Cultuur is niet een lucratief middel om de verveling te verdrijven, maar het voornaamste kompas in de menselijke zoektocht naar zin en betekenis, aldus de wereldberoemde romanschrijver, die op 8 juni a.s. in Tilburg de twintigste Nexus-lezing verzorgt.

Wie denkt dat het Westen alleen een financiële crisis doormaakt, vergist zich. We dreigen ten onder te gaan in een ernstige beschavingscrisis, die verantwoordelijk is voor de huidige trivialisering van kunst, cultuur, journalistiek, onderwijs en politiek.

In zijn Nexus-lezing 'The Future of Humanism', georganiseerd door het Nexus Instituut, ontleedt Mario Vargas Llosa met precisie en mededogen het huidige onbehagen in de cultuur en biedt hij een humanistisch perspectief op de toekomst, waarbij een premie wordt gezet op intellectuele voortreffelijkheid, kritisch waardebewustzijn en geestelijke autonomie.

Mario Vargas Llosa (Peru, 1936) is een levende legende. Als romanschrijver, journalist, essayist, toneelschrijver en politicus heeft hij zijn stempel op onze tijd gezet. In 2010 werd hem de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. (Nexus/MS)

Cultuur is niet een lucratief middel om de verveling te verdrijven, maar het voornaamste kompas in de menselijke zoektocht naar zin en betekenis, aldus de wereldberoemde romanschrijver, die op 8 juni a.s. in Tilburg de twintigste Nexus-lezing verzorgt. Wie denkt dat het Westen alleen een financiële crisis doormaakt, vergist zich. We dreigen ten onder te gaan in een ernstige beschavingscrisis, die verantwoordelijk is voor de huidige trivialisering van kunst, cultuur, journalistiek, onderwijs en politiek. In zijn Nexus-lezing 'The Future of Humanism', georganiseerd door het Nexus Instituut, ontleedt Mario Vargas Llosa met precisie en mededogen het huidige onbehagen in de cultuur en biedt hij een humanistisch perspectief op de toekomst, waarbij een premie wordt gezet op intellectuele voortreffelijkheid, kritisch waardebewustzijn en geestelijke autonomie. Mario Vargas Llosa (Peru, 1936) is een levende legende. Als romanschrijver, journalist, essayist, toneelschrijver en politicus heeft hij zijn stempel op onze tijd gezet. In 2010 werd hem de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. (Nexus/MS)