De prijs van 5000 euro bekroont de beste Vlaamse misdaadroman van het voorbije jaar. Er waren 68 inzendingen. De publieksprijs ging naar 'Eiland' van Pieter Aspe.
In 'Hof van Assisen' vertelt VRT-journalist van Dievel over de dood van een Antwerps drugshoertje. Dealer Meganck wordt ervan verdacht Bieke te hebben gewurgd. Zijn bewusteloos lichaam lag boven op dat van haar. Allebei zijn ze naakt. Een volksjury moet oordelen of Meganck schuldig is. Er blijven vragen. Gewezen wielrenner Meganck loopt door een ongeval met een prothese: waar is die gebleven? Waarom betaalt een rijke Rus Megancks advocaat?

VRT-journalist Louis van Dievel vergeet nergens de plotlijn, maar komt ook met een boeiend verhaal van rechters, advocaten, volksmensen, journalisten... die tijdens het proces elkaar ontmoeten. Met zowel openheid als schroom duikt hij in hun privéleven. De jury van de Knack Hercule Poirotprijs noemde 'Hof van Assisen' een spannende roman, met flair geschreven. Een serieus verhaal vol humor en slapstick. In zijn lofrede sprak jurylid Lukas De Vos van "Een roman met een verderfelijk einde vol peilloze ellende. Maar het is de boetsering van karikaturen die levensechter zijn dan fotografische weergaven die van het boek zo'n meeslepend verhaal maakt - een bloedstollende pageturner vol ijselijke drama's en weerzinwekkende spasmen."

In een gesprek met Kurt Blondeel dat volgende week in Knack Focus verschijnt, toont van Dievel zich een groot verdediger van een volksjury. En over zijn bekroonde roman: "Het is wat raar, omdat mijn boek een buitenbeentje is, en ik geen echte misdaadauteur ben. 'Ik ben de vuilnisman' was een breed verhaal rond de dépeceur van Mons. 'De Pruimelaarstraat' vertrok vanuit de zaak Staf Van Eyken (die begin jaren zeventig drie vrouwen verkrachtte en vermoordde, nvdr.), maar was toch vooral een portret van die straat. En 'Ik noem Roger' ging over, tja, Roger Vangheluwe. Met deze roman wilde ik expliciet over assisen schrijven. Daar had ik natuurlijk een misdaad voor nodig, een moord zelfs. Wat trekt daders over die grens? Daarover gaan de meeste van mijn boeken."

Koos de 'professionele' jury van de vijftiende Knack Hercule Poirotprijs voor een wat minder gewone Vlaamse literaire misdaadroman, de 'volksjury' opteerde voor een oerdegelijke klassieker: 'Eiland' van Pieter Aspe. Hij neemt ons mee naar een eiland voor de Bretoense kust en laat ons genieten van gekibbel tussen Hannelore en Van In. We blijven lang genoeg in het ongewisse over de vraag wie in Brugge aan het Colettijnenhof een man heeft vermoord en waarom. Spannend dus. Aspe kreeg elf jaar geleden de Poirotprijs, werd al een tiental keer genomineerd en kreeg in 2010 de Poirot Oeuvreprijs.

Fred Braeckman

Uit de 68 ingezonden misdaadromans koos de jury een shortlist van 5 titels:

Pieter Aspe, Eiland, Manteau, 304p., 21,95 euro, ISBN 978 90 223 2702 9
Patrick Conrad, De geur van de maan, De Bezige Bij, 285p., 19,95 euro, ISBN 978 90 854 2371 3
Deflo, Enigma, Manteau, 298p., 21,95 euro, ISBN 978 90 223 2790 6
Stan Lauryssens, Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen, Manteau, 282p., 21,95 euro, ISBN 978 90 223 2704 4
Louis van Dievel, Hof van Assisen, Vrijdag, 445p., 22,50 euro, ISBN 978 94 6001 118 4

De prijs van 5000 euro bekroont de beste Vlaamse misdaadroman van het voorbije jaar. Er waren 68 inzendingen. De publieksprijs ging naar 'Eiland' van Pieter Aspe. In 'Hof van Assisen' vertelt VRT-journalist van Dievel over de dood van een Antwerps drugshoertje. Dealer Meganck wordt ervan verdacht Bieke te hebben gewurgd. Zijn bewusteloos lichaam lag boven op dat van haar. Allebei zijn ze naakt. Een volksjury moet oordelen of Meganck schuldig is. Er blijven vragen. Gewezen wielrenner Meganck loopt door een ongeval met een prothese: waar is die gebleven? Waarom betaalt een rijke Rus Megancks advocaat? VRT-journalist Louis van Dievel vergeet nergens de plotlijn, maar komt ook met een boeiend verhaal van rechters, advocaten, volksmensen, journalisten... die tijdens het proces elkaar ontmoeten. Met zowel openheid als schroom duikt hij in hun privéleven. De jury van de Knack Hercule Poirotprijs noemde 'Hof van Assisen' een spannende roman, met flair geschreven. Een serieus verhaal vol humor en slapstick. In zijn lofrede sprak jurylid Lukas De Vos van "Een roman met een verderfelijk einde vol peilloze ellende. Maar het is de boetsering van karikaturen die levensechter zijn dan fotografische weergaven die van het boek zo'n meeslepend verhaal maakt - een bloedstollende pageturner vol ijselijke drama's en weerzinwekkende spasmen." In een gesprek met Kurt Blondeel dat volgende week in Knack Focus verschijnt, toont van Dievel zich een groot verdediger van een volksjury. En over zijn bekroonde roman: "Het is wat raar, omdat mijn boek een buitenbeentje is, en ik geen echte misdaadauteur ben. 'Ik ben de vuilnisman' was een breed verhaal rond de dépeceur van Mons. 'De Pruimelaarstraat' vertrok vanuit de zaak Staf Van Eyken (die begin jaren zeventig drie vrouwen verkrachtte en vermoordde, nvdr.), maar was toch vooral een portret van die straat. En 'Ik noem Roger' ging over, tja, Roger Vangheluwe. Met deze roman wilde ik expliciet over assisen schrijven. Daar had ik natuurlijk een misdaad voor nodig, een moord zelfs. Wat trekt daders over die grens? Daarover gaan de meeste van mijn boeken." Koos de 'professionele' jury van de vijftiende Knack Hercule Poirotprijs voor een wat minder gewone Vlaamse literaire misdaadroman, de 'volksjury' opteerde voor een oerdegelijke klassieker: 'Eiland' van Pieter Aspe. Hij neemt ons mee naar een eiland voor de Bretoense kust en laat ons genieten van gekibbel tussen Hannelore en Van In. We blijven lang genoeg in het ongewisse over de vraag wie in Brugge aan het Colettijnenhof een man heeft vermoord en waarom. Spannend dus. Aspe kreeg elf jaar geleden de Poirotprijs, werd al een tiental keer genomineerd en kreeg in 2010 de Poirot Oeuvreprijs. Fred Braeckman