MARITA DE STERCK ,' BLOEI '(EDITIE VOLWASSENEN)/'STOUTE MEISJES OVERAL', (EDITIE JONGEREN), MEULENHOFF/MANTEAU, 295 BLZ., 22,50 EURO, ISBN 978-90-223-2512-4.

Mannen die in slangen of andere dieren veranderen, meisjes die tijdens hun eerste huwelijksnacht worden opgepeuzeld, penissen die aan bomen groeien en Roodkapje dat met de wolf tekeergaat in bed. In deze multiculturele verhalen over de seksuele zoektocht van jongeren worden bloed, beestachtigheid, moord en doodslag niet geschuwd. Er komen metaforen aan te pas waarmee wij in onze verhalentraditie niet vertrouwd zijn, er worden angsten en vragen aangeraakt die wij al een enige tijd met een dikke laag Disneystroop hebben besmeurd.

Intrigerend en confronterend is het natuurlijk allemaal wel en dat is ook het hele plan: auteur en antropologe Marita De Sterck reist al 25 jaar de wereld rond op zoek naar initiatievertellingen, liefst nog over hoe meisjes vrouw worden. Ze verwerkte ze eerder al in jeugdromans, maar nu vonden zestig verhalen de weg naar een verzamelbundel: 'Bloei/Stoute meisjes overal'.

Een dubbele titel, een andere cover voor volwassenen en jongeren, maar de inhoud is dezelfde. Het boek wil in de eerste plaats een bloemlezing zijn en geen wetenschappelijk werk. Toch worden ter vergelijking van sommige verhalen verschillende versies opgediend en wordt het geheel trefzeker in- en uitgeleid. Dit boek is zonder voorgaande in ons taalgebied en daarom alleen al relevant. De verhalen, van mooi tot hard, krijgt u erbij.

Annelies de Waele

Mannen die in slangen of andere dieren veranderen, meisjes die tijdens hun eerste huwelijksnacht worden opgepeuzeld, penissen die aan bomen groeien en Roodkapje dat met de wolf tekeergaat in bed. In deze multiculturele verhalen over de seksuele zoektocht van jongeren worden bloed, beestachtigheid, moord en doodslag niet geschuwd. Er komen metaforen aan te pas waarmee wij in onze verhalentraditie niet vertrouwd zijn, er worden angsten en vragen aangeraakt die wij al een enige tijd met een dikke laag Disneystroop hebben besmeurd. Intrigerend en confronterend is het natuurlijk allemaal wel en dat is ook het hele plan: auteur en antropologe Marita De Sterck reist al 25 jaar de wereld rond op zoek naar initiatievertellingen, liefst nog over hoe meisjes vrouw worden. Ze verwerkte ze eerder al in jeugdromans, maar nu vonden zestig verhalen de weg naar een verzamelbundel: 'Bloei/Stoute meisjes overal'. Een dubbele titel, een andere cover voor volwassenen en jongeren, maar de inhoud is dezelfde. Het boek wil in de eerste plaats een bloemlezing zijn en geen wetenschappelijk werk. Toch worden ter vergelijking van sommige verhalen verschillende versies opgediend en wordt het geheel trefzeker in- en uitgeleid. Dit boek is zonder voorgaande in ons taalgebied en daarom alleen al relevant. De verhalen, van mooi tot hard, krijgt u erbij. Annelies de Waele