Marga Minco krijgt op 98-jarige leeftijd de P.C. Hooftprijs

© Nationaal Archief

De Nederlandse schrijfster Marga Minco, pseudoniem van Sara Minco, krijgt de P.C. Hooftprijs 2019.

De 98-jarige Marga Minco kreeg eerder al de Annie Romeinprijs (1999) en de Constantijn Huygensprijs (2005). Aan de oeuvreprijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Voor haar debuut, Het bittere kruid, uit 1957, kreeg ze de Vijverbergprijs, voorloper van de F. Bordewijkprijs. De jury stelt dat Minco door dit debuut ‘de Nederlandse stem is geworden in de Europese oorlogsliteratuur’.

Marga Minco krijgt op 98-jarige leeftijd de P.C. Hooftprijs
© GF

Gezien de leeftijd en gezondheid van Minco zal de prijs bij haar thuis uitgereikt worden, ergens in januari. De prijs is toegekend op voordracht van een jury die bestond uit Gustaaf Peek, Mathijs Sanders (voorzitter), Daniëlle Serdijn, Vamba Sherif en Franca Treur.

Uit het juryrapport: ‘De romans en verhalen van Marga Minco geven vorm aan existentiële ervaringen als angst, schuldgevoel, eenzaamheid en een diep maar nauwelijks te verwoorden verlangen naar geborgenheid. Zonder te psychologiseren, zonder pathetiek of pretentie, maakt zij een ondoorgrondelijke werkelijkheid invoelbaar en voorstelbaar.’

De prijs is genoemd naar de renaissancedichter P.C. Hooft (1581-1647). Het is dit jaar precies 70 jaar geleden dat de P.C. Hooft-prijs voor het eerst werd toegekend.

Partner Content