Op zaterdag 2 april gaat er in de Gentse Vooruit weer een nieuwe legendarische Nacht van de Poëzie door. De voorlopig laatste, vierde editie had in 1984 plaats te Vorst met top of the bill beat poet Allen Ginsberg die er met zijn gitaar en mondharmonika iedereen in vervoering bracht.

Zaterdag 2 april 2011 krijgt de geschiedenis van de Vlaamse Nacht van de Poëzie een nieuw hoofdstuk. Guido Lauwaert zegde op verzoek van Knack (dat zich ook engageerde in de vier vorige edities) toe een vijfde editie te realiseren. Knack, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, het Poëziecentrum en Vooruit slaan de handen in elkaar voor een nieuw circus van spraakmakende dichters die zoals vanouds met entr'actes worden afgewisseld.

Het was de uitdrukkelijke wens van Lauwaert om een nieuwe curator aan te stellen die de bakens uitzet voor deze vijfde editie. De keuze viel op Michaël Vandebril die voor de Stad Antwerpen reeds vele poëzie-initiatieven heeft ontplooid: van het stadsdichterschap, over de Donderdagen van de Poëzie tot het nieuwe Felix Poetry Festival. Vandebril maakt samen met Willy Tibergien (Poëziecentrum) de uiteindelijke selectie die op Gedichtendag, 27 januari 2011, wordt bekendgemaakt.

Vandebril: "Ik wil als curator de ziel van de historische Nachten van de Poëzie bewaren: de dichter die met zijn gedichten op een podium de strijd aangaat met het publiek. Ook de lange, uitputtende duur van de originele Nachten wordt aangehouden: twaalf uur lang krijgen 50 dichters minder dan tien minuten tijd om een blijvende indruk na te laten. Vooruit wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een 'serre chaude', een warme broeikas vol vreemde planten, dieren en dichters , een verwijzing naar de eerste poëziebundel van Maurice Maeterlinck. In 2011 is het honderd jaar geleden dat de Gentse auteur de Nobelprijs voor literatuur ontving."

Lauwaert belooft de ziel en de chaos van deze Nacht van de Poëzie te zullen bewaken: "Het moet een circusspektakel voor intellectuelen worden. Alles kan, niets moet. Hoe zotter, hoe beter." Vandebril stelt voor uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen een bloemlezing samen van de Belgische en Nederlandse dichters die optreden op de 5de Nacht van de Poëzie. In het nawoord schetst Lauwaert de turbulente geschiedenis van de Nacht van de Poëzie sinds 1974. Het boek wordt voorgesteld op de Nacht van de Poëzie.

(Bron: Persbericht)

Frank Hellemans

Wedstrijd boekgedicht maken

Naar aanleiding van de Boekenbeurs en als voorspel op de 5de Nacht van de Poëzie roept Michaël Vandebril iedereen op om zelf poëzie te bedrijven. Niet met pen en papier, of vingers en klavier, maar op een andere, bijzondere manier: met boekenruggen.
Een 'boekgedicht' bestaat uit titels van bestaande boeken die je zo stapelt dat ze - als je ze van boven naar beneden leest - een gedicht vormen. Als voorbeeld hebben Christophe Vekeman, Sylvie Marie, Vitalski en Stijn Vranken een boekgedicht gemaakt.
Op de website van de Nacht van de Poëzie zijn voorbeelden te zien. Iedereen wordt uitgenodigd om ook zelf zo'n boekgedicht te maken en in te zenden. Inzenden kan tot 1 december.
Gerrit Komrij selecteert 5 boekgedichten - die tijdens de Nacht van de Poëzie worden tentoongesteld in Vooruit - én een winnaar die van elke optredende dichter een handgetekende bundel ontvangt. De vijf geselecteerde boekgedichten worden 15 december bekend gemaakt, de winnaar op Gedichtendag.

Op zaterdag 2 april gaat er in de Gentse Vooruit weer een nieuwe legendarische Nacht van de Poëzie door. De voorlopig laatste, vierde editie had in 1984 plaats te Vorst met top of the bill beat poet Allen Ginsberg die er met zijn gitaar en mondharmonika iedereen in vervoering bracht.Zaterdag 2 april 2011 krijgt de geschiedenis van de Vlaamse Nacht van de Poëzie een nieuw hoofdstuk. Guido Lauwaert zegde op verzoek van Knack (dat zich ook engageerde in de vier vorige edities) toe een vijfde editie te realiseren. Knack, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, het Poëziecentrum en Vooruit slaan de handen in elkaar voor een nieuw circus van spraakmakende dichters die zoals vanouds met entr'actes worden afgewisseld. Het was de uitdrukkelijke wens van Lauwaert om een nieuwe curator aan te stellen die de bakens uitzet voor deze vijfde editie. De keuze viel op Michaël Vandebril die voor de Stad Antwerpen reeds vele poëzie-initiatieven heeft ontplooid: van het stadsdichterschap, over de Donderdagen van de Poëzie tot het nieuwe Felix Poetry Festival. Vandebril maakt samen met Willy Tibergien (Poëziecentrum) de uiteindelijke selectie die op Gedichtendag, 27 januari 2011, wordt bekendgemaakt. Vandebril: "Ik wil als curator de ziel van de historische Nachten van de Poëzie bewaren: de dichter die met zijn gedichten op een podium de strijd aangaat met het publiek. Ook de lange, uitputtende duur van de originele Nachten wordt aangehouden: twaalf uur lang krijgen 50 dichters minder dan tien minuten tijd om een blijvende indruk na te laten. Vooruit wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een 'serre chaude', een warme broeikas vol vreemde planten, dieren en dichters , een verwijzing naar de eerste poëziebundel van Maurice Maeterlinck. In 2011 is het honderd jaar geleden dat de Gentse auteur de Nobelprijs voor literatuur ontving." Lauwaert belooft de ziel en de chaos van deze Nacht van de Poëzie te zullen bewaken: "Het moet een circusspektakel voor intellectuelen worden. Alles kan, niets moet. Hoe zotter, hoe beter." Vandebril stelt voor uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen een bloemlezing samen van de Belgische en Nederlandse dichters die optreden op de 5de Nacht van de Poëzie. In het nawoord schetst Lauwaert de turbulente geschiedenis van de Nacht van de Poëzie sinds 1974. Het boek wordt voorgesteld op de Nacht van de Poëzie. (Bron: Persbericht)Frank Hellemans