de briljante schrijfstijl van de 57-jarige auteur. Muñoz Molina slaagt erin belangrijke momenten uit de Spaanse geschiedenis met fictieve hedendaagse gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen op bewonderenswaardige wijze te vervlechten. Naar de onderscheiding solliciteerden 18 kandidaten uit elf landen. Muñoz Molina is de eerste Spaanstalige schrijver in 13 jaar, die de prijs krijgt toegekend. De veelvuldig gelauwerde auteur is een van de belangrijkste Spaanse literatoren van het ogenblik. Zijn romans werden in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans en het Portugees vertaald. De Prins van Asturië-prijs wordt beschouwd als de "Spaanse versie van de Nobelprijs". Hij wordt in acht takken uitgereikt en is met elk 50.000 euro gedoteerd. De onderscheidingen worden in oktober aan de laureaten overhandigd door de Spaanse kroonprins, die drager is van de titel Prins van Asturië. De in 1956 in Ubeda in de Zuid-Spaanse provincie Jean geboren Muñoz Molina studeerde journalistiek in Madrid en kunstgeschiedenis in Granada. Hij begon zijn carrière bij de lokale krant Diario de Granada. Hij is sinds 1995 lid van de Real Academia Española en leidde van 2004 tot midden 2006 het Cervantes Instituut in New York. Zijn oeuvre omvat een twintigtal romans, acht essaybundels en zes verzamelingen van artikelen. Een aantal van zijn werken zijn ook verfilmd. Zijn debuutroman "Beatus Ille" (1986) werd bekroond. Andere bekende en in het Nederlands vertaalde romans zijn onder meer "Carlota's minnaar" (1999 - "Carlota Fainberg"), "De nacht der tijden" (2009 - "La noche de los tiempos"), "Prins der duisternis" (1989 - "Beltenebros"), "Ruiter in de storm" (1991 - "El jinete polaco"), "Winter in Lissabon" (1987 - "El invierno en Lisboa") en "Zonder Blanca" (2000 - "En ausencia de Blanca"). (Belga/MS)