Lieve Joris ontving de Bob den Uyl Prijs 2014, een onderscheiding voor het beste reisverhaal en goed voor 7.500 euro, voor 'Op de vleugels van de draak'. Ook de Vlaamse auteur Rudi Rotthier was bij de genomineerden voor zijn Spinoza-boek 'De naakte perenboom'. Rotthier won trouwens al ooit de Bob den Uyl Prijs met 'De koranroute'.

Boontje voor zwart Afrika

Joris ligt in Vlaanderen zowat aan de basis van de huidige hausse van de literaire non-fictie. Haar 'Terug naar Congo' (1987) - waar ze in de voetsporen van haar heeroom-missionaris Congo herontdekte - is het begin van een hele rist Vlaamse literaire non-fictieauteurs met David Van Reybrouck en diens 'Congo' als bekendste exponent.

Joris heeft altijd een boontje gehad voor het zwarte Afrikaanse continent. In het nu bekroonde 'Op de vleugels van de draak' koos ze wel voor een bijzondere insteek: ze vergezelt er kleinere Afrikaanse handelaren op hun trip naar China om er zaken te doen. Op die manier ontstaat een verhelderende inkijk in de manier waarop China, de nieuwe sterke man in Afrika, en Afrika zelf tegen elkaar aankijken.

Horizon verbreden

Ook de jury is deze focus op het kleinmenselijke maar uitvergrotende verhaal niet ontgaan: 'Joris geeft in 'Op de vleugels van de draak' deze passanten (de Afrikaanse handelaars op zoek naar Chinese zakencontacten, FH) een stem en een gezicht en ze is er met dit caleidoscopische boek in geslaagd te doen wat in reisboeken maar zo zelden lukt: onze horizon verbreden.'

Frank Hellemans

Lieve Joris ontving de Bob den Uyl Prijs 2014, een onderscheiding voor het beste reisverhaal en goed voor 7.500 euro, voor 'Op de vleugels van de draak'. Ook de Vlaamse auteur Rudi Rotthier was bij de genomineerden voor zijn Spinoza-boek 'De naakte perenboom'. Rotthier won trouwens al ooit de Bob den Uyl Prijs met 'De koranroute'.Boontje voor zwart AfrikaJoris ligt in Vlaanderen zowat aan de basis van de huidige hausse van de literaire non-fictie. Haar 'Terug naar Congo' (1987) - waar ze in de voetsporen van haar heeroom-missionaris Congo herontdekte - is het begin van een hele rist Vlaamse literaire non-fictieauteurs met David Van Reybrouck en diens 'Congo' als bekendste exponent.Joris heeft altijd een boontje gehad voor het zwarte Afrikaanse continent. In het nu bekroonde 'Op de vleugels van de draak' koos ze wel voor een bijzondere insteek: ze vergezelt er kleinere Afrikaanse handelaren op hun trip naar China om er zaken te doen. Op die manier ontstaat een verhelderende inkijk in de manier waarop China, de nieuwe sterke man in Afrika, en Afrika zelf tegen elkaar aankijken.Horizon verbredenOok de jury is deze focus op het kleinmenselijke maar uitvergrotende verhaal niet ontgaan: 'Joris geeft in 'Op de vleugels van de draak' deze passanten (de Afrikaanse handelaars op zoek naar Chinese zakencontacten, FH) een stem en een gezicht en ze is er met dit caleidoscopische boek in geslaagd te doen wat in reisboeken maar zo zelden lukt: onze horizon verbreden.' Frank Hellemans