Uitgeverij Athenaeum, dat bekend staat voor zijn prachtige uitgave van klassiekers uit de wereldliteratuur, publiceert vandaag het eerste boek uit de Berberbibliotheek, een nieuwe reeks van tien boeken met klassiekers uit de Marokkaanse letteren. Mohammed Khaïr-Eddine (1941-1995) krijgt de eer om deze nieuwe serie te openen met 'Leven en legende van Agoun'chich'. Joris Luyendijk schreef een nawoord bij deze primeur. Bedoeling is om de volgende negen Berberklassiekers ook steeds te laten uitluiden door een vooraanstaande Nederlandstalige auteur.

In 'Leven en legende van Agoun'chich' neemt Khaïr-Eddine de lezer mee naar het Marokko van de jaren tachtig. Het verhaal van Agoun'chich vertelt hoe een man wraak wil nemen voor de moord op zijn zus. Als een Marokkaanse Don Quichot trekt hij op een muilezel door het land. Khaïr-Eddine verweeft eeuwenoude mythes met een verhaal over de modernisering van Marokko. Daarmee schreef hij een hommage aan de uitstervende orale Berbertraditie en aan het grillilge landschap van Zuid-Marokko, aldus de prospectustekst van de uitgeverij.

Op Boekblad licht Janne Colenbrander, marketing- en publiciteitsmedewerker bij Athenaeum, het opzet van de Berberbibliotheek toe: 'We proberen met deze reeks een ander publiek te bereiken: het merendeel van de Marokkaanse Nederlanders heeft een Berberachtergrond.' Tot nu toe waren deze klassiekers alleen beschikbaar in het Arabisch en het Frans.

In oktober verschijnt een tweede klassieker: 'De bottenzoekers' van Tahar Djaout. Taos Amrouche, Kateb Yacine en Mohammed Choukri zijn de volgende auteurs met een Berberachtergrond die aan bod zullen komen. Het is ook de bedoeling om een website te creëren rond deze Berberbibliotheek.

Op dinsdag 14 juni organiseert deBuren samen met De Beursschouwburg een debat rond deze Berberbibliotheek waar onder andere Rachida Lamrabet van de partij zal zijn.

Frank Hellemans

Uitgeverij Athenaeum, dat bekend staat voor zijn prachtige uitgave van klassiekers uit de wereldliteratuur, publiceert vandaag het eerste boek uit de Berberbibliotheek, een nieuwe reeks van tien boeken met klassiekers uit de Marokkaanse letteren. Mohammed Khaïr-Eddine (1941-1995) krijgt de eer om deze nieuwe serie te openen met 'Leven en legende van Agoun'chich'. Joris Luyendijk schreef een nawoord bij deze primeur. Bedoeling is om de volgende negen Berberklassiekers ook steeds te laten uitluiden door een vooraanstaande Nederlandstalige auteur.In 'Leven en legende van Agoun'chich' neemt Khaïr-Eddine de lezer mee naar het Marokko van de jaren tachtig. Het verhaal van Agoun'chich vertelt hoe een man wraak wil nemen voor de moord op zijn zus. Als een Marokkaanse Don Quichot trekt hij op een muilezel door het land. Khaïr-Eddine verweeft eeuwenoude mythes met een verhaal over de modernisering van Marokko. Daarmee schreef hij een hommage aan de uitstervende orale Berbertraditie en aan het grillilge landschap van Zuid-Marokko, aldus de prospectustekst van de uitgeverij.Op Boekblad licht Janne Colenbrander, marketing- en publiciteitsmedewerker bij Athenaeum, het opzet van de Berberbibliotheek toe: 'We proberen met deze reeks een ander publiek te bereiken: het merendeel van de Marokkaanse Nederlanders heeft een Berberachtergrond.' Tot nu toe waren deze klassiekers alleen beschikbaar in het Arabisch en het Frans.In oktober verschijnt een tweede klassieker: 'De bottenzoekers' van Tahar Djaout. Taos Amrouche, Kateb Yacine en Mohammed Choukri zijn de volgende auteurs met een Berberachtergrond die aan bod zullen komen. Het is ook de bedoeling om een website te creëren rond deze Berberbibliotheek. Op dinsdag 14 juni organiseert deBuren samen met De Beursschouwburg een debat rond deze Berberbibliotheek waar onder andere Rachida Lamrabet van de partij zal zijn.Frank Hellemans