De Schotse krimischrijfster Denise Mina zorgt voor het script.

Elk deel van de succesrijke trilogie zal tot twee albums worden verwerkt. Ze worden uitgegeven door DC Comics, een van de grootste Amerikaanse uitgevers van comics. Het eerste deel, 'Mannen die vrouwen haten', is al in maart te koop. De volgende delen, 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid' verschijnen in 2013 en 2014. Illustrator is Leonardo Manco. De Argentijn werd bekend om zijn donkere en harde beelden. Hij werkte eerder al samen met Denise Mina voor de verstripping van de Hellblazer-serie.

Het zijn de erfgenamen van Stieg Larsson zelf die de Schotse misdaadschrijfster Denise Mina kozen om de boeken te bewerken. Aan de Britse krant The Guardian zei Mina dat ze carte blanche had gekregen om met Lisbeth Salander, de heldin in de trilogie, te doen wat ze nodig vond. Veel aanpassingen moeten de lezers niet verwachten, maar ze wil wel wat andere accenten leggen. Zo denkt Mina dat Larsson niet besefte hoe erg Salander gebukt ging onder het seksueel geweld waarvan ze het slachtoffer werd. Overigens vindt Mina dat de in 2004 overleden Stieg Larsson een geweldig feministische thriller heeft geschreven.

Denise Mina (46) kreeg internationale bekendheid met de Garnethill-trilogie. Een reeks harde misdaadromans over beschadigde mensen die slachtoffer werden en incest en geweld. Samen met auteurs als Ian Rankin, Val McDermid, Louise Welsh, Stuart MacBride werd Denise Mina meteen tot de Tartan Noir-schrijvers gerekend. Schotse misdaadauteurs die steunen op een eeuwenoude literaire traditie, maar ook inspiratie vonden bij hard-boiled Amerikanen als Chandler, Hammett, Ellroy.

'Sanctum', een van haar beste thrillers en geconstrueerd als een true crime-verhaal, gaat over vrouwen die op moordenaars vallen. Naar eigen zeggen een van haar fascinaties. De meeste van haar boeken hebben Glasgow als decor. Zo ook de vorig jaar verschenen standalone 'In de stille nacht', waarin detective Alex Morrow door haar baas valselijk van racisme jegens Aziaten wordt beschuldigd. Bij de gijzeling van een Pakistaans gezin bewijst ze zijn ongelijk.

Volgend jaar komt van Denise Mina bij Anthos 'Het einde van de wespentijd' uit, eveneens een roman met Alex Morrow en op de shortlist voor de Gold Dagger Award.

Deze maand gaat de Hollywood-filmversie van 'The Girl With The Dragon Tattoo'(vertaald als 'Mannen die vrouwen haten') in première.

Fred Braeckman

De Schotse krimischrijfster Denise Mina zorgt voor het script.Elk deel van de succesrijke trilogie zal tot twee albums worden verwerkt. Ze worden uitgegeven door DC Comics, een van de grootste Amerikaanse uitgevers van comics. Het eerste deel, 'Mannen die vrouwen haten', is al in maart te koop. De volgende delen, 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid' verschijnen in 2013 en 2014. Illustrator is Leonardo Manco. De Argentijn werd bekend om zijn donkere en harde beelden. Hij werkte eerder al samen met Denise Mina voor de verstripping van de Hellblazer-serie. Het zijn de erfgenamen van Stieg Larsson zelf die de Schotse misdaadschrijfster Denise Mina kozen om de boeken te bewerken. Aan de Britse krant The Guardian zei Mina dat ze carte blanche had gekregen om met Lisbeth Salander, de heldin in de trilogie, te doen wat ze nodig vond. Veel aanpassingen moeten de lezers niet verwachten, maar ze wil wel wat andere accenten leggen. Zo denkt Mina dat Larsson niet besefte hoe erg Salander gebukt ging onder het seksueel geweld waarvan ze het slachtoffer werd. Overigens vindt Mina dat de in 2004 overleden Stieg Larsson een geweldig feministische thriller heeft geschreven. Denise Mina (46) kreeg internationale bekendheid met de Garnethill-trilogie. Een reeks harde misdaadromans over beschadigde mensen die slachtoffer werden en incest en geweld. Samen met auteurs als Ian Rankin, Val McDermid, Louise Welsh, Stuart MacBride werd Denise Mina meteen tot de Tartan Noir-schrijvers gerekend. Schotse misdaadauteurs die steunen op een eeuwenoude literaire traditie, maar ook inspiratie vonden bij hard-boiled Amerikanen als Chandler, Hammett, Ellroy. 'Sanctum', een van haar beste thrillers en geconstrueerd als een true crime-verhaal, gaat over vrouwen die op moordenaars vallen. Naar eigen zeggen een van haar fascinaties. De meeste van haar boeken hebben Glasgow als decor. Zo ook de vorig jaar verschenen standalone 'In de stille nacht', waarin detective Alex Morrow door haar baas valselijk van racisme jegens Aziaten wordt beschuldigd. Bij de gijzeling van een Pakistaans gezin bewijst ze zijn ongelijk.Volgend jaar komt van Denise Mina bij Anthos 'Het einde van de wespentijd' uit, eveneens een roman met Alex Morrow en op de shortlist voor de Gold Dagger Award. Deze maand gaat de Hollywood-filmversie van 'The Girl With The Dragon Tattoo'(vertaald als 'Mannen die vrouwen haten') in première. Fred Braeckman