Mogelijke afbraak voor woning Jeroen Brouwers

Een boekenjournaal met een wereldprimeur voor Atlas, een levend archief en een illegale schrijverswoning.

Bitter buitenverblijf voor BrouwersHet huis van de Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers wordt misschien afgebroken. Het gaat om een buitenverblijf in het Limburgse Zutendaal. De auteur van ‘Datumloze dagen’ kocht het huis in 1990 nietsvermoedend over van de voormalige eigenaar die ondertussen is gestorven. Later bleek dat het huis illegaal werd gebouwd in een natuurgebied. De 70-jarige auteur woonde er permanent, maar hield zijn domicilie in Maastricht. De kans bestaat nu dat Brouwers zijn huis in Zutendaal moet verlaten en het moet laten afbreken, op last van de stedenbouwkundige inspecteur. Vrijdag 11 maart kwam de zaak voor de correctionele rechtbank in Tongeren. Brouwers liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat, Paul Engelen, die pleitte voor een eenvoudige schuldverklaring. Zeven dagen voor de uitspraak van het vonnis op 8 april, verschijnt de nieuwe roman van Brouwers bij uitgeverij Atlas. ‘Bittere Bloemen’ vertelt over een oude man die tegen zijn zin een cruise maakt over de Middellandse zee. Het boek werd opgebouwd rond de thema’s bloeien en verwelken.

Wereldprimeur voor Atlas
‘Religie voor Atheïsten’, zo heet het nieuwe boek van de Britse auteur Alain De Botton. Het non-fictieboek verschijnt in juni 2011 eerst in het Nederlands en pas in januari 2012 in het Engels. Dat is een wereldprimeur voor uitgeverij Atlas. In zijn boek beschrijft De Botton dat Atheïsten niet zozeer moeten focussen op de vraag of er een God is, maar wel op hoe je verder denkt wanneer je besloten hebt dat God niet bestaat. Volgens de Britse schrijver kan onze samenleving veel leren uit religie bij het beantwoorden van ethische vraagstukken. De in Zwitserland geboren De Botton debuteerde in 2003 met ‘Proeven van liefde’ en schrijft voornamelijk essayistische boeken. Andere werken zijn bijvoorbeeld ‘De troost van de filosofie’ en ‘De architectuur van het geluk’. Alain De Botton is een oprichter van ‘The School of Life’, een filosofische praktijkschool die gebaseerd is in Londen.

Avond van het boek
Als lancering van de Boekenweek 2011 die in Nederland van 16 tot en met 26 maart loopt, presenteert Joost Karhof op maandag 14 maart ‘De Avond van het Boek’. Vanuit Het werktheater in Amsterdam brengt Nederland2 een eerbetoon aan vier schrijvers: Willem Frederik Hermans, Gerard Reve, Jan Wolkers en de in 2010 gestorven Harry Mulisch. Op het programma staat onder meer een literatuurquiz, waarbij tussen de verschillende ronden korte filmfragmenten worden getoond over het leven van de vier auteurs. Later volgt een gesprek tussen Willem Otterspeer, Nop Maas, Onno Blom en Marita Mathijsen. De drie biografen en de Mulisch-deskundige zullen het hebben over boeken waar mensen van vlees en bloed centraal staan. Het thama ‘Geschreven Portretten’ is ook het thema van de Nederlandse Boekenweek.

Archief Arnon Grunberg naar Universiteit van Amsterdam
De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgen het archief van de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg in bruikleen. Het archief, dat bestaat uit notitieblokjes, correspondentie en promotiemateriaal, blijft eigendom van de Stichting Archief Arnon Grunberg. Het is de eerste keer dat de Bijzondere Collecties een literair archief binnenhalen van een nog levende auteur. De Uva-collecties bevatten werken van bijvoorbeeld Vondel en Multatuli. Later dit jaar kunnen onderzoekers en studenten een deel van het Grunbergarchief gebruiken. Naast romans schrijft Grunberg essays en colums. Hij maakte zijn literaire debuut met ‘Blauwe maandagen’ (1994) en schreef ook het succesvolle ‘Tirza’ (2006).

Super Saterdag
Tien jaar geleden kwam de organsatie ‘Spit Spot’ met een nieuw concept op de proppen: woord, muziek én comedy, allemaal op één bord. Om dat te vieren maakt de organisatie zaterdag 16 april een beknopte samenvatting van 10 jaar comedy in Vlaanderen, dit onder de naam ‘Super Saterdag’. Op het avondprogramma zijn onder meer Bert Gabriëls, Andy Fierens, Michael Van Peel, John Fealy en Vitalski te zien. Deze laatste krijgt op ‘Super Saterdag’ zijn eigen namiddagprogramma: ‘Vitalski’s WeekUp Lounge’. De Belgische schrijver en stand-up comedian biedt zich die namiddag aan als gastheer en verwelkomt er verschillende artiesten.

(Bron: persberichten)
Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content