Literaire klassiekers krijgen erotische make-over

Meesurfend op het succes van de erotische trilogie ‘Vijftig tinten’ door E.L. James, plant een uitgever van volwassenenliteratuur erotische versies van enkele klassiekers.

Naar het goede voorbeeld van ‘Vijftig Tinten’ krijgen brave klassiekers zoals ‘Jane Eyre’ en ‘Pride & Prejudice’ binnenkort een meer stomende en stoutere versie. “We zullen de boeken niet herschrijven”, zegt Claire Siemaszkiewicz, stichter van Total-E-Bound Publishing, in The Independent. “We voegen gewoon de ‘ontbrekende’ scènes toe, zodat de lezers er ook van kunnen genieten.”

Succes erotische romans niet enkel door seks

De erotische ‘Vijftig tinten’-trilogie van E.L. James is een wereldwijd succes. Volgens de website Boek.be staan alle drie de boeken in de Vlaamse top 5 van best verkochte romans. Wereldwijd zijn er al meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht en 33 landen kochten de rechten.

Het succes zou echter niet enkel te verklaren zijn door de seks. “Die kans is best klein”, zegt Karin Boodt van Harlequin Holland in het magazine Boekblad. “Als je het goed bekijkt, is die trilogie eigenlijk een traditioneel Bouquet-verhaal.” Het is net dat romantische verhaal dat volgens haar de lezers aanspreekt. “Met de trilogie kan je op een hippe manier genieten van een traditioneel verhaal”, aldus Boodt.

Volgens César Becx van de uitgeverij De Vrijbuiter heeft het succes van ‘Vijftig Tinten’ te maken met de roddelbladen. “Vrouwen zijn geïnteresseerd in hoe andere vrouwen hun seksualiteit beleven en dat is waarschijnlijk de belangrijkste drijfveer waarom zij die trilogie lezen”, aldus Becx.

Seks wordt explicieter

Seks in romantische fictie wordt wel steeds explicieter, maar dat is een ontwikkeling die al langer bezig is, meent Boodt. “Wij vroegen ons af of het niet te veel werd, maar het loopt blijkbaar in lijn met wat de lezers graag in een verhaal meekrijgen”, zegt ze. “Voor ons gaat het om het verhaal. Functionele – en smakelijke – seks is prima, maar het moet wel ingebed zijn in het verhaal.”

“De gêne is weg”, zegt Becx. En dan is volgens hem te danken aan het internet waardoor er meer openheid gekomen is. “Het is mainstream geworden om als vrouw porno gelezen of gekeken te hebben”, aldus Becx.

Preuts én erotisch

Becx verwacht niet dat er een tegenreactie zal komen van de ouderwetse, preutse romantische boeken. Wat wel mogelijk is, is de combinatie van preuts en erotisch. Dat die evolutie al bezig is, blijkt uit de bekendmaking van verschillende nieuwe titels, waaronder een restyling van ‘Wuthering Heights’ en ‘Jane Eyre’.

“In de boeken van bijvoorbeeld de Brontë-zussen (van onder andere het boek ‘Wuthering Heights’, nvdr.) zit heel wat subtiele erotische spanning”, zegt Siemaszkiewicz. “Ik vraag mij af of ze, mochten ze nu leven, zelf niet de weg van de erotiek zouden inslaan.”

In de nieuwe versie van ‘Wuthering Heights’ zal personage Catherine Earnshaw bijvoorbeeld “genieten van bondage-sessies”, terwijl Sherlock Holmes een relatie heeft met zijn sidekick dr. Watson. “Sommige mensen zullen ervan houden, andere niet. Maar we zijn er 100% van overtuigd dat er een markt voor bestaat”, aldus Siemaszkiewicz.

Een ander Brontë-boek dat voorzien zal worden van erotiek is ‘Jane Eyre’, waar het vrouwelijke hoofdpersonage “explosieve seks heeft met Edward Rochester”.

Hete zomermaanden

De Belgische zomer mag dan tegenvallen, de nakende releases van enkele erotische klassiekers kunnen het leed helpen verzachten. Eind juli zijn de eerste e-boeken beschikbaar van Total-E-Bound Publishing. In augustus zal een erotische e-boekversie van ‘Jane Eyre’ door Eve Sinclair in de winkels liggen, waarvan de paperback iets later komt.

Alvast een teaser uit een herwerkt ‘Pride & Prejudice’ door Total-E-Bound:

“Elizabeth trailed kisses along his throat and neck until she reached his earlobe and took it between her teeth. “Please take me,” she whispered. “I need it. I ache for it.” Her words were met with only a grunt of approval by Darcy. He pulled back from her and checked their surroundings, partly to assure they were alone, but also to discover a hiding place for them that was away from the road. He took hold of Elizabeth’s hand and pulled her away from the lane to the trees beyond. They walked on for a short time until they came to a small clearing and without another word, he pulled her to the ground, laying her down on the grass and covering her body with his.” (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content