'Ik heb er zelf bij aangedrongen om de hele procedure vanaf nul opnieuw te beginnen, zodat alles volgens de regels verloopt. Er mag geen zweem van twijfel rond het Vlaams Fonds voor de Letteren bestaan.' Aldus Doornaert.

De Vlaamse regering heeft vier onafhankelijke bestuurders voor het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) aangeduid, zo maakte minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) vrijdag bekend. Het gaat om auteur Tom Naegels, cartoonist Marnix Verduyn, UGent-professor Gita Deneckere en directeur van het Antwerpse Letterenhuis Nele Hendrickx. De raad van het letterenfonds kan nu volledig samengesteld worden en dan is de weg vrij voor de definitieve aanduiding van Mia Doornaert als voorzitter.

Ik ben blij dat alles volgens de statuten en de procedures verloopt.

Mia Doornaert

Het letterenfonds, dat de Vlaamse literatuur zichtbaarheid moet geven in binnen- en buitenland, kwam in juli in het oog van een mediastorm terecht, toen de Vlaamse regering columniste en voormalig journaliste Mia Doornaert voordroeg als nieuwe voorzitter. Er ontstond niet alleen een polemiek over de figuur van Doornaert, maar er was ook kritiek op de procedure. Zo zou de benoeming van Doornaert niet volgens de regels zijn verlopen, omdat ze niet was voorgedragen door de raad van bestuur zelf.

'Ik neem aan dat we nog voor Kerstmis de zeven vroeger aangeduide bestuursleden én de vier nieuwe bestuursleden kunnen samenbrengen voor een raad van bestuur waarop dan de definitieve voorzitter wordt aangeduid', zegt Koen Van Bockstal, directeur van het VFL, die erop wijst dat de aanstelling van de vier bijkomende onafhankelijke bestuursleden een normaal gevolg is van de regels van deugdelijk bestuur die de Vlaamse regering heeft opgelegd.

Mia Doornaert reageert opgelucht. 'Ik ben blij dat alles volgens de statuten en de procedures verloopt. Het Vlaamse Fonds der Letteren verdient dat ook.'

'Ik heb er zelf bij aangedrongen om de hele procedure vanaf nul opnieuw te beginnen, zodat alles volgens de regels verloopt. Er mag geen zweem van twijfel rond het Vlaams Fonds voor de Letteren bestaan.' Aldus Doornaert.De Vlaamse regering heeft vier onafhankelijke bestuurders voor het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) aangeduid, zo maakte minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) vrijdag bekend. Het gaat om auteur Tom Naegels, cartoonist Marnix Verduyn, UGent-professor Gita Deneckere en directeur van het Antwerpse Letterenhuis Nele Hendrickx. De raad van het letterenfonds kan nu volledig samengesteld worden en dan is de weg vrij voor de definitieve aanduiding van Mia Doornaert als voorzitter.Het letterenfonds, dat de Vlaamse literatuur zichtbaarheid moet geven in binnen- en buitenland, kwam in juli in het oog van een mediastorm terecht, toen de Vlaamse regering columniste en voormalig journaliste Mia Doornaert voordroeg als nieuwe voorzitter. Er ontstond niet alleen een polemiek over de figuur van Doornaert, maar er was ook kritiek op de procedure. Zo zou de benoeming van Doornaert niet volgens de regels zijn verlopen, omdat ze niet was voorgedragen door de raad van bestuur zelf.'Ik neem aan dat we nog voor Kerstmis de zeven vroeger aangeduide bestuursleden én de vier nieuwe bestuursleden kunnen samenbrengen voor een raad van bestuur waarop dan de definitieve voorzitter wordt aangeduid', zegt Koen Van Bockstal, directeur van het VFL, die erop wijst dat de aanstelling van de vier bijkomende onafhankelijke bestuursleden een normaal gevolg is van de regels van deugdelijk bestuur die de Vlaamse regering heeft opgelegd.Mia Doornaert reageert opgelucht. 'Ik ben blij dat alles volgens de statuten en de procedures verloopt. Het Vlaamse Fonds der Letteren verdient dat ook.'