Lezers worden aandeelhouder van nieuwe boek Terry Jones

‘Monthy Python’ Terry Jones is een van de auteurs die via het uitgeefplatform Unbound financiële steun vraagt aan lezers voor embryonale projecten.

De drijvende krachten achter het project zijn John Mitchinson en Justin Pollard, die meeschrijven aan de humoristische BBC-quiz QI (Quite Interesting), en Dan Kieran, uitgever van het tijdschrift The Idler, een themamagazine dat zich toelegt op het luieren. Niet gespeend van enig gevoel voor absurde humor, is het geen toeval dat opperabsurdist, schrijver en historicus Terry Jones de eerste grote naam is waarmee dit eigenzinnige boekenproject uitpakt.

Hij zoekt steun voor ‘Evil Machines’, naar eigen zeggen een verhalenbundel in de stijl van Roald Dahl, waarin hij op zoek gaat naar “het donkere hart van machines”. Zijn verhalen zullen vertellen over alledaagse toestellen die op hol slaan en ons het leven zuur beginnen te maken. Jones voorziet dat ze af zullen zijn in november 2011, maar mecenassen kunnen de auteur en het schrijfproces in tussentijd volgen in zijn schrijfschuur, de ‘shed’, op de website van Unbound.

Naast Terry Jones zijn ook chicklitauteur Amy Jenkins, de Brits-Hongaarse schrijver Tibor Fischer, ontwerper en wolkenspotter Gavin Pretor-Pinney en documentairemaker Jonathan Meades op zoek naar financiële steun om hun project te realiseren. Vooral het project van Pretor-Pinney valt op. Hij werkt aan een iPad-app die de lezer/kijker in het spoor van zijn bestseller ‘The Cloudspotter’s Guide’ virtueel in de wolken zou moeten brengen.

De oprichters van Unbound willen met crowdfunded publishing een paar stappen in het traditionele uitgeefproces van een boek omzeilen, door auteurs en lezers rechtstreeks met elkaar in contact te brengen, en lezers dichter bij het schrijfproces te betrekken. Het idee is niet nieuw, vertelt medeoprichter Justin Pollard in The Guardian. “In de 19de eeuw werden veel boeken verkocht aan abonnees. Dankzij het internet kunnen we nu een oud idee als het boekenabonnement combineren met het zoeken naar een doelpubliek via het internet. Zo verenigen we met crowdfunding het beste van twee werelden.”

Lezers kunnen tussen 10 pond en 250 pond investeren en krijgen in ruil, naargelang het geïnvesteerde bedrag, een e-book, een gesigneerde luxeversie of zelfs een lunch met de auteur cadeau. Bijzonder enthousiaste mecenassen kunnen het project zelfs helemaal financieren. “Eens er genoeg steun is voor een idee – we kunnen een boek rendabel maken als er 2.500 tot 3.000 exemplaren worden verkocht – kan de auteur in kwestie aan het schrijven gaan,” aldus Pollard. “Uitgaven met zo’n kleine oplage zijn niet erg aantrekkelijk voor grote uitgeverijen, maar er zijn specifieke doelgroepen die wel op zo’n nicheboeken zitten te wachten.”

Het project werd dit weekend voorgesteld op het Hay Festival in Wales en is sinds gisteren online. Het is dus nog wat vroeg om het succes ervan te meten. Voorlopig heeft ‘Evil Machines’ al 1 % van de benodigde financiële steun te pakken en moeten er binnen 49 dagen nog 2959 supporters bijkomen, alvorens Terry Jones aan het schrijven kan. Al lijkt hij niet bepaald het type dat rusteloos aan zijn schrijftafel, in zijn schrijfschuurtje, met de vingers draaiend, op dát groen licht zit te wachten.

Jeroen Bert




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content