Middeleeuwse graalroman geveild voor 2,8 miljoen euro

In dit vierde boekenjournaal nieuws over allerhande prijzen: van de Herman de Coninckprijs tot de AKO of Libris.

Vijf dichters genomineerd voor Herman de Coninckprijs 2011

Johan de Boose, Marleen De Crée, Stefan Hertmans, Marc Tritsmans en Joke van Leeuwen werden door de vakjury genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2011 voor de beste dichtbundel. De Boose werd genomineerd voor zijn ‘Geheimen van Grzimek’. De Crée “dichteres die geen hoofdletters nodig heeft om nadruk te leggen in haar gedichten” schitterde met haar dichtbundel ‘het is niet de lava’. Hertmans schetst het leven als een ’tussentijd’ in ‘De val van de vrije dagen’. Tritsman benadert dan weer de wereld met zijn ‘Studie van de schaduw’. Van Leeuwen tenslotte viel op met haar gedichtenbundel over de stad Antwerpen ‘Hoe is’t’. Op Gedichtendag, donderdag 27 januari 2011, zal bekend worden wie van deze vijf met de prijs gaat lopen. De uitreiking vindt plaats in de Arenbergschouwburg in Antwerpen tijdens een jazzavond met onder andere Jack van Poll en Jef Neve. Het beste gedicht wordt na een stemcampagne als gratis poster bij de boekhandel uitgedeeld. Vanaf veertien januari tot 21 januari middernacht kunt u stemmen voor uw favoriete gedicht op boek.be.

Joost Nijsen misnoegd over ‘in leven’-voorwaarde van AKO en Libris prijs

Joost Nijsen uit zijn ongenoegen in een column op de site van zijn uitgeverij ‘Podium’ over de voorwaarde van AKO- en Libris Literatuurprijs dat de auteur in leven moet zijn bij de verschijning van de titel of bij het kiezen van de winnaar om mee te mogen dingen naar de prijs. AKO’s reglement zegt dat “de auteur in leven moet zijn op het moment van verschijnen van zijn boek”. Libris wil alleen een prijs toekennen aan boeken “van auteurs die op het tijdstip dat de jury haar besluit ter zake neemt, in leven zijn”. Aanleiding voor Nijsens betoog tegen de ‘in leven’-voorwaarde is de roman ‘Traag Licht’ van Herman Franke. Franke overleed in augustus 2010 voor zijn roman gepubliceerd kon worden. In correspondentie met de Libris Literatuur Prijs waarin Nijsen vroeg of Franke’s roman toch niet kon deelnemen, liet Libris Nijsen weten dat ze “de literatuur willen ondersteunen en niet de eventuele erfgenamen”. Nijsen reageerde hierop verontwaardigd: “Ik dacht dat de prijzen bedoeld waren om een literair hoogtepunt voor het voetlicht te brengen, niet om een levende schrijver aanvullende inkomsten te bezorgen.” (Bron: Boekblad)

Ridderroman ‘de Graal van Rochefoucauld’ geveild voor 2,8 miljoen euro

In het Londense veilinghuis ‘Sotheby’s‘ is op 7 december’de Graal van Rochefoucauld’, een middeleeuws manuscript in het Frans, verkocht voor ruim 2,8 miljoen euro. Het gaat om een versie van ‘Lancelot in proza’. Dit verhaal kwam tussen 1215 en 1230 tot stand, en vertelt de hele geschiedenis van de figuur Koning Arthur. Koning Arthur is bekend omwille van de zoektocht naar de Heilige Graal van zijn Ridders van de Ronde Tafel. De ridderroman die geveild werd, is neergeschreven in de veertiende eeuw. De hoge kwaliteit maakt het erg waardevol en het bevat prachtige miniaturen. Bovendien omvat het manuscript alle delen van het verhaal. Nog meer dure boeken kan u bewonderen in deze beeldreportage.

Google lanceert eigen e-boekenwinkel

Google heeft enkele dagen geleden een eigen winkel voor digitale boeken gelanceerd, Google ebookstore genaamd. De winkel telt meer dan 3 miljoen titels van vierduizend uitgevers. Google probeert met deze gigantische hoeveelheid van beschikbare boeken in competitie te treden met andere elektronische boekenwinkels. Wat Google ebooks speciaal maakt, is dat de gebruiker zijn boeken niet alleen online kan kopen, maar ook online kan raadplegen. Met Google ebooks kan je dus overal en altijd lezen en ben je nooit meer een boek kwijt! Er zit overigens ook een grapje verwerkt in de site. Als een gebruiker naar een onbestaande pagina wordt omgeleid, krijgt die een Moby-Dickgeïnspireerde foutmelding. ‘Google eBooks’ is momenteel alleen in de Verenigde Staten te gebruiken. Wanneer de e-boekenwinkel bij ons beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Evelien Van Oost

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content