Interlitratour is het resultaat van een samenwerking tussen uiteenlopende organisaties die actief zijn in Brussel, gaande van Vlaamse cultuurfondsen, literaire organisaties en cultuurhuizen, zoals deBuren. Op verschillende locaties vinden voordrachten, bloemlezingen, theatervoorstellingen en concerten plaats, die verbonden zijn door het jaarthema 'Helden'.

Het uitgangspunt is dat helden heel verschillend benaderd worden in verschillende culturele en literaire tradities. 'Helden in één land zijn vaak monsters in een ander. De waardering en eer die helden toekomt is verschillend in de vele literaire tradities uit de wereld, en toch zijn ze allemaal vertegenwoordigd in dit kleine Brussel', zo klinkt het bij de organisatoren. De smeltkroes Brussel op z'n best, dus.

De namen van de meest prominente helden uit het programma klinken trouwens bekend in de oren, wars van elk cultuurverschil: Salvador Allende en Patrice Lumumba, om er maar twee te noemen. Of ze vertonen opvallend veel trekjes van de sympathieke antiheld, zoals Reynaert de Vos, Don Quichote en het in Brussel onvermijdelijke Manneken Pis. 'Groot is immers wie kan lachen met het gezag en met zichzelf', vertelt Brusselaar Geert Van Istendael over de oerket. Hij zal het op zondag 28 november uitgebreid hebben over het kleine beeldje en andere Brusselse helden uit lang vervlogen tijden.

Onze aandacht ging in het bijzonder naar het bezoek van de Nederlandse auteur Atte Jongstra aan Brussel, het toneel van zijn roman 'De heldeninspecteur'. In deze persiflage op de historische roman gaat de Nederlander Junius in opdracht van prins Frederik van Oranje op zoek naar alledaagse helden in het Nederlandse leger, dat anno 1830 de strijd aanbindt met de Belgische revolutionairen.

Jongstra mag de spits afbijten van Interlitratour en wordt vanaf 11 uur, tijdens het brunchprogramma van het Brusselse Literatuurhuis Passa Porta en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, geïnterviewd over zijn roman door journalist en historicus Marc Reynebeau. Geen beter startpunt voor een literaire zoektocht naar helden dan een gesprek over de specialist ter zake: de heldeninspecteur Junius. En geen betere plaats om het te hebben over de helden van de Belgische revolutie dan Brussel, dat ook vandaag de plek is waar het voortbestaan van België wordt beslecht.

Jeroen Bert

Interlitratour: de held Atte Jongstra
Zondag 28 november 2010 - van 11 u. tot 13 u.
In Literatuurhuis Passa Porta, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel
Toegang is gratis
Reserveren kan via info@deburen.eu en telefonisch: (+32 0)2 212 19 30

Voor het volledige programma: zie Interlitratour.

Interlitratour is het resultaat van een samenwerking tussen uiteenlopende organisaties die actief zijn in Brussel, gaande van Vlaamse cultuurfondsen, literaire organisaties en cultuurhuizen, zoals deBuren. Op verschillende locaties vinden voordrachten, bloemlezingen, theatervoorstellingen en concerten plaats, die verbonden zijn door het jaarthema 'Helden'. Het uitgangspunt is dat helden heel verschillend benaderd worden in verschillende culturele en literaire tradities. 'Helden in één land zijn vaak monsters in een ander. De waardering en eer die helden toekomt is verschillend in de vele literaire tradities uit de wereld, en toch zijn ze allemaal vertegenwoordigd in dit kleine Brussel', zo klinkt het bij de organisatoren. De smeltkroes Brussel op z'n best, dus. De namen van de meest prominente helden uit het programma klinken trouwens bekend in de oren, wars van elk cultuurverschil: Salvador Allende en Patrice Lumumba, om er maar twee te noemen. Of ze vertonen opvallend veel trekjes van de sympathieke antiheld, zoals Reynaert de Vos, Don Quichote en het in Brussel onvermijdelijke Manneken Pis. 'Groot is immers wie kan lachen met het gezag en met zichzelf', vertelt Brusselaar Geert Van Istendael over de oerket. Hij zal het op zondag 28 november uitgebreid hebben over het kleine beeldje en andere Brusselse helden uit lang vervlogen tijden. Onze aandacht ging in het bijzonder naar het bezoek van de Nederlandse auteur Atte Jongstra aan Brussel, het toneel van zijn roman 'De heldeninspecteur'. In deze persiflage op de historische roman gaat de Nederlander Junius in opdracht van prins Frederik van Oranje op zoek naar alledaagse helden in het Nederlandse leger, dat anno 1830 de strijd aanbindt met de Belgische revolutionairen. Jongstra mag de spits afbijten van Interlitratour en wordt vanaf 11 uur, tijdens het brunchprogramma van het Brusselse Literatuurhuis Passa Porta en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, geïnterviewd over zijn roman door journalist en historicus Marc Reynebeau. Geen beter startpunt voor een literaire zoektocht naar helden dan een gesprek over de specialist ter zake: de heldeninspecteur Junius. En geen betere plaats om het te hebben over de helden van de Belgische revolutie dan Brussel, dat ook vandaag de plek is waar het voortbestaan van België wordt beslecht. Jeroen Bert