Mark Van den Wijngaert e.a, Democratisering in België, een verhaal zonder einde
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Aantal pagina's: 192
ISBN: 978-90-022-2329-7

Zeven auteurs geven in evenveel hoofdstukken een overzicht van de Belgische democratie die, zoals elke staatsvorm, het resultaat is van historische, economische en sociologische veranderingen.

Daaronder zitten bijzonder goede dingen zoals het algemeen stemrecht, de evenredige vertegenwoordiging die elke stem doet meetellen, de openbaarheid van bestuur. Maar ook de (moeizame verovering van) gelijkheid van alle burgers, ook van vrouw en man. Het belang van onderwijs en van een vrije pers.

Maar die veranderingen hebben ook een keerzijde. Algemeen stemrecht kwam er dankzij de gestructureerde partijen. Maar juist die liggen aan de basis van de verzuiling.

Bovendien houden partijen hun verkozenen zo strak in de hand dat het parlement zijn controlerende functie grotendeels kwijt is. De particratie neemt steeds meer de plaats in van de échte democratie.

Zo komen de auteurs tot een zeer fijne definitie, te lezen in het schitterende slothoofdstuk van filosoof Tim Heysse.

Misjoe Verleyen

Zeven auteurs geven in evenveel hoofdstukken een overzicht van de Belgische democratie die, zoals elke staatsvorm, het resultaat is van historische, economische en sociologische veranderingen. Daaronder zitten bijzonder goede dingen zoals het algemeen stemrecht, de evenredige vertegenwoordiging die elke stem doet meetellen, de openbaarheid van bestuur. Maar ook de (moeizame verovering van) gelijkheid van alle burgers, ook van vrouw en man. Het belang van onderwijs en van een vrije pers.Maar die veranderingen hebben ook een keerzijde. Algemeen stemrecht kwam er dankzij de gestructureerde partijen. Maar juist die liggen aan de basis van de verzuiling.Bovendien houden partijen hun verkozenen zo strak in de hand dat het parlement zijn controlerende functie grotendeels kwijt is. De particratie neemt steeds meer de plaats in van de échte democratie.Zo komen de auteurs tot een zeer fijne definitie, te lezen in het schitterende slothoofdstuk van filosoof Tim Heysse.Misjoe Verleyen