Academici vragen hulp bij eindredactie 'Household Words'

De Engelse Universiteit van Buckingham heeft in de krant The Guardian een oproep gelanceerd om met zijn allen het succesvolle weekblad 'Household Words' na te lezen. Niemand minder dan Charles Dickens (1812-1870) was de drijvende kracht achter het magazine dat sinds 1850 elke woensdag 300.000 victorianen in de ban hield.

20 jaar lang onderhield Charles Dickens het publiek met 'Household Words' dat in 1859 herdoopt werd in 'All the Year Round'. Het weekblad bracht niet alleen het nieuws van de afgelopen week, maar publiceerde ook wekelijks fragmenten van wat later Dickens' bekendste werken zouden worden zoals 'The Pickwick Papers', 'Great Expectations' en 'Hard Times'.

Vroeger al werden vrijwilligers ingeschakeld om de 1101 edities van het blad te digitaliseren. Nu moeten echter de door de computer ingelezen bladzijden nagekeken worden op fouten die bij de omzetting in de teksten geslopen zijn. En dat is werk dat alleen door mensen kan gedaan worden.

Er dienden zich reeds verschillende proeflezers aan zodat nu 20% van de magazines geredigeerd wordt. De academici hopen tegen 7 februari 2012, de 200ste verjaardag van Dickens, het blad online te hebben zodat het ook een groot hedendaags publiek kan bekoren.

Zie ook: NRC, The Guardian

Een vertraging is altijd een beetje lezen

Als je leest, duren vertragingen bij het openbaar vervoer minder lang. Dat moeten Uitgeverijen Querido, Nijgh & Van Ditmar en Atheneum-Polak & Van Gennep gedacht hebben toen ze de VertragingsApp ontwikkelden.

De Vertragingsapp biedt elk seizoen een nieuwe collectie literatuur aan om te lezen terwijl je wacht. Eens bekend hoe lang de vertraging zal duren, kan je kiezen tussen verhalen van onder meer Arnon Grunberg, Bernlef of Boccaccio met een leestijd van 5, 10, 15 tot 60 minuten. Voor de zomer staat er ook een niet eerder verschenen verhaal van Doeschka Meijsing op het menu.

Iedereen met een Iphone of Ipad kan de applicatie voor 2.99€ downloaden. Een demo vindt u hier.

zie ook: Nu.nl

Iedereen auteur op Manuscripta

Op het jaarlijkse driedaagse boekenfestival Manuscripta in Amsterdam kunnen ambitieuze aspirant schrijvers dit jaar proberen hun eigen manuscript aan de man te brengen. Dat maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de gezamenlijke uitgevers en boekverkopers die het evenement organiseren, woensdag bekend.

Op 4 september, de tweede dag van het festival, kan iedere bezoeker die dat wil zijn manuscript laten publiceren als paperback of als e-book. Ook aan diegenen die nog niet aan een manuscript zijn toegekomen is gedacht. Zij kunnen in een reeks workshops verhalen leren schrijven.

Sinds 2007 opent Manuscripta ieder jaar het boekenseizoen. Het evenement vindt plaats van 3 tot en met 5 september op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

IP

Academici vragen hulp bij eindredactie 'Household Words' De Engelse Universiteit van Buckingham heeft in de krant The Guardian een oproep gelanceerd om met zijn allen het succesvolle weekblad 'Household Words' na te lezen. Niemand minder dan Charles Dickens (1812-1870) was de drijvende kracht achter het magazine dat sinds 1850 elke woensdag 300.000 victorianen in de ban hield. 20 jaar lang onderhield Charles Dickens het publiek met 'Household Words' dat in 1859 herdoopt werd in 'All the Year Round'. Het weekblad bracht niet alleen het nieuws van de afgelopen week, maar publiceerde ook wekelijks fragmenten van wat later Dickens' bekendste werken zouden worden zoals 'The Pickwick Papers', 'Great Expectations' en 'Hard Times'. Vroeger al werden vrijwilligers ingeschakeld om de 1101 edities van het blad te digitaliseren. Nu moeten echter de door de computer ingelezen bladzijden nagekeken worden op fouten die bij de omzetting in de teksten geslopen zijn. En dat is werk dat alleen door mensen kan gedaan worden. Er dienden zich reeds verschillende proeflezers aan zodat nu 20% van de magazines geredigeerd wordt. De academici hopen tegen 7 februari 2012, de 200ste verjaardag van Dickens, het blad online te hebben zodat het ook een groot hedendaags publiek kan bekoren. Zie ook: NRC, The Guardian Een vertraging is altijd een beetje lezen Als je leest, duren vertragingen bij het openbaar vervoer minder lang. Dat moeten Uitgeverijen Querido, Nijgh & Van Ditmar en Atheneum-Polak & Van Gennep gedacht hebben toen ze de VertragingsApp ontwikkelden. De Vertragingsapp biedt elk seizoen een nieuwe collectie literatuur aan om te lezen terwijl je wacht. Eens bekend hoe lang de vertraging zal duren, kan je kiezen tussen verhalen van onder meer Arnon Grunberg, Bernlef of Boccaccio met een leestijd van 5, 10, 15 tot 60 minuten. Voor de zomer staat er ook een niet eerder verschenen verhaal van Doeschka Meijsing op het menu. Iedereen met een Iphone of Ipad kan de applicatie voor 2.99€ downloaden. Een demo vindt u hier. zie ook: Nu.nl Iedereen auteur op Manuscripta Op het jaarlijkse driedaagse boekenfestival Manuscripta in Amsterdam kunnen ambitieuze aspirant schrijvers dit jaar proberen hun eigen manuscript aan de man te brengen. Dat maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de gezamenlijke uitgevers en boekverkopers die het evenement organiseren, woensdag bekend. Op 4 september, de tweede dag van het festival, kan iedere bezoeker die dat wil zijn manuscript laten publiceren als paperback of als e-book. Ook aan diegenen die nog niet aan een manuscript zijn toegekomen is gedacht. Zij kunnen in een reeks workshops verhalen leren schrijven. Sinds 2007 opent Manuscripta ieder jaar het boekenseizoen. Het evenement vindt plaats van 3 tot en met 5 september op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. IP