Het gebeurt niet zo vaak dat geen enkele Vlaamse schrijver - Belgische auteur, zeggen ze in Nederland - op de shortlist geraakt. Annelies Verbeke ('Dertig dagen') en Elvis Peeters ('Jacht') prijkten op de longlist en verwacht werd dat Verbeke wel zou doorstoten naar de final six maar gisterenavond bleek dus dat niet alleen Peeters maar ook Verbeke naast de shortlist valt.

Zes gelukkigen

Wie zijn wel de gelukkigen die alvast 2.5000 euro incasseren voor hun nominatie? In alfabestische volgorde gaat het om Alex Boogers ('Allen met de goden'), Joke van Leeuwen ('De onervarenen'), Connie Palmen ('Jij zegt het'), Inge Schilperoord ('Muidhond'), P.F.Thomése ('De onderwaterzwemmer') en Thomas Verbogt ('Als de winter voorbij is').

Eindelijk prijs voor Palmen?

GF
© GF

Thomése en Van Leeuwen hebben al vaak prijzen gewonnen en liggen goed bij literaire jury's maar debutante Schilperoord gooide met 'Muidhond' dat onderduikt in de psyche van een pedofiel ook hoge ogen in het wereldje.

Toch lijkt Palmen deze keer de beste troeven in handen te hebben. Zij ontving nog nooit een grote literaire prijs en niet alleen Saskia de Coster vindt dat daar eindelijk eens verandering in moet komen. Haar reconstructie van de zelfmoord van Sylvia Plath en het turbulente liefdesleven van haar minnaar-dichter Ted Hughes - verteld vanuit het mannelijke perspectief van Hughes - zou dus op 9 mei wel eens met de 50.000 euro prijzengeld kunnen gaan lopen.

Het gebeurt niet zo vaak dat geen enkele Vlaamse schrijver - Belgische auteur, zeggen ze in Nederland - op de shortlist geraakt. Annelies Verbeke ('Dertig dagen') en Elvis Peeters ('Jacht') prijkten op de longlist en verwacht werd dat Verbeke wel zou doorstoten naar de final six maar gisterenavond bleek dus dat niet alleen Peeters maar ook Verbeke naast de shortlist valt.Zes gelukkigenWie zijn wel de gelukkigen die alvast 2.5000 euro incasseren voor hun nominatie? In alfabestische volgorde gaat het om Alex Boogers ('Allen met de goden'), Joke van Leeuwen ('De onervarenen'), Connie Palmen ('Jij zegt het'), Inge Schilperoord ('Muidhond'), P.F.Thomése ('De onderwaterzwemmer') en Thomas Verbogt ('Als de winter voorbij is').Eindelijk prijs voor Palmen?Thomése en Van Leeuwen hebben al vaak prijzen gewonnen en liggen goed bij literaire jury's maar debutante Schilperoord gooide met 'Muidhond' dat onderduikt in de psyche van een pedofiel ook hoge ogen in het wereldje. Toch lijkt Palmen deze keer de beste troeven in handen te hebben. Zij ontving nog nooit een grote literaire prijs en niet alleen Saskia de Coster vindt dat daar eindelijk eens verandering in moet komen. Haar reconstructie van de zelfmoord van Sylvia Plath en het turbulente liefdesleven van haar minnaar-dichter Ted Hughes - verteld vanuit het mannelijke perspectief van Hughes - zou dus op 9 mei wel eens met de 50.000 euro prijzengeld kunnen gaan lopen.