Literatuur voor bij de toast

Zondag 23 januari organiseert het Davidsfonds Toast Literair, het grootste taal- en leesontbijt.

Toen het Groot Nederlands Dictee na zijn vijftiende editie twee jaar geleden werd stopgezet, broedde het Davidsfonds op iets anders. Zondag 23 januari lanceert de culturele vereniging Toast Literair, een nieuw literatuurfestival voor de hele familie, op meer dan honderd Vlaamse en Brusselse locaties.

Peter Peene, nationaal voorzitter van het Davidsfonds, hoopt dat deze literatuurbrunch een blijver wordt, zoals dat met de Nacht van de Geschiedenis ook het geval is. Op 22 maart krijgt deze historische happening al zijn negende editie met als thema ‘feest’. Maar eerst dus even genieten van koffiekoeken en schrijvers.

Peene liet de diverse afdelingen de vrije hand om iets te doen rond taal en literatuur. Het resultaat is een bonte lappendeken van meer dan honderd literaire activiteiten: van een babbel met Leo Pleysier in Bocholt, met Frank Adam in Sint-Baafs-Vijve, met Erik Vlaminck in Lauwe of Peter Terrin in Eeklo tot een pleidooi van Ons Erfdeel-directeur Luc Devoldere in Ekeren voor het Nederlands als standaardtaal, een lezing van Multatuli-kenner Philip Vermoortel in Ukkel over Max Havelaar of een wandeling in het Antwerpen van Elsschot.

Het is de bedoeling om van dit literaire festival een evenement voor de hele familie te maken, dus ook voor de jongsten. Vandaar dat heel wat jeugdauteurs van de partij zijn (Do Van Ranst in Tielrode bijvoorbeeld) of dat jongeren eigen poëzie of journalistiek werk ten beste geven. Met dit megafestival brengt het Davidsfonds de literatuur tot bij de lezers thuis. In haast elke gemeente in Vlaanderen of Brussel loopt er een evenement.

Het is soms wel zaak om vroeg op te staan. Hier en daar wordt er al vanaf 8.30 uur literair gebruncht. Naargelang van het beleg variëren de toegangsprijzen van 0 tot 20 euro. Peene, die zelf een verwoed lezer is, heeft Lof der zotheid van Erasmus klaar liggen. Vijfhonderd jaar geleden verscheen deze klassieker van een humanist die toen reeds voor actief pluralisme opkwam, zo las Peene bij Guido Vanheeswijck.

Ook De vioolbouwer van Auschwitz van Maria Angels Anglada kan Peene iedereen aanraden. Zelf zal hij allicht een kijkje nemen in de eigen thuisbasis te Langemark-Poelkapelle, waar jongeren uit het lager onderwijs en de eerste graad van het middelbaar in het kader van een poëziewedstrijd gedichten brengen rond het onderwerp ‘vleugels’. Goede literatuur heeft immers het effect van een energiedrank.

Het volledige programma vindt u op www.davidsfonds.be

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content